Empisteutiko.gr
30.04.26 || 17:16
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Η κηδεία Χανίγια και οι απειλές για αντίποινα -Τρομάζει το σενάριο γενικευμένου πολέμου

01.08.2024
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Η κηδεία Χανίγια και οι απειλές για αντίποινα -Τρομάζει το σενάριο γενικευμένου πολέμου
Share TweetShareEmail

Αρκετά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν ανησυχία χθες Τετάρτη για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την κατάσταση μετά τον θάνατο στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ.

Μερικές ώρες μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το ΣΑ συγκλήθηκε εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Ιράν, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου το Ισραήλ να λογοδοτήσει για αυτή την πράξη επίθεσης», χωρίς να αποκλείονται «κυρώσεις και άλλα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν περαιτέρω παραβιάσεις και να επιδειχθεί ότι οι μοχθηρές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το δικαίωμα της Τεχεράνης στη «νόμιμη άμυνα».

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ποντάροντας στον πόλεμο στο Ιράν: Πάνω από 1 δισ. δολάρια σε στοιχήματα που έγιναν με… ύποπτα καλό timing

Ποντάροντας στον πόλεμο στο Ιράν: Πάνω από 1 δισ. δολάρια σε στοιχήματα που έγιναν με… ύποπτα καλό timing

19.04.2026
LIVE BLOG: Αγώνας δρόμου για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων – «Η μπάλα στο Ιράν», λέει η Ουάσινγκτον

Τραμπ: «Ο πόλεμος με το Ιράν είναι πολύ κοντά στο τέλος του»

15.04.2026

Η δολοφονία Χανίγια
Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη στην Τεχεράνη, σε πλήγμα το οποίο απέδωσαν στο Ισραήλ η Χαμάς και το Ιράν, που υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατό του, αυξάνοντας την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανάφλεξης όλης της περιοχής εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που σήμερα διανύει την 300ή ημέρα του.

Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδίως η Κίνα, η Ρωσία και η Αλγερία, καταδίκασαν απερίφραστα τη δολοφονία.

«Το Ισραήλ ασκεί πολιτική αιματοχυσίας και καμμένης γης, αφήνοντας πίσω καταστροφή, ατελείωτο κύμα βίας που κατακλύζει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Υεμένη, τον Λίβανο, και τώρα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Πού θα σταματήσει αυτή η τρέλα;» διερωτήθηκε ρητορικά ο αλγερινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πως επιδίδεται σε «σαμποτάζ» των προσπαθειών να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Μπαρούτι μυρίζει η Μέση Ανατολή: Το Ιράν απειλεί με «βαριά τιμωρία» το Ισραήλ

Διάγγελμα Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, θα πληρώσει ακριβά όποιος σταθεί εναντίον μας
Ανησυχία από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη απλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.

«Φοβόμαστε πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου», τόνισε η πρεσβεύτρια της Ιαπωνίας, η Σίνο Μιτσούκο, ενώ η Σλοβενία εκτίμησε πως περιοχή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».

«Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη υπευθυνότητα και να ασκηθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η ανάφλεξη της περιοχής», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρεσβεύτρια της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ναταλί Μπροντέρ.

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε για επικίνδυνη κλιμάκωση
Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του πως οι επιθέσεις στην Τεχεράνη, καθώς και στη Βηρυτό, όπου το Ισραήλ στοχοποίησε ανώτερο στέλεχος της λιβανικής Χεζμπολά, αποτελούν «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτραπούν επειγόντως ενέργειες που θα μπορούσαν να σπρώξουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο κενό, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

«Θα ήταν καλύτερο να μην γίνεται σεναριολογία για τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος ο ευρύτερος πόλεμος», έκρινε από την άλλη ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ, επιμένοντας για ακόμη μια φορά στο δικαίωμα του Ισραήλ -του οποίου η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος σύμμαχος σε διεθνή κλίμακα- στη νόμιμη άμυνα.

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να υπερασπίσουμε όλο τον λαό του Ισραήλ», διεμήνυσε από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός ομόλογός του, ο Τζόναθαν Μίλερ. Πρόσθεσε πως «η Χεζμπολά, η Χαμάς και Χούθι δεν είναι σε θέση να χύνουν το δηλητήριό τους παρά χάρη στο κεφάλι του ερπετού», καταφερόμενος εναντίον του Ιράν, του «υπ’ αριθμόν ένα υποστηρικτή της τρομοκρατίας» κατ’ αυτόν, που βοηθά αυτά τα κινήματα, αντίστοιχα στον Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη.

Στην Τεχεράνη η κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια
Η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τετάρτη σε πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, άρχισε νωρίς σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράν, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πλήθος σε πένθος —αρκετοί παρευρισκόμενοι είχαν παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς στα χέρια— συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης.

Πώς θα αντιδράσει το Ιράν -Νέα επίθεση με drones και πυραύλους;
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές, είναι πώς θα αντιδράσει το Ιράν στη δολοφονία του Χανίγια στο έδαφός του.

Πριν από λίγους μήνες, όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, το Ιράν απάντησε στις 14 Απριλίου εξαπολύοντας μπαράζ άνω των 300 πυραύλων και drones κατά του Ισραήλ. ΗΠΑ και Ισραήλ γνώριζαν ότι επίκειται η επίθεση, που όμως ήταν μια λίαν επικίνδυνη εξέλιξη έστω κι αν καταρρίφθηκαν οι περισσότεροι πύραυλοι και τα drones.

Τώρα, όμως, δεδομένου ότι ο Χανίγια ήταν φιλοξενούμενος του Ιράν και σκοτώθηκε στην Τεχεράνη, μένει να δούμε τι θα κάνει το Ιράν. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες για ολόκληρη την περιοχή και θα μπορούσε να ακολουθήσει ακόμη και ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, σημειώνει το Al Jazeera.

Για τον καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, Ναντέρ Χασεμί, η δολοφονία του Χανίγια φέρνει τη Μέση Ανατολή πιο κοντά παρά ποτέ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Πρόκειται για μια τεράστια εξέλιξη», είπε στο BBC. «Πιστεύω ότι έχει επιπτώσεις και στις εξελίξεις στον Λίβανο, επειδή λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ προσπάθησε να δολοφονήσει (σ.σ.: το Ισραήλ λέει ότι τα κατάφερε) ένα ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό και η υπόθεση ήταν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρονταν για κλιμάκωση. Αλλά η δολοφονία του Χανίγια ανέτρεψε αυτούς τους υπολογισμούς. Τώρα το Ιράν έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει και να κλιμακώσει αυτήν τη σύγκρουση», είπε ο καθηγητής.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ορκίζεται «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

«Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν απειλεί με τεράστιο πανό: «Να περιμένετε βαριά τιμωρία»
Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ενώ την ίδια ώρα τεράστιο πανό τοποθετήθηκε δίπλα στην Πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης, με το μήνυμα στην εβραϊκή γλώσσα: «Να περιμένετε βαριά τιμωρία». Το πανό συνοδεύει μία επεξεργασμένη εικόνα του δολοφονημένου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, με φόντο το Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος θα προσευχηθεί πάνω από τη σορό του δολοφονημένου ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, είπε πως επειδή η επίθεση σημειώθηκε στην Τεχεράνη, «θεωρούμε την εκδίκηση καθήκον μας».

Tags: ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΠΟΛΕΜΟΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Πετρέλαιο: Υποχωρούν συνεχώς οι τιμές – Γιατί επιμένουν τα σενάρια για εκτίναξή τους το 2024;
Κόσμος

Καμπανάκι στην Ευρώπη: Δεν γνωρίζει πόσα καύσιμα της απομένουν

30.04.2026
Τουρκία: Δημιουργεί νέες ταξιαρχίες κομάντο απέναντι από τα ελληνικά σύνορα
Επιλογές Συντακτών

Τουρκία: Δημιουργεί νέες ταξιαρχίες κομάντο απέναντι από τα ελληνικά σύνορα

30.04.2026
Next Post
Ασπρόπυργος: Ο οδηγός λεωφορείου εταιρείας που βίασε την 27χρονη υπάλληλο αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του

Χαλκιδική: Άγριο επεισόδιο σε γνωστή παραλία - Έβριζε και χτύπησε τη γυναίκα του

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Θεσσαλονίκη: Το πόρισμα για το θάνατο 24χρονης από ηλεκτροπληξία – Τα ένοχα λάθη

Θεσσαλονίκη: Το πόρισμα για το θάνατο 24χρονης από ηλεκτροπληξία – Τα ένοχα λάθη

28.11.2023

Αμετανόητος ο Ερντογάν: Ενισχύουμε το Ναυτικό μας για να προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας

26.09.2020
mitsotaki-smakron

«Ο Μακρόν παριστάνει τον Ναπολέοντα»: Πώς είδε η Τουρκία την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα

26.04.2026

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved