Empisteutiko.gr
23.03.26 || 13:57
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τουρκία: Μετά την ανθρώπινη τραγωδία τα ζοφερά νούμερα της οικονομίας – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

12.02.2023
in Κόσμος
Σεισμός στην Τουρκία: «Έχτιζαν τα σπίτια με τα χέρια τους» – Τα λάθη που οδήγησαν στην καταστροφή
Share TweetShareEmail

Μέχρι το δυσθεώρητο ποσό των 50 δισ. δολαρίων εκτιμάται από τους ειδικούς το κόστος της καταστροφής.

Δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις με διαφορά μερικών ωρών στάθηκαν αρκετές για να ρίξουν στα γόνατα την Τουρκία.

Ο αγώνας για την ανεύρεση επιζώντων μπορεί να έλαβε τέλος, ωστόσο η περισυλλογή των νεκρών χωρίς τάφο μόλις τώρα ξεκινά.

Δίπλα στους 22.000 Τούρκους, που έχασαν τη ζωή τους στη χειρότερη τραγωδία που έχει χτυπήσει τη γειτονική χώρα (ο τελικός απολογισμός εκτιμάται στα 50.000 άτομα), οι ψυχροί αριθμοί της οικονομίας προοιωνίζουν ότι το κακό θα έχει μακρά συνέχεια.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Συστοιχία Patriot μεταφέρεται στην Κάρπαθο: Στην Κύπρο ο Δένδιας και τα F-16, εν πλω οι φρεγάτες Κίμων και Ψαρά

Η Τουρκία γκρινιάζει στους συμμάχους για τους Patriot στην Κάρπαθο – Η απάντηση της Αθήνας

19.03.2026
Βαλλιστικός πύραυλος προς τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία – Νέα επίθεση Ιράν σε Ισραήλ

Βαλλιστικός πύραυλος προς τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία – Νέα επίθεση Ιράν σε Ισραήλ

13.03.2026

Τεράστια καταστροφή

Όπως λέει ο Μπάκι Ντεμιρέλ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Yalova, «πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Η σημαντικότερη τραγωδία είναι η ανθρώπινη, αλλά σύντομα αυτή θα πυροδοτήσει έναν οικονομικό όλεθρο». 

Η Τουρκία πριν το χτύπημα των δίδυμων σεισμών αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έναν πληθωρισμό στα ύψη και μια λίρα στα τάρταρα που είχαν πλήξει σοβαρά όλα τα νοικοκυριά της. Οι υψηλές ενεργειακές τιμές, η πανδημία του Covid-19 και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν συνεισφέρει στη δύσκολη κατάσταση.

Καθοδόν προς τις εκλογές όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η εμμονή στη μείωση των επιτοκίων ενάντια σε κάθε οικονομική λογική φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα οικονομικά δεινά της χώρας του, κατάφερε με τα πετροδολάρια που πήρε από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ισορροπήσει την κατάσταση. Η Τουρκία εξάλλου είναι μια χώρα που έχει αποδείξει πολλές φορές τα δυνατά οικονομικά αντανακλαστικά της στο παρελθόν.

Κόστος στα ύψη

Ωστόσο σήμερα μετά τον σεισμό των 7.8 Ρίχτερ και των 7.7 Ρίχτερ που ακολούθησε, το μόνο δεδομένο είναι η ανατροπή των πάντων. Σύμφωνα με το Οβγκούν Αχμέτ Ερκάν, διάσημο σεισμολόγο «το κόστος της καταστροφής θα κυμανθεί ανάμεσα στα 35-50δισ. δολάρια».

Ανάλογη είναι και η πρόβλεψη του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS),που εκτιμά την συνολική οικονομική ζημία στο 6% του τουρκικού ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά στα 51 δισ. δολάρια.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό ινστιτούτο, ο πληθυσμός στην περιοχή που χτυπήθηκε από τους σεισμούς διέμενε σε έωλα κτίρια. Συνεπώς το κόστος της ανοικοδόμησης των κατοικιών τους, αλλά και των γενικότερων υποδομών, θα είναι τεράστιο, κι αυτό χωρίς να υπολογιστεί το επιπρόσθετο βάρος άλλων κινδύνων, όπως είναι για παράδειγμα οι κατολισθήσεις. 

Να σημειωθεί ότι το Bloomberg έκανε λόγο για δαπάνες που μπορεί να φτάσουν το 5,5% του ΑΕΠ, το οποίο αγγίζει τα 819 δισ. δολάρια, ενώ πιο μετριοπαθής ήταν η εκτίμηση του οίκου Fitch που υποστήριξε ότι η  οικονομική ζημιά θα ξεπεράσει τα 2 ίσως και 4 δισ. δολάρια.

Επιπρόσθετοι κίνδυνοι

Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί ότι παρότι οι 10 περιοχές που επλήγησαν είναι αυτό που λέμε η άλλη Τουρκία (οι ανεπιθύμητοι από το καθεστώς άνθρωποι Αραβικής και Κουρδικής καταγωγής), κάποιες απ’ αυτές συνιστούν έναν βιομηχανικό και αγροτικό διάδρομο με καθοριστικό ρόλο για την ευημερία της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων, γίνεται κατανοητό γιατί η Oxford Economics προέβλεψε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% έως 0,4%.

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογιστούν οι επιπλέον δαπάνες για την μακροχρόνια στήριξη των πληθυσμών τους, που σύμφωνα με την Bank of America, μεταφράζεται σε άλλα 2 με 3 δισ. δολάρια.

Με απλά λόγια τα δύσκολα για την Τουρκία είναι ακόμα μπροστά της…

Tags: ΣΕΙΣΜΟΙΤΟΥΡΚΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος CRJ-900 της Air Canada Express συγκρούστηκε με όχημα στο έδαφος
Επιλογές Συντακτών

Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος CRJ-900 της Air Canada Express συγκρούστηκε με όχημα στο έδαφος

23.03.2026
«Παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα οδηγούσε σε ολοκληρωτικό πόλεμο», λέει ο Χαμενεΐ
Επιλογές Συντακτών

Τελεσίγραφο 48 ωρών από Τραμπ στο Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ – Με αντίποινα απειλεί η Τεχεράνη

22.03.2026
Next Post
Στο πλευρό του Φιλιππίδη η  Πρωτογεράκη: “Τους σιχάθηκε όλους. Αν ήμουν στη θέση του κι εγώ θα της έκανα αγωγή”

Στο πλευρό του Φιλιππίδη η Πρωτογεράκη: “Τους σιχάθηκε όλους. Αν ήμουν στη θέση του κι εγώ θα της έκανα αγωγή”

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Τέμπη: Έρευνα για μη ταυτοποιημένους νεκρούς – Η ώρα της αλήθειας για την φονική έκρηξη

Π. Ασλανίδης, Τέμπη: «Το κράτος ήθελε τη συγκάλυψη του αιώνα, πήγαν τα ευρήματα στο σπίτι του δολοφόνου»

28.04.2024
Επιστολική ψήφος: Πώς ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου – Οδηγός 15 ερωταπαντήσεων για τους ψηφοφόρους

Επιστολική ψήφος: Πώς ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου – Οδηγός 15 ερωταπαντήσεων για τους ψηφοφόρους

15.05.2024

Κορωνοϊός: 1.955 νέα κρούσματα, 749 διασωληνωμένοι, 78 θάνατοι

04.04.2021

ΤΑΣΗ_

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Οι ηλικίες που θα κληθούν πρώτες

03.03.2026
Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved