Η σαντουιτσάρα αυτή με steak, χωρίς υπερβολές, ονομάζεται Philly λόγω της καταγωγής της συνταγής από την Philadelphia της Αμερικής. Η συνταγή έχει βασικά υλικά το ψωμί, την μοσχαρίσια μπριζόλα ή steak λιωμένα τυριά και καραμελωμένα κρεμμύδια. Ο συνδυασμός αυτός, είναι μαγικός και κάνει αυτό το σάντουιτς να μοιάζει κάποιο γκουρμέ πιάτο στο μενού κάποιου καλού εστιατορίου. Η συνταγή είναι πολύ εύκολη όμως και μπορεί ο καθένας να το κάνει σπίτι του και να καλέσει φίλους να το απολαύσουν παρέα. Το ψήσιμο της μοσχαρίσιας μπριζόλας είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής, αλλά καλό θα ήταν το ψήσιμο να είναι μέτριο έτσι ώστε να λιώνει στο στόμα. Τα τυριά που χρησιμοποιούμε μπορεί να είναι ότι μας αρέσει, αλλά μπορούμε να κάνουμε και μια σως τυριών όπως σας έχω στη συνταγή. Θεωρώ πως με τη σως τυριών, το Philly Cheesesteak απογειώνεται στον ουρανίσκο μας.
Υλικά
Καραμελωμένο κρεμμύδι
- 1 κρεμμύδι
- 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
- ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
Σως τυριών
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 κούπα γάλα και λίγο παραπάνω μπορεί να χρειαστεί, ανάλογα τα τυριά
- 100γρ. μιξ τυριά
Stake
- 1 Rib Eye steak 300 γρ.
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- θυμάρι φρέσκο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
-
Ξεκινάμε αρχικά από τα κρεμμύδια. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και βάζουμε σε τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία μαζί με ελαιόλαδο και βούτυρο. Αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσουν όπως στο βίντεο.
-
Ταυτόχρονα κάνουμε και τη σως τυριών. Στην ουσία κάνουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ με τυριά. Οπότε λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να έχουμε μια πάστα. Προσθέτουμε το γάλα και τα τυριά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η σως.
-
Για το steak μας, βγάζουμε τη μπριζόλα από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στεγνώνουμε πολύ καλά από τυχών υγρασία. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε το ελαιόλαδο και τη μπριζόλα αφού ζεσταθεί το τηγάνι.
-
Αφήνουμε από τη μια μεριά να ψηθεί καλά και να καραμελώσει. Όσο ψήνουμε αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια γυρνάμε τη μπριζόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Προσθέτουμε βούτυρο σκόρδο και θυμάρι. Με κουτάλι βρέχουμε με το λιωμένο βούτυρο τη μπριζόλα μέχρι να ψηθεί στο επιθυμητό, όπως στο βίντεο. Αφού ψηθεί αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
-
Ψήνουμε το ψωμάκι στα ζουμιά της μπριζόλας και συναρμολογούμε το σάντουιτς.
-
Κόβουμε τη μπριζόλα σε λεπτές φέτες και βάζουμε χοντρό αλάτι και σερβίρουμε.