Empisteutiko.gr
20.08.25 || 11:12
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Νέο μοντέλο τουρισμού: Πώς η πανδημία αλλάζει τις διακοπές στην Ελλάδα -Εναλλακτικοί προορισμοί, πολυτελή θέρετρα, well being

10.05.2021
in Terminal
Share TweetShareEmail

Αυτές που έως τώρα έλκυαν λίγους, όπως εναλλακτικοί προορισμοί, εξερεύνηση, roadstrips, υπηρεσίες well being, απομόνωση και «αναζήτηση» νέων, μη δημοφιλών –έως πρότινος- προορισμών.

Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates που κάνει λόγο για τη «γέννηση» νέων ευκαιριών για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που έχουν ισχυρή βιομηχανία και τα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν το 12% και 14% αντίστοιχα του Α.Ε.Π τους (στην Ελλάδα αποτελεί το 21,7%), έχουν μπει ήδη στην διαδικασία να σχεδιάζουν το νέο μοντέλο στην τουριστικής τους βιομηχανία «εκμεταλλευόμενοι» τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Καβάλα: Καίγεται για δεύτερη ημέρα το όρος Παγγαίο – Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Πάτρα και στην Χίο – Σε ύφεση σε Πρέβεζα, Άρτα και Κεφαλονιά

14.08.2025
Εντείνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Τουρκία: 408 παραβιάσεις και 140 παραβάσεις καταγράφηκαν τους πρώτους 7 μήνες του έτους

Εντείνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο η Τουρκία: 408 παραβιάσεις και 140 παραβάσεις καταγράφηκαν τους πρώτους 7 μήνες του έτους

12.08.2025

«Η χώρα μας θα πρέπει να «αντιδράσει» άμεσα και πρωτοτυπώντας. Η Ελλάδα, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της θέση και ποικιλομορφία, τη φυσική της ομορφιά, την πολιτισμική κουλτούρα και να αναδείξει νέους, εναλλακτικούς προορισμούς», τονίζει ο πρόεδρος του E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, σημειώνοντας ότι το καλοκαίρι του 2020 οι απώλειες για την ελληνική οικονομία άγγιξαν το 77,12% σε σχέση με το 2019, με τις τουριστικές εισπράξεις να διαμορφώνονται μόλις στα 4,28 δισ. €.

Οι προκλήσεις που διαμορφώνουν το νέο μοντέλο του τουρισμού- Το νέο προφίλ των τουριστών
Στην έκθεση γίνεται λόγος για το μοντέλο του «υπαρξιακού» τουρίστα (existentialtourist), όπως τον έχει αποκαλέσει ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του George S. Wise, νικητής του Βραβείου UNWTO Ulysses, Erik Cohen, κύριο μέλημα του οποίου είναι η σε βάθος γνώση και η ολοκληρωτική απορρόφηση του από την κουλτούρα και τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των ντόπιων κατοίκων του προορισμού που επισκέπτονται. «Αυτή η κατηγορία τουριστών δείχνει να αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια, ενώ θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι βασικό, αρχικό παράγοντα ανάπτυξης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αποτέλεσε η άνωθεν κατηγορία τουρίστα», εξηγεί ο κ. Μπάκας και συμπληρώνει μεταξύ άλλων ότι «τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια νέα γενιά που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Ήδη από το περσινό καλοκαίρι αλλά και από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εγχώριοι και αλλοδαποί επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και βίλες, bungalows σε ξενοδοχειακές μονάδεςμε στόχο την θωράκιση της υγείας τους βάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Δραστηριότητες γύρω από τη φύση – Ο ρόλος της τηλεργασίας
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το lockdown δημιούργησε νέες συνήθειες γύρω από τη φύση. Κατά την διάρκεια του ο δυτικός κόσμος μπήκε σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης και αναζήτησε τρόπους για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Ο τουρίστας της μετά covid-19 εποχής, θα θελήσει να συνεχίσει το νέο τρόπο ζωής που ο ίδιος επέλεξε και στις διακοπές του. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε η τηλεργασία. Οι «ψηφιακοί νομάδες» αποτελούν νέο δεδομένο που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά τον σχεδιασμό του νέου μοντέλου τουρισμού, σημειώνεται, καθώς απαιτείται πλέον ένας ειδικός χώρος εργασίας με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τους ταξιδιώτες της επόμενης «μέρας.

«Ήλιος και Θάλασσα», αλλά και υποδομές
Παράλληλα, ο ακριβός τουρισμός και η διαμονή πολυτελείας φαίνεται να ανακάμπτουν πολύ ταχύτερα από τον μαζικό τουρισμό μετά την κρίση. Το brand «Ήλιος και Θάλασσα» δεν αρκεί για τον ποιοτικό τουρισμό, τους τουρίστες εκείνους που ενδιαφέρονται για τουριστικά προϊόντα υψηλότερης αξίας και έχουν την δυνατότητα για πολυτελή διαμονή και πολύ υψηλές δαπάνες. Στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας και πιστοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς επίσης και η δημιουργία πολυτελών θέρετρων.

Ανάδειξη του θεματικού τουρισμού
Ο θεματικός τουρισμός θα πρέπει να αποτελέσει άμεσα υλοποιημένο στόχο για την τουριστική βιομηχανία της χώρα μας, καθώς υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ειδικές μορφές τουρισμού που προσεγγίζουν επισκέπτες με υψηλά οικονομικά βαλάντια, όπως: ο τουρισμός υπαίθρου (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός κλπ), ο αθλητικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός (γιότινγκ και καταδυτικός), ο πολιτιστικός τουρισμός, ο τουρισμός γαστρονομίας, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο εκπαιδευτικός τουρισμός, ο μαθητικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας, ομορφιάς και ευεξίας κ.α. Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει εισάγει ήδη και τον ψηφιακό τουρισμό διοργανώνοντας το συνέδριο Digital Tourist από το 2018 στην πόλη Μπένιντορμ στην Κοινότητα της Βαλένθια. Σ’ αυτό συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις με σκοπό τη συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών για θέματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη στον τουρισμό, οι έξυπνοι τουριστικοί προορισμοί, ο προσβάσιμος τουρισμός και οι βιώσιμοι στόχοι των Ηνωμένων Εθνώ

Ανάδειξη νέων προορισμών
Το νέο μοντέλο στη τουριστική βιομηχανία, όπως επισημαίνει ο κ. Μπάκας, θα πρέπει να εντάξει στην ατζέντα του την ανάδειξη νέων προορισμών στη χώρα μας για τον εισαγόμενο τουρισμό. «Το 85% της ελληνικής επικράτειας αποτελεί τουριστικό προορισμό. Με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με περίπου 6.000 μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά και νησίδες, και με εδραιωμένη πλέον θέση στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, πολλοί προορισμοί μπορούν να αποτελέσουν το «μήλον της έριδος» αναδεικνύοντας τη τοπική φυσική ποικιλομορφία, τις δραστηριότητες και την πολιτισμική κληρονομιά που κάθε σπιθαμή αυτής της χώρας διαθέτει σε αφθονία. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο τουρισμού, που θα στοχεύει στην ανάδειξη νέων προορισμών και στον τουρισμό 365 ημέρων μέσω των θεματικών, ειδικών μορφών τουρισμού, με τουριστικά προϊόντα υψηλότερης αξίας», καταλήγει.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

EasyJet: Επαναφέρει το χειμώνα το Θεσσαλονίκη – Βερολίνο!
Terminal

Πιλότος της EasyJet τέθηκε σε διαθεσιμότητα: Μέθυσε και έτρεχε γυμνός σε πολυτελές ξενοδοχείο

11.08.2025
Βρετανία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος – Τεχνική δυσλειτουργία κρατά καθηλωμένα τα αεροσκάφη
Terminal

Βρετανία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος – Τεχνική δυσλειτουργία κρατά καθηλωμένα τα αεροσκάφη

30.07.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Lady Gaga: Βομβιστική επίθεση στη συναυλία της στην Κοπακαμπάνα με πάνω από 2 εκατ. θεατές απέτρεψε η αστυνομία της Βραζιλίας

Lady Gaga: Βομβιστική επίθεση στη συναυλία της στην Κοπακαμπάνα με πάνω από 2 εκατ. θεατές απέτρεψε η αστυνομία της Βραζιλίας

04.05.2025
Απίθανη γκάφα οδηγού στη Σαντορίνη: «Ας μείνει εκεί, σαν μνημείο» λένε οι χρήστες στα social media

Απίθανη γκάφα οδηγού στη Σαντορίνη: «Ας μείνει εκεί, σαν μνημείο» λένε οι χρήστες στα social media

15.04.2023

Αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους και μάσκες παντού εισηγούνται οι ειδικοί

22.12.2021

ΤΑΣΗ_

Ηλεία: 38χρονος βγήκε γυμνός από τη θάλασσα και προσπάθησε να βιάσει τουρίστρια

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και γνωστός TikToker με πάνω από 150 γραμμάρια κοκαΐνης

04.08.2025
Αστυνομικός TikToker: «Ήταν κυνηγημένος, ενόχλησε με όσα έλεγε», λέει ο δικηγόρος του

«Δεν με νοιάζει, ας γ…α δεκαπέντε ώρες»: Ο TikToker-αστυνομικός που «έκαιγε» την ΕΛ.ΑΣ.

14.08.2025
Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτή είναι η συγγενής που που φέρεται να του «έτρωγε» λεφτά – Πάνε στα δικαστήρια

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εισήχθη σε δημόσια ψυχιατρική κλινική

14.08.2025
Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

05.08.2025
Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

14.08.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved