Empisteutiko.gr
30.04.26 || 04:09
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Βουλιάζει η ζήτηση για ελληνικά καύσιμα, διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα

09.05.2025
in Ελλάδα, Οικονομία
Βουλιάζει η ζήτηση για ελληνικά καύσιμα, διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα
Share TweetShareEmail

Υποχώρηση εμφανίζεται στη ζήτηση ενός από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας, των καυσίμων, οδηγώντας σε «άλμα» το εμπορικό έλλειμμα και βάζοντας «τρικλοποδιά» στην προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά: Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 25,3% τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω της ηπιότερης αύξησης των εισαγωγών, αλλά κυρίως λόγω της πτώσης των εξαγωγών, με τις διαφορές να είναι ορατές αν εξεταστούν με και χωρίς τα καύσιμα.

Συγκεκριμένα, κατά τον μήνα Μάρτιο, η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 3,935 δισ. ευρώ έναντι 4,295 δισ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,4%. Ωστόσο, η αντίστοιχη αξία αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 203,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 6,7%, στα 3,218 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια πτώση στις εξαγωγές καυσίμων που ανέρχεται σε πάνω από 710 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Βόλος: Απόπειρα εμπρησμού σε βενζινάδικο – Συνελήφθησαν αστυνομικός και φοιτητής

Καύσιμα: Στην Ελλάδα η 2η χαμηλότερη τιμή στο diesel μεταξύ των χωρών της ΕΕ – Τι δείχνει έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς

27.04.2026
Lufthansa: Μειώνει κατά 20.000 τις πτήσεις της, λόγω του κόστους καυσίμων

Lufthansa: Μειώνει κατά 20.000 τις πτήσεις της, λόγω του κόστους καυσίμων

22.04.2026

Όσο και αν φαίνεται περίεργο για μία μη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις πρώτες 20 εξαγωγικές οικονομίες πετρελαίου και παραγώγων του, λόγω των διυλιστηρίων που λειτουργούν στη χώρα και παράγουν προϊόντα διυλισμένων καυσίμων.

Μάλιστα, από την κρίση χρέους και μετά, τα πετρελαιοειδή έχουν καταστεί ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο σε αξία, εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Ας σημειωθεί πως κατά το 12μηνο του 2024, στα πετρελαιοειδή και καύσιμα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ετήσια μείωση εξαγωγών από όλες τις κατηγορίες αγαθών, υποχωρώντας κατά 9,5%, ενώ και κατά το πρώτο δίμηνο του 2025 σημειώθηκε πτώση εξαγωγών κατά 1,9%.

Τι συμβαίνει με την ζήτηση των ελληνικών καυσίμων

Η ζήτηση των καυσίμων διεθνώς αποτελούν καθρέφτη για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, καθώς η ανάπτυξη επιτχύνει την δραστηριότητα και απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να την «τροφοδοτήσει». Αντίθετα, όταν υπάρχει επιβράδυνση της οικονομίας και φόβοι για ύφεση, αντανακλάται στις αγορές του πετρελαίου και των παραγώγων του.

Οι παγκόσμιες αγορές του «μαύρου χρυσού» βρίσκονται σε κάμψη τους τελευταίους μήνες. Ένας συνδυασμός παραγόντων, πτώσης της ζήτησης και αύξησης της προσφοράς, με τελευταίο κρούσμα την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για τριπλασιασμό της παραγωγής, έχουν ρίξει τις τιμές του πετρελαίου στα «Τάρταρα», μαζί και της βενζίνης, παρά το γεγονός ότι οι μειώσεις στα ελληνικά πρατήρια είναι συγκρατημένες.

Στην ελληνική περίπτωση, οι εξαγωγές των πετρελαιοειδών που παράγουμε «ασφυκτιούν» μέσα στο περιβάλλον επιβράδυνσης σε πολλές οικονομίες διεθνώς. Και αυτό διότι πριν καλά-καλά προλάβουν να αντιστραφούν οι συνέπειες της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων ετών, ήρθε να προστεθεί στο μίγμα ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει εντείνει την αβεβαιότητα και τους φόβους της οικονομικής στασιμότητας, βάζοντας ακόμα και βασικούς εισαγωγείς των προϊόντων μας, όπως η Γερμανία, στο «κάδρο» της ύφεσης.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας αφορά στη σφαίρα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Καθώς το ευρώ έχει πραγματοποιήσει ράλι έναντι του δολαρίου με το τελευταίο να δέχεται πιέσεις μετά από τις παλινωδίες του Αμερικανού Προέδρου, τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνονται λιγότερα ανταγωνιστικά. Δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων του εκφράζονται σε δολάρια, τα ελληνικά προϊόντα διύλισης αποκτούν ξαφνικά από την ισχυροποίηση του ευρώ ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις διεθνείς αγορές έναντι τρίτων, με αποτέλεσμα οι εισαγωγείς να προτιμούν τις φθηνότερες λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση των εξαγωγών στο πιο δυναμικό προϊόν που στέλνει στις αγορές του εξωτερικού η χώρα μας, δεν προμηνύει τίποτα καλό για την οικονομία, και ιδιαίτερα στο πεδίο της εξισορρόπησης του εμπορικού μας ισοζυγίου, το οποίο αποτελεί μια διαχρονική «πληγή» για τα δημόσια οικονομικά μας.

newsit.gr

Tags: ΒΕΝΙΖΙΝΗΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑΚΑΥΣΙΜΑΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Θεσσαλονίκη: Αναστάτωση από ανήλικο που πετούσε αντικείμενα από τον 6ο όροφο(Βίντεο)
Ελλάδα

Η μητέρα του 5χρονου που πετούσε πράγματα από το μπαλκόνι έσπασε τη σιωπή της: «Ήταν λάθος, εκτέθηκα ως μητέρα»

29.04.2026
Βιολάντα: «Πάγωσαν» οι έρευνες λόγω της διαρροής -Οι προειδοποιήσεις από το 2020 για το προπάνιο
Ελλάδα

Η Βιολάντα αντιμέτωπη με απλήρωτους εργαζόμενους και «εξαντλημένο ταμείο» – Ποια βιομηχανία παράγει για λογαριασμό της

29.04.2026
Next Post

Ισόβια στον νεαρό που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Κορωνοϊός: Υποχωρεί η διάδοση του ιού, 481 κρούσματα στην Αττική, 270 στη Θεσσαλονίκη

08.09.2021

Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρα πτώση 83χρονου από ταράτσα

12.09.2020
Κρήτη: Στη ΜΕΘ νήπιο που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη θάλασσα – Συνελήφθη η μητέρα

Κρήτη: Στη ΜΕΘ νήπιο που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη θάλασσα – Συνελήφθη η μητέρα

11.06.2024

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved