Empisteutiko.gr
19.03.26 || 20:09
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία: «Ήταν ενδεδειγμένη λύση», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

19.12.2025
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία: «Ήταν ενδεδειγμένη λύση», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Share TweetShareEmail

Μετά από 15 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την Ουκρανία παρέχοντας δάνειο 90 δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική και στρατιωτική αναδιάρθρωση της χώρας.

Οι ηγέτες της ΕΕ, αφού ολοκλήρωσαν την Σύνοδο Κορυφής, ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (19.12.2025) το πακέτο χρηματοδότησης για την οικονομία και τον στρατό της Ουκρανίας, για τα επόμενα 2 χρόνια. Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού και χωρίς να αντλούνται κεφάλαια από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Βγαίνοντας από την Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ενδεδειγμένη λύση» και εξήγησε πως πρόκειται για «ένα δάνειο από το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυτό δεν έχει πρακτικά δημοσιονομικές συνέπειες για καμιά ευρωπαϊκή χώρα».

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Στο τραπέζι η διαγραφή των κόκκινων δανείων σε αγρότες – Σε πρώτο πλάνο η στήριξη της οικογένειας

Συμφωνία Ε.Ε. – Mercosur: Πράσινο φως στις εξαγωγές – Τα προϊόντα που «ταξιδεύουν» χωρίς δασμούς

10.01.2026
Γαλλία: Αντιμέτωπος με μία εκκολαπτόμενη πολιτική κρίση ο Μακρόν – Προσπάθειες να καθησυχάσει τις αγορές

Μακρόν: Θα ψηφίσουμε κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

08.01.2026

Λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει κενό ύψους 137 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ΕΕ επιδίωκε να καλύψει τα δύο τρίτα αυτού του ποσού, δηλαδή περίπου 90 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν μέσω κοινού δανεισμού μεταξύ 24 χωρών της ΕΕ: εκτός είναι Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία.

Η συμφωνία προβλέπει πως στο μέλλον η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει τις μελλοντικές ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις για να αποπληρώσει τα δάνειο της ΕΕ.

Στην περίπτωση που η Ρωσία αρνηθεί να καταβάλει τα χρήματα, τότε η ΕΕ θα διατηρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα κρατικά της περιουσιακά στοιχεία.

«Έχουμε συμφωνία», έγραψε στο X ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

 

«Αυτό θα καλύψει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας. Η Ουκρανία θα αποπληρώσει αυτό το δάνειο μόνο όταν η Ρωσία καταβάλει αποζημιώσεις», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα στους δημοσιογράφους.

«Εγκρίθηκε η απόφαση για παροχή στήριξης 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για την περίοδο 2026-27. Δεσμευτήκαμε, υλοποιήσαμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έλαβε εντολή να διερευνήσει τρόπους αξιοποίησης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και ότι ακόμη διατηρείται το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα κεφάλαια για την αποπληρωμή του δανείου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήρθαν σε συμφωνία για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία. Η ΕΕ κρατά περίπου 210 δισ. ευρώ σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η Euroclear, θεματοφύλακας τίτλων στο Βέλγιο, κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν μπλοκαριστεί, ενώ η βελγική κυβέρνηση έχει εκφράσει σειρά ανησυχιών σχετικά με την προοπτική χρήσης τους. Κεντρική ανησυχία είναι ότι η Ρωσία θα το θεωρήσει παράνομη επαναχρησιμοποίηση των κυρίαρχων περιουσιακών της στοιχείων.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ ντε Βέβερ είχε απαιτήσει «δεσμευτικές εγγυήσεις» από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως αντάλλαγμα για την έγκριση από το Βέλγιο του δανείου αποζημιώσεων.

Μέχρι τώρα, η ΕΕ χρησιμοποιούσε τους τόκους από τα περιουσιακά στοιχεία —τα οποία είναι κυρίως ομόλογα— για να χρηματοδοτεί μέρος της στήριξής της προς την Ουκρανία. Όμως, καθώς τα ίδια τα ομόλογα λήγουν, μετατρέπονται σε μετρητά, και αυτά είναι τα μετρητά που η ΕΕ έχει πλέον συμφωνήσει να δανειστεί και να δανείσει στην Ουκρανία έως ότου η Ρωσία καταβάλει αποζημιώσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ουκρανίας»

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πακέτο χρηματοδότησης της Ουκρανίας:

«Θεωρώ ότι η λύση η οποία προκρίθηκε, ένα δάνειο δηλαδή από το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυτό δεν έχει πρακτικά δημοσιονομικές συνέπειες για καμιά ευρωπαϊκή χώρα, ήταν η ενδεδειγμένη λύση λαμβάνοντας υπόψη την συνθετότητα και τις νομικές δυσκολίες του εγχειρήματος να αξιοποιηθούν αυτή τη στιγμή οι παγωμένοι ρωσικοί πόροι, ενδεχόμενο το οποίο δεν αποκλείστηκε στα συμπεράσματα τα οποία συμφωνήσαμε αλλά το οποίο ακόμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο επεξεργασίας σε περίπτωση που καταλήξουμε σε αυτή τη λύση» ανέφερε αρχικά.

«Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα το οποίο εκπέμπεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να καλύψει για το άμεσο μέλλον τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και ότι η Ευρώπη στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας, όπως είπα, το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν πρακτικά δημοσιονομικές συνέπειες για τα κράτη μέλη», συνέχισε.

Σε ερώτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το αν υπάρχει ο κίνδυνος οι πόροι για την άμυνα και την Ουκρανία να «θυσιάσουν» άλλες χώρες, ανέφερε:

«Νομίζω ότι προτρέχουμε λίγο. Ουσιαστικά οι συζητήσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ξεκινούν μόλις τώρα. Αυτό το οποίο επί της αρχής έχει συμφωνηθεί είναι η βασική αρχιτεκτονική του, αλλά δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη πρόταση ακόμη, πέραν της αρχικής τοποθέτησης της Επιτροπής σχετικά με τα ποσά και το πώς αυτά κατανέμονται στις διάφορες κατηγορίες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ένα είναι βέβαιο, κι αυτό διαφάνηκε και από τη σημερινή συζήτηση: ότι υπάρχει μια κρίσιμη μάζα χωρών, θα τις χαρακτήριζα φίλους της συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που δεν πρόκειται ουσιαστικά να δεχτούν περικοπές στα δύο αυτά προγράμματα, τα οποία αποτελούν και τους βασικούς δύο πυλώνες πάνω στους οποίους χτίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες όλο το πλαίσιο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Όμως εκτιμώ ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι σύνθετες και δύσκολες, η κυπριακή προεδρία η οποία αναλαμβάνει σε 12 μέρες από τώρα θα παρουσιάσει εικάζω τις πρώτες προτάσεις της για τις συγκεκριμένες κατανομές των πόρων και ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα μπορούμε να συμφωνήσουμε για το επόμενο δημοσιονομικό πολυετές πλαίσιο».

Tags: ΕΕΣΥΜΦΩΝΙΑΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Με ιδιωτικά τζετ εγκαταλείπουν οι πάμπλουτοι το Ντουμπάι: Στα ύψη οι τιμές των τζετ, έως και 300.000 ευρώ το κόστος διαφυγής
Κόσμος

Δραματικές ώρες στο Ντουμπάι: Νερό για 48 ώρες μετά το χτύπημα σε αγωγό – 8 νεκροί από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

19.03.2026
Συστοιχία Patriot μεταφέρεται στην Κάρπαθο: Στην Κύπρο ο Δένδιας και τα F-16, εν πλω οι φρεγάτες Κίμων και Ψαρά
Κόσμος

Η Τουρκία γκρινιάζει στους συμμάχους για τους Patriot στην Κάρπαθο – Η απάντηση της Αθήνας

19.03.2026
Next Post
Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 5χρονος που παρασύρθηκε στην Πειραιώς – «Τα παιδάκια, δεν με νοιάζει τίποτα άλλο», φώναζε ο οδηγός

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 19χρονος που έπεσε από μπαλκόνι τετάρτου ορόφου στο κέντρο

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Λάρισα: Βρήκαν πορτοφόλι με… 8.000 ευρώ και το παρέδωσαν στην αστυνομία

06.07.2021
«Σπάνιο φαινόμενο» σε αρκετές ελληνικές ακτές – Τι είναι οι καρποί Ποσειδωνίας και πού εμφανίζονται

«Σπάνιο φαινόμενο» σε αρκετές ελληνικές ακτές – Τι είναι οι καρποί Ποσειδωνίας και πού εμφανίζονται

07.05.2025
Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη: Ο 29χρονος έπνιξε τον 64χρονο, έγραψε τη λέξη «Παιδεραστής» με το αίμα του θύματος

Άγρια δολοφονία στη Χαλκίδα: Γυναίκα σκότωσε με τέσσερις μαχαιριές έναν άνδρα

20.01.2024

ΤΑΣΗ_

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

03.03.2026
Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved