Empisteutiko.gr
16.09.25 || 10:07
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

«Τυφώνας» Τραμπ: Σήμερα υπογράφει διάταγμα για δασμούς σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα – Φόβοι για αυξήσεις τιμών

01.02.2025
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Ντόναλντ Τραμπ: Αυξάνει τους δασμούς σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά – Κανείς δεν θα κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο, απαντά το Πεκίνο
Share TweetShareEmail

Έτοιμος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει σήμερα Σάββατο το διάταγμα για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά και 10% σε εκείνες από την Κίνα.

Η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ απειλεί να προκαλέσει αναταραχές σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού από την ενέργεια μέχρι τα αυτοκίνητα και αυξάνει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, σχολιάζουν διεθνή πρακτορεία και ΜΜΕ.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να επιβάλει δασμούς 25% σε Καναδά και Μεξικό, επικαλούμενος την αποτυχία τους να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση και τη ροή της φαιντανύλης μέσω των συνόρων προς τις ΗΠΑ. Ορκίστηκε επίσης να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, κατηγορώντας ότι είχε ρόλο στην παραγωγή του φαρμάκου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν «μεγάλα ελλείμματα» και με τις τρεις αυτές χώρες – και αυτό είναι άλλο ένα θέμα που προκαλεί τη δυσφορία του ενοίκου του Λευκού Οίκου, ο οποίος έχει προαναγγείλει δασμούς και στην ΕΕ.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ντόναλντ Τραμπ σε Ισραήλ: Μην ρίξετε βόμβες στο Ιράν θα είναι μεγάλη παραβίαση της εκεχειρίας

Ντόναλντ Τραμπ σε ΝΑΤΟ: «Αν κάνετε ό,τι λέω, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει – Θα επιβάλω κυρώσεις στη Ρωσία όταν όλοι κάνουν το ίδιο»

13.09.2025
Η «βόμβα» Τραμπ για το Ιράν βυθίζει το πετρέλαιο – «Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

Τραμπ: Η υπομονή μου με τον Πούτιν εξαντλείται

12.09.2025

Ειδικοί προειδοποιούν για τον αρνητικό αντίκτυπο των δασμών του Τραμπ
Αλλά η επιβολή σαρωτικών δασμών στους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ εγκυμονεί κινδύνους για τον Τραμπ, ο οποίος επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κοινής γνώμης έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης των Δημοκρατικών για το αυξημένος κόστος διαβίωσης.

Το υψηλότερο κόστος των εισαγόμενων προϊόντων πιθανότατα «θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της EY, Γκρέγκορι Ντάκο, ο οποίος αναμένει με τους δασμούς μια αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2025, προτού υποχωρήσει σταδιακά.

Τραμπ: Ασφαλώς και θα επιβάλω δασμούς στην ΕΕ, μας συμπεριφέρθηκε πολύ άσχημα -Δεν με νοιάζει η αντίδραση της αγοράς
«Η αυξανόμενη αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής θα αυξήσει την αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς και θα πιέσει τον ιδιωτικό τομέα, παρά τη ρητορική της κυβέρνησης υπέρ των επιχειρήσεων», είπε. Οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν υποβαθμίσει τους φόβους ότι οι αυξήσεις των δασμών θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι τα σχέδια του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκο, που περιλαμβάνουν περικοπές φόρων και λιγότερη εποπτεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Φόβοι για αυξήσεις των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές
Σημαίνονται στελέχη των Δημοκρατικών έσπευσαν να επικρίνουν τα σχέδια του Τραμπ για την επιβολή δασμών. «Ανησυχώ ότι οι νέοι αυτοί δασμοί θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κόστη για τους Αμερικανούς καταναλωτές», δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Ο Καναδάς και το Μεξικό είναι βασικοί προμηθευτές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ με εισαγωγές που ανέρχονται συνολικά σε δεκάδες δισ. δολάρια ετησίως. Οι δασμοί του Τραμπ θα πλήξουν επίσης σκληρά την αυτοκινητοβιομηχανία, με τις εισαγωγές ελαφρών οχημάτων στις ΗΠΑ από τον Καναδά και το Μεξικό το 2024 να αντιπροσωπεύουν το 22% όλων των οχημάτων που πωλούνται στη χώρα, σύμφωνα με την S&P Global Mobility. Όπως ανέφερε οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές παράγουν επίσης εξαρτήματα σε όλη την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι οι δασμοί πιθανότατα θα αυξήσουν το κόστος για τα οχήματα. «Θα πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι σε μια σκληρή στάση έναντι ανταγωνιστών μας, που παραβαίνουν τους κανόνες του παιχνιδιούι, όπως η Κίνα, αντί να επιτεθούμε στους συμμάχους μας», τόνισε ο Σούμερ.

Ετοιμάζουν αντίποινα Καναδάς και Μεξικό
Τόσο ο Καναδάς όσο και το Μεξικό έχουν πει ότι είναι έτοιμοι να απαντήσουν στους δασμούς του Τραμπ, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ υποβάθμισε χθες Παρασκευή τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο.

ΚΟΣΜΟΣ  31/01/2025  18:45
Ο Καναδάς… μετρά αντίστροφα για τους δασμούς Τραμπ και ψάχνει απαντήσεις
ΚΟΣΜΟΣ  31/01/2025  10:39
Πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Κίνα στους δασμούς του Τραμπ -Οι πρώτες ύλες και οι δοκιμασμένες τακτικές
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, είπε χθες ότι η χώρα του ίναι έτοιμη για «μια σκόπιμη, δυναμική, αλλά λογική, άμεση απάντηση». «Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά αν προχωρήσει θα δράσουμε επίσης», είπε, αναφερόμενος στον Τραμπ.

Η Πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα περιμένει «με ψυχραιμία» οποιαδήποτε ανακοίνωση δασμών. «Έχουμε σχέδιο Α, σχέδιο Β, σχέδιο Γ για ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Χαμηλότεροι δεσμοί στο εισαγόμενο πετρέλαιο;
Σύμφωνα με τους Ντέιβιντ Γκόλντγουιν και Τζόζεφ Γουέμπστερ της δεξαμενής σκέψης «Atlantic Council» η αύξηση των δασμών στο εισαγόμενο αργό πετρέλαιο από χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό θα μπορούσε επίσης να έχει «τεράστιες επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας των ΗΠΑ, ειδικά στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ».

Ο Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξαίρεσης για τις εισαγωγές πετρελαίου από τον Καναδά και το Μεξικό και την Παρασκευή πρόσθεσε ότι σκέφτεται χαμηλότερους δασμούς για το πετρέλαιο. «Πιθανότατα θα μειώσω λίγο τους δασμούς σε αυτό. Πιστεύουμε ότι θα το μειώσουμε στο 10%», πρόσθεσε.

Σχεδόν το 60% του εισαγόμενου αργού πετρελαίου των ΗΠΑ προέρχεται από τον Καναδά, σημείωσε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου. Το καναδικό αργό διυλίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι περιοχές που εξαρτώνται από αυτό ενδέχεται να μην έχουν έτοιμο υποκατάστατο.

Οι Καναδοί παραγωγοί θα υποστούν κάποιο αντίκτυπο από τους δασμούς, αλλά τα διυλιστήρια των ΗΠΑ θα πληγούν επίσης με υψηλότερο κόστος, δήλωσε ο Tom Kloza της Υπηρεσίας Πληροφοριών Τιμών Πετρελαίου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Tags: ΔΑΣΜΟΙΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Έρχεται lockdown για τα ελληνικά αιγοπρόβατα αν δεν περιορισθεί το επόμενο δεκαήμερο η ευλογιά
Ελλάδα

Έρχεται lockdown για τα ελληνικά αιγοπρόβατα αν δεν περιορισθεί το επόμενο δεκαήμερο η ευλογιά

16.09.2025
«Η Γάζα καίγεται»: Το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης
Επιλογές Συντακτών

«Η Γάζα καίγεται»: Το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης

16.09.2025
Next Post
Σαντορίνη: Έδεσαν άλογο και το άφησαν να πεθάνει από τη δίψα

Θεσσαλονίκη: Καθηγητής ιππασίας ο 67χρονος που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση σε μαθήτριες

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Περισσότεροι από 50 τραυματίες – Οι 20 σοβαρά

Σύγκρουση τρένων στην Λάρισα: Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

01.03.2023

Μπορεί ένα εμβόλιο να σημάνει το τέλος της πανδημίας;

10.11.2020
Liam Payne: H πρώην σύντροφός του, Cheryl, κληρονομεί την περιουσία του αξίας 32,3 εκ. δολαρίων

Καίτη Κωνσταντίνου: Τα σπαρακτικά λόγια της μητέρας της στο μνημόσυνο – «Δεν καταπίνεται»

16.05.2025

ΤΑΣΗ_

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε Coca-Cola Zero κάθε μέρα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε Coca-Cola Zero κάθε μέρα

26.08.2025
egnatia-odos-troxaio

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Τρεις νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα – Δυο σοβαρά τραυματίες

18.08.2025
Καστοριά: Τι έκανε τον 16χρονο να φρενάρει απότομα – Σήμερα οι κηδείες των δύο παιδιών

Καστοριά: Τι έκανε τον 16χρονο να φρενάρει απότομα – Σήμερα οι κηδείες των δύο παιδιών

29.08.2025
Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

08.09.2025
Πλατεία Ομονοίας κατήντησε η κεντρική πλατεία των Σερρών

Πλατεία Ομονοίας κατήντησε η κεντρική πλατεία των Σερρών

20.08.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved