Empisteutiko.gr
30.04.26 || 18:00
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία: «Ήταν ενδεδειγμένη λύση», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

19.12.2025
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία: «Ήταν ενδεδειγμένη λύση», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Share TweetShareEmail

Μετά από 15 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την Ουκρανία παρέχοντας δάνειο 90 δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική και στρατιωτική αναδιάρθρωση της χώρας.

Οι ηγέτες της ΕΕ, αφού ολοκλήρωσαν την Σύνοδο Κορυφής, ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (19.12.2025) το πακέτο χρηματοδότησης για την οικονομία και τον στρατό της Ουκρανίας, για τα επόμενα 2 χρόνια. Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού και χωρίς να αντλούνται κεφάλαια από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Βγαίνοντας από την Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ενδεδειγμένη λύση» και εξήγησε πως πρόκειται για «ένα δάνειο από το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυτό δεν έχει πρακτικά δημοσιονομικές συνέπειες για καμιά ευρωπαϊκή χώρα».

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ισπανία: Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος μέχρι το καλοκαίρι

Γερμανία και Ιταλία «μπλόκαραν» την πρόταση Σάντσεθ για αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ

21.04.2026
Εντυπωσιασμένος ο Ορμπάν από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Μπορώ να την πάρω μαζί μου στην Ουγγαρία;» ρώτησε τον Τραμπ

Τι σημαίνει η ήττα του Όρμπαν στην Ουγγαρία για Ευρώπη και ΗΠΑ

13.04.2026

Λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει κενό ύψους 137 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ΕΕ επιδίωκε να καλύψει τα δύο τρίτα αυτού του ποσού, δηλαδή περίπου 90 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν μέσω κοινού δανεισμού μεταξύ 24 χωρών της ΕΕ: εκτός είναι Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία.

Η συμφωνία προβλέπει πως στο μέλλον η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει τις μελλοντικές ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις για να αποπληρώσει τα δάνειο της ΕΕ.

Στην περίπτωση που η Ρωσία αρνηθεί να καταβάλει τα χρήματα, τότε η ΕΕ θα διατηρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα κρατικά της περιουσιακά στοιχεία.

«Έχουμε συμφωνία», έγραψε στο X ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

 

«Αυτό θα καλύψει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας. Η Ουκρανία θα αποπληρώσει αυτό το δάνειο μόνο όταν η Ρωσία καταβάλει αποζημιώσεις», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα στους δημοσιογράφους.

«Εγκρίθηκε η απόφαση για παροχή στήριξης 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για την περίοδο 2026-27. Δεσμευτήκαμε, υλοποιήσαμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έλαβε εντολή να διερευνήσει τρόπους αξιοποίησης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και ότι ακόμη διατηρείται το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα κεφάλαια για την αποπληρωμή του δανείου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήρθαν σε συμφωνία για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία. Η ΕΕ κρατά περίπου 210 δισ. ευρώ σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η Euroclear, θεματοφύλακας τίτλων στο Βέλγιο, κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν μπλοκαριστεί, ενώ η βελγική κυβέρνηση έχει εκφράσει σειρά ανησυχιών σχετικά με την προοπτική χρήσης τους. Κεντρική ανησυχία είναι ότι η Ρωσία θα το θεωρήσει παράνομη επαναχρησιμοποίηση των κυρίαρχων περιουσιακών της στοιχείων.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ ντε Βέβερ είχε απαιτήσει «δεσμευτικές εγγυήσεις» από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως αντάλλαγμα για την έγκριση από το Βέλγιο του δανείου αποζημιώσεων.

Μέχρι τώρα, η ΕΕ χρησιμοποιούσε τους τόκους από τα περιουσιακά στοιχεία —τα οποία είναι κυρίως ομόλογα— για να χρηματοδοτεί μέρος της στήριξής της προς την Ουκρανία. Όμως, καθώς τα ίδια τα ομόλογα λήγουν, μετατρέπονται σε μετρητά, και αυτά είναι τα μετρητά που η ΕΕ έχει πλέον συμφωνήσει να δανειστεί και να δανείσει στην Ουκρανία έως ότου η Ρωσία καταβάλει αποζημιώσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ουκρανίας»

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πακέτο χρηματοδότησης της Ουκρανίας:

«Θεωρώ ότι η λύση η οποία προκρίθηκε, ένα δάνειο δηλαδή από το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυτό δεν έχει πρακτικά δημοσιονομικές συνέπειες για καμιά ευρωπαϊκή χώρα, ήταν η ενδεδειγμένη λύση λαμβάνοντας υπόψη την συνθετότητα και τις νομικές δυσκολίες του εγχειρήματος να αξιοποιηθούν αυτή τη στιγμή οι παγωμένοι ρωσικοί πόροι, ενδεχόμενο το οποίο δεν αποκλείστηκε στα συμπεράσματα τα οποία συμφωνήσαμε αλλά το οποίο ακόμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο επεξεργασίας σε περίπτωση που καταλήξουμε σε αυτή τη λύση» ανέφερε αρχικά.

«Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα το οποίο εκπέμπεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να καλύψει για το άμεσο μέλλον τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και ότι η Ευρώπη στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας, όπως είπα, το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν πρακτικά δημοσιονομικές συνέπειες για τα κράτη μέλη», συνέχισε.

Σε ερώτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το αν υπάρχει ο κίνδυνος οι πόροι για την άμυνα και την Ουκρανία να «θυσιάσουν» άλλες χώρες, ανέφερε:

«Νομίζω ότι προτρέχουμε λίγο. Ουσιαστικά οι συζητήσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ξεκινούν μόλις τώρα. Αυτό το οποίο επί της αρχής έχει συμφωνηθεί είναι η βασική αρχιτεκτονική του, αλλά δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη πρόταση ακόμη, πέραν της αρχικής τοποθέτησης της Επιτροπής σχετικά με τα ποσά και το πώς αυτά κατανέμονται στις διάφορες κατηγορίες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ένα είναι βέβαιο, κι αυτό διαφάνηκε και από τη σημερινή συζήτηση: ότι υπάρχει μια κρίσιμη μάζα χωρών, θα τις χαρακτήριζα φίλους της συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που δεν πρόκειται ουσιαστικά να δεχτούν περικοπές στα δύο αυτά προγράμματα, τα οποία αποτελούν και τους βασικούς δύο πυλώνες πάνω στους οποίους χτίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες όλο το πλαίσιο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Όμως εκτιμώ ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι σύνθετες και δύσκολες, η κυπριακή προεδρία η οποία αναλαμβάνει σε 12 μέρες από τώρα θα παρουσιάσει εικάζω τις πρώτες προτάσεις της για τις συγκεκριμένες κατανομές των πόρων και ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα μπορούμε να συμφωνήσουμε για το επόμενο δημοσιονομικό πολυετές πλαίσιο».

Tags: ΕΕΣΥΜΦΩΝΙΑΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Πετρέλαιο: Υποχωρούν συνεχώς οι τιμές – Γιατί επιμένουν τα σενάρια για εκτίναξή τους το 2024;
Κόσμος

Καμπανάκι στην Ευρώπη: Δεν γνωρίζει πόσα καύσιμα της απομένουν

30.04.2026
Τουρκία: Δημιουργεί νέες ταξιαρχίες κομάντο απέναντι από τα ελληνικά σύνορα
Επιλογές Συντακτών

Τουρκία: Δημιουργεί νέες ταξιαρχίες κομάντο απέναντι από τα ελληνικά σύνορα

30.04.2026
Next Post
Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 5χρονος που παρασύρθηκε στην Πειραιώς – «Τα παιδάκια, δεν με νοιάζει τίποτα άλλο», φώναζε ο οδηγός

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 19χρονος που έπεσε από μπαλκόνι τετάρτου ορόφου στο κέντρο

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

TikToker πόζαρε με την ελληνική σημαία μπροστά από την Αγία Σοφία και «άναψε φωτιές» στην Τουρκία

TikToker πόζαρε με την ελληνική σημαία μπροστά από την Αγία Σοφία και «άναψε φωτιές» στην Τουρκία

01.07.2023
Εισβολή γονέων στην «Κιβωτό του κόσμου», ζητάνε πίσω τα παιδιά τους: «Είστε άθλιοι, είστε κτήνη» (Βίντεο)

«Κιβωτός του Κόσμου»: Ζαλίζουν τα ακίνητα της οργάνωσης – Μεγάλος στόλος και από αυτοκίνητα

29.11.2022
Καβάλα: Εξαφάνιση 12χρονου αγοριού – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού

Καβάλα: Εξαφάνιση 12χρονου αγοριού – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού

21.06.2024

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved