Empisteutiko.gr
08.12.25 || 03:53
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τώρα ανακάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν είναι μάγος και Χάρι Πότερ;

16.11.2025
in Πολιτική
Στο Άγιον Όρος ο Μητσοτάκης: Στηρίζω την πνευματική αποστολή σας – Ανακοίνωσε έργα 100 εκατ. από ΕΣΠΑ
Share TweetShareEmail

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κυριαρχεί στη σκέψη και βασανίζει την ελληνική κοινωνία, είναι η ακρίβεια.

Για την πλειονότητα εξακολουθούν τα λεφτά να τελειώνουν πολύ πριν τελειώσει ο μήνας, παρά την αύξηση των ονομαστικών μισθών και την υποχώρηση της ανεργίας.

Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη, οι πολίτες εύλογα απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να σταματήσει η αύξηση των τιμών, ιδίως στα βασικά αγαθά και στη στέγαση.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Εκλογές την άνοιξη του 2027, είμαι αισιόδοξος για τις κάλπες – Η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Εκλογές την άνοιξη του 2027, είμαι αισιόδοξος για τις κάλπες – Η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη

01.12.2025
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπαίνει στον μηχανισμό SAFE, διεκδικεί €1,2 δισ για την άμυνα – «Η ασφάλεια της πατρίδας είναι εθνική υπόθεση»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Δεκέμβριος θα είναι μήνας ουσιαστικής ενίσχυσης των αγροτών

30.11.2025

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει αποτύχει μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει το κρίσιμο πρόβλημα της ακρίβειας που εξαϋλώνει το εισόδημα των νοικοκυριών, απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη, αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή.

Για καιρό υποστήριζε ότι η λύση για όλα θα ήταν η ανάπτυξη, γιατί τότε θα είχαμε μεν αυξήσεις των τιμών, αλλά επειδή θα αυξάνονταν και τα εισοδήματα, οι πολίτες θα βρίσκονταν σε διαρκώς καλύτερη θέση.

Αποδείχτηκε όμως ότι η χώρα μας μπορούσε να έχει ταυτόχρονα και ελαφρά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και κρίση κόστους ζωής.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι μειώνοντας κάπως τους φόρους θα αυξανόταν το διαθέσιμο εισόδημα και ως αποτέλεσμα οι πολίτες δεν θα αισθάνονταν τόσο πιεστική την ακρίβεια.

Παράλληλα, δοκίμασε ορισμένα μέτρα υποτίθεται στοχευμένων δεσμεύσεων για χαμηλές τιμές, που επίσης δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα της ακρίβειας.

 

Μέτρα αποσπασματικά, τις περισσότερες φορές «πολύ λίγα, πολύ αργά», η αναποτελεσματικότητα των οποίων ήταν δεδομένη.

Και τώρα αφού τα αφηγήματα περί «εισαγόμενης ακρίβειας», «παροδικού πληθωρισμού», «διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση» δεν πουλάνε πια, πρακτικά έρχεται να πει ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά. «Δεν είμαι ούτε μάγος, ούτε Χάρι Πότερ», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Μόνο που η «αποκάλυψη» αυτή μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης είναι ουσιαστικά παραδοχή αποτυχίας και ανεπάρκειας για την αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων. Και οι εξυπνακισμοί και οι ατάκες που βγάζουν τίτλους δεν είναι καθόλου χαριτωμένοι όταν λέγονται μετά από έξι χρόνια και όταν η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο ακριβώς επειδή δεν πήρε μέτρα για να το αποτρέψει.

Στην πραγματικότητα αυτό που περιμένουν οι πολίτες δεν είναι κάποιον που να κάνει μαγικά. Αντιθέτως το γεγονός ότι στην κυβέρνηση συχνά λειτουργούν ως μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλευλεθερισμού εφαρμόζοντας συνταγές καταδικασμένες στην αποτυχία επιτείνει το πρόβλημα. Αυτό που θα περίμεναν οι πολίτες ήταν μια κυβέρνηση που τα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας θα προσπαθούσε να πάρει μέτρα έγκαιρα ώστε να αποτρέψει να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

 

Να το πω διαφορετικά, ξέρουμε για το πρόβλημα εδώ και χρόνια. Περίπου από όταν μετά το τέλος του εγκλεισμού λόγω πανδημίας παγκοσμίως η απότομη αύξηση της ζήτησης αύξησε τις τιμές. Τότε τέθηκε το ζήτημα εάν θα μπορούσαν να παρθούν μέτρα που δεν θα έκαναν την πληθωριστική αυτή δυναμική μόνιμη.

Και εκεί ήταν που τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά στην ελληνική περίπτωση. Δεν ήταν νομοτελειακό να βρεθούμε στη σημερινή κατάσταση.

Στην Ελλάδα η έκρηξη των τιμών συνεχίστηκε ακριβώς γιατί δεν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Από τη μια, η κυβέρνηση, που έχει μια στρεβλή αντίληψη για το τι σημαίνει «στηρίζω την επιχειρηματικότητα», αρνήθηκε πεισματικά να κάνει ουσιαστικές – και όχι ρητορικές… – παρεμβάσεις σε σχέση με τον τρόπο που επιχειρήσεις, συχνά με μονοπωλιακή παρουσία στην αγορά, επέλεγαν να κάνουν αυξήσεις που δεν αντιστοιχούσαν στην αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα ίδια – ή και υψηλότερα – περιθώρια κέρδους.

Από την άλλη, αρνήθηκε πεισματικά να μειώσει την έμμεση φορολογία, δηλαδή να μειώσει ένα μέρος της φορολογίας σε κρίσιμα προϊόντα, ώστε οι τιμές να υποχωρήσουν. Και αυτό παρότι είναι γνωστό ότι η έμμεση φορολογία είναι και η πιο άδικη, γιατί τα πιο φτωχά στρώματα δίνουν μεγαλύτερο αναλογικά μέρος τους εισοδήματός τους για βασικά αγαθά και υπηρεσίες, κάτι που εξηγεί γιατί μειώσεις του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση ακριβώς αυτών των στρωμάτων.

Αυτά δεν είναι ούτε μαγικά, ούτε κόλπα του Χάρι Πότερ. Είναι πολιτικές επιλογές και μάλιστα εφικτές σε σχέση με την οικονομική πολιτική. Όμως, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να τις κάνει και αυτό εξηγεί γιατί είμαστε στη σημερινή κατάσταση.

Και αυτό εξηγεί και γιατί η Νέα Δημοκρατία κινείται στις δημοσκοπήσεις σε επίπεδα που καθιστούν βέβαιο ότι δεν θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την ανησυχία των βουλευτών της, που φοβούνται – εύλογα – ότι θα χάσουν τις έδρες τους και ότι πιθανώς να είναι αυτοί που «θα σουβλιστούν» το Πάσχα του 2027, και όχι η αντιπολίτευση όπως φαντάζομαι ήταν ο στόχος της ατάκας του πρωθυπουργού.

 

Tags: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Αγκάθι η στάση του Εντουάρ Φιλίπ για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, «τι μ@@@ς, είναι τρελό»
Επιλογές Συντακτών

Αγκάθι η στάση του Εντουάρ Φιλίπ για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, «τι μ@@@ς, είναι τρελό»

04.12.2025
Νέα δεδομένα μετά την ομιλία του Τσίπρα: To κόμμα και το διαζύγιο από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑΡ
Επιλογές Συντακτών

Νέα δεδομένα μετά την ομιλία του Τσίπρα: To κόμμα και το διαζύγιο από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑΡ

04.12.2025
Next Post
Επεισόδια μέσα στο Πολυτέχνειο μεταξύ ομάδων της Αριστεράς – Λουλούδια και παιδάκια στον προαύλιο χώρο

Επεισόδια μέσα στο Πολυτέχνειο μεταξύ ομάδων της Αριστεράς - Λουλούδια και παιδάκια στον προαύλιο χώρο

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των 7 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις ζήτησε η εισαγγελέας

Έφοδος του ελληνικού FBI στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

09.07.2025

Κορονοϊός: 233 νέα κρούσματα και 2 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

02.09.2020
Εύβοια: Μαχαίρωσε τον άντρα της μέσα στο μαντρί που διατηρούσαν στο Μαντούδι

Αλεξανδρούπολη: Ο 15χρονος πήγε να βγάλει φωτογραφία με φανέλα του ΠΑΟΚ και έπεσε από την ταράτσα

17.03.2024

ΤΑΣΗ_

Νέος Κόσμος: Η στιγμή που ο 29χρονος σκοτώνει στο ξύλο τον 58χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο

Νέος Κόσμος: Η στιγμή που ο 29χρονος σκοτώνει στο ξύλο τον 58χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο

19.11.2025
Σοκ στις φυλακές Μαλανδρίνου: Κρατούμενος ξύπνησε και είδε το πε@ς από συγκρατούμενο στο στόμα του – Άγρια συμπλοκή και απόπειρα αυτοκτονίας του δράστη

Σοκ στις φυλακές Μαλανδρίνου: Κρατούμενος ξύπνησε και είδε το πε@ς από συγκρατούμενο στο στόμα του – Άγρια συμπλοκή και απόπειρα αυτοκτονίας του δράστη

14.11.2025
Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Έλενα Χριστοπούλου: Η αγωγή του 1 εκατ. ευρώ, οι 7 πλαστές συμβάσεις και η υπεξαίρεση

Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Έλενα Χριστοπούλου: Η αγωγή του 1 εκατ. ευρώ, οι 7 πλαστές συμβάσεις και η υπεξαίρεση

15.11.2025
Χειροπέδες σε γνωστό επιχειρηματία για απάτες άνω του 1 εκατ. ευρώ: Μέσα στα θύματά του και ο Σπύρος Μαρτίκας

Χειροπέδες σε γνωστό επιχειρηματία για απάτες άνω του 1 εκατ. ευρώ: Μέσα στα θύματά του και ο Σπύρος Μαρτίκας

14.11.2025
Σοβαρό ατύχημα στην Ιταλία: 18 μηνών αγοράκι έπεσε από αυτοκίνητο εν κινήσει – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Πέθανε 15χρονος μετά την εισαγωγή αέρα υψηλής πίεσης στον πρωκτό του

20.11.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved