Empisteutiko.gr
16.10.25 || 13:24
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Ξεκίνησε η ισραηλινή εισβολή, εγκαταλείπει θέσεις στα σύνορα ο στρατός του Λιβάνου

30.09.2024
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Πόλεμος στο Ισραήλ: Χερσαίες δυνάμεις μπήκαν με άρματα μάχης στη βόρεια Γάζα μέσα στη νύχτα – Δείτε βίντεο
Share TweetShareEmail

Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (30/9) η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο.

Πηγές του protothema.gr αναφέρουν πως, μετά τις 24ωρες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα τούνελ της Χεζμπολάχ, ο στρατός εισβάλλει στα εδάφη του Λιβάνου προκειμένου αρχικά να εκκαθαρίσει υποδομές της σιιτικής οργάνωσης και, σε δεύτερο χρόνο, να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας πλάτους αρκετών χιλιομέτρων από τον βορρά του Ισραήλ.

Η Jerusalem Post μετέφερε πληροφορίες ότι οι IDF έχουν εξαπολύσει μαζικά πυρά αρμάτων μάχης σε συγκεκριμένες θέσεις στον νότιο Λίβανο, ενώ και η Haaretz αναφέρει ότι εξαπολύθηκαν πυρά αρμάτων και πυροβολικού. Την πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν και λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Γάζα: Για πρώτη φορά δύο ισραηλινές ΜΚΟ εκτιμούν ότι το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία»

Νew York Times: «Η σύγκρουση Ισραηλινών – Παλαιστινίων είναι σωστό εναντίον σωστού»

16.10.2025
Επεισόδιο στην Κνεσέτ κατά τη διάρκεια της ομιλίας Τραμπ – Έβγαλαν έξω βουλευτές, κατέσχεσαν πανό

Επεισόδιο στην Κνεσέτ κατά τη διάρκεια της ομιλίας Τραμπ – Έβγαλαν έξω βουλευτές, κατέσχεσαν πανό

13.10.2025

Από την πλευρά του, το AFP μεταφέρει την πληροφορία ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως οι επιχειρήσεις των IDF έχουν ήδη αρχίσει σε λιβανέζικο έδαφος,

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άρματα μάχης, μεταγωγικά του στρατού αλλά και ισχυρές χερσαίες δυνάμεις έχουν λάβει τις τελικές οδηγίες από το επιτελείο στρατού και αναμένεται να εισβάλουν στα εδάφη του Λιβάνου από τρία διαφορετικά σημεία.

Οι πρώτες μονάδες που θα εισβάλουν στον Λίβανο πιθανόν θα είναι ομάδες των ειδικών δυνάμεων, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.

Μία ακόμη ένδειξη περί επικείμενης εισβολής είναι ότι μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ έχουν μπει επίσημα σε «σιγή ασυρμάτου» για λόγους εθνικής ασφάλειας, κάτι που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αργά τη Δευτέρα, οι IDF κάλεσαν τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου να εκκενώσουν τις περιοχές ενώ ζήτησαν και από τους κατοίκους κοντά σε συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού να απομακρυνθούν σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων.

«Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Χεζμπολάχ, στις οποίες οι IDF θα δράσουν επιθετικά σε βάρος τους», αναφέρει η ανακοίνωση που προετοιμάζει το έδαφος για άλλον ένα γύρο αεροποτικών επιδρομών στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Οι άξονες της εισβολής

Η μεθόριος της Μετούλα, ανάμεσα σε Λίβανο και Συρία, αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού, ενώ επιχειρήσεις θα εκκινήσουν παράλληλα και από τη Μιζγκάβ Αμ αλλά και το κιμπούτς Κφάρ Γκιλαντί.

Ήδη οι IDF χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί. Αυτό σημαίνει ότι «η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά».

Παράλληλα, βγήκε ανακοίνωση από το στρατό στους κατοίκους της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, να μείνουν κοντά σε σημεία με καταφύγιο υπό τον κίνδυνο άμεσων και μαζικών αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται πως αυτά τα τρία συγκεκριμένα σημεία στον ισραηλινό βορρά έχουν μετατραπεί από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου σε βάσεις για τον ισραηλινό στρατό και έχουν πλήρως εκκενωθεί από τον πληθυσμό τους από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Στα συγκεκριμένα τρία σημεία το Ισραήλ, από τις πρώτες στιγμές της νέας κρίσης με τη Χαμάς στο νότο και τη Χεζμπολάχ στο βορρά, έχει αναπτύξει σημαντικότατες δυνάμεις πεζικού και πυροβολικού.

Τις τελευταίες 72 ώρες στα συγκεκριμένα σημεία της ισραηλινής μεθορίου έχουν φτάσει ως ενίσχυση εκατοντάδες άρματα μάχης.

Άλλες πληροφορίες από τον Λίβανο που μεταφέρει το Reuters αναφέρουν ότι ο στρατός του Λιβάνου έχει αποσυρθεί από «αρκετές θέσεις» στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ, ενώ έχουν φύγει και κάτοικοι των περιοχών.

Οπτικό υλικό από την περιοχή δείχνει μάλιστα τις λιβανέζικές δυνάμεις να αποωρούν με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο λιβανέζικος στρατός φέρεται να έχει αναδιπλωθεί σε βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων.

Η εισβολή έχει φτάσει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου:

screen_israel_1
screen_israel_2
screen_israel_3
screen_israel_4
screen_israel_5

Συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας

Παράλληλα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως στην εισβολή.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας άρχισε να συνεδριάζει για το θέμα στις 19:30 (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) έχοντας πολλαπλές διαθέσιμες επιλογές για το είδος της εισβολής που θα επιλέξει, αναφέρει η Jerusalem Post.

Βασικός στόχος θα είναι η εκκαθάριση των υποδομών της Χεζμπολάχ, με τις οποίες η σιιτική οργάνωση θα μπορούσε να απειλήσει το Ισραήλ και ιδίως τις πόλεις στα βόρεια της χώρας.

Περίπου μία αργότερα εκδόθηκε η εντολή για τις κλειστές στρατιωτικές ζώνες στα βόρεια.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα υπέρ της απόφασης για χερσαία εισβολή. Αφορμή ήταν οι ενδείξεις για την αδυναμία της Χεζμπολάχ που αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, πηγές των IDF δήλωναν εξαιρετικά έκπληκτες από το πόσο αναποτελεσματική ήταν η Χεζμπολάχ στο να απαντήσει στην επίθεση εναντίον της τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της Χασάν Νασράλα την περασμένη Παρασκευή.

Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σκοπεύει να ξεκινήσει «περιορισμένης έκτασης» χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μέχρι στιγμής, μας έχουν πει ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις, οι οποίες εστιάζουν σε υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά οι συζητήσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται», είπε σε δημοσιογράφους ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ ενημέρωσε νωρίτερα τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.

Οι κίνδυνοι και οι απειλές για τους IDF

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την τελευταία εισβολή, το 2006, ο ισραηλινός στρατός ελπίζει ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένος έναντι της Χεζμπολάχ σε σχέση με το παρελθόν, γράφει η Jerusalem Post.

Αυτή τη φορά οι Iσραηλινοί στρατιώτες δυνητικά θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε απειλές, καθώς πέρα από τους αντιαρματικούς πυραύλους και τις ρουκέτες, όπως συνέβη το 2006, κίνδυνο θα αποτελούν τα drone.

Η ελπίδα, πάντως, είναι ότι με τρεις μεραρχίες ήδη στα σύνορα, δύο εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών και την εξόντωση του Νασράλα όπως και της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, οι στρατιώτες των IDF που εισβάλλουν θα είναι πολύ λιγότερο ευάλωτοι από ό,τι ήταν το 2006.

Το πόσο εκτεθειμένοι θα είναι σε απειλές θα καθορίσει και το βάθος της εισβολής στο έδαφος του Λιβάνου, συνεχίζει η ισραηλινή εφημερίδα.

Tags: ΕΙΣΒΟΛΗΙΣΡΑΗΛΛΙΒΑΝΟΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Τρομερή πρόβλεψη από Τούρκο στρατηγό: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν διάλυση της Τουρκίας το 2026 – Υπό ισραηλινό έλεγχο η Συρία, κράτος το PKK
Επιλογές Συντακτών

Τρομερή πρόβλεψη από Τούρκο στρατηγό: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν διάλυση της Τουρκίας το 2026 – Υπό ισραηλινό έλεγχο η Συρία, κράτος το PKK

16.10.2025
Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Βενεζουέλα: Ο Τραμπ εξετάζει χερσαία πλήγματα, με γυμνάσια απαντάει ο Μαδούρο
Κόσμος

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Βενεζουέλα: Ο Τραμπ εξετάζει χερσαία πλήγματα, με γυμνάσια απαντάει ο Μαδούρο

16.10.2025
Next Post

Σαν Σήμερα Τρίτη 01/10

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Θεσσαλονίκη: Πτώση θανάτου από τον τρίτο όροφο – Προσπαθούσε να μπει σε διαμέρισμα φίλου από το μπαλκόνι

20.08.2021

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα(Βίντεο)

15.01.2021
Θεσσαλονίκη: Νεαρή βούτηξε στο Θερμαϊκό με το μαγιό της για να… λουστεί

Θεσσαλονίκη: Νεαρή βούτηξε στο Θερμαϊκό με το μαγιό της για να… λουστεί

08.05.2025

ΤΑΣΗ_

Διατροφολόγος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν αγοράζει ποτέ από το σούπερ μάρκετ

Πρόστιμο 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε Σκλαβενίτη και Lidl από το υπουργείο Ανάπτυξης

24.09.2025
Γιώργος Μαζωνάκης: «Η μητέρα του ζήτησε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική» σύμφωνα με πληροφορίες

Γιώργος Μαζωνάκης: «Κάνει αλόγιστη χρήση κοκαΐνης – Ξεριζώνει μόνος του τα μαλλιά του»

19.09.2025
Ομολογία – σοκ Von der Leyen: «Επιβάλαμε τα εμβόλια Covid-19 Pfizer, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάθουν οι πολίτες»!

Ομολογία – σοκ Von der Leyen: «Επιβάλαμε τα εμβόλια Covid-19 Pfizer, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάθουν οι πολίτες»!

18.09.2025
Γιατί προσλαμβάνονται 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τους καταυλισμούς

Γιατί προσλαμβάνονται 100 Ρομά στην ΕΛ.ΑΣ. – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τους καταυλισμούς

25.09.2025
Σοκ στον κόσμο των crypto: Ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων, Κονσταντίν Γκάλιτς βρέθηκε νεκρός μέσα στη Lamborghini του

Σοκ στον κόσμο των crypto: Ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων, Κονσταντίν Γκάλιτς βρέθηκε νεκρός μέσα στη Lamborghini του

13.10.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved