Empisteutiko.gr
04.11.26 || 16:54
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι πρώτοι «αιώνιοι φοιτητές» – Μητσοτάκης: Σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60

07.07.2025
in Εκπαίδευση, Επιλογές Συντακτών
Τον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι πρώτοι «αιώνιοι φοιτητές» – Μητσοτάκης: Σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60
Share TweetShareEmail

Τελευταία ευκαιρία για 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς φοιτητές δίνει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους. Σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα δημόσια πανεπιστήμια παρουσιάστηκε νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παρέχει στους παλιούς φοιτητές που έχουν αποδεδειγμένα προσπαθήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μία τελευταία ευκαιρία να πάρουν το πτυχίο τους.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπει ότι παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει με επιτυχία τουλάχιστον σε δύο εξεταστικές περιόδους των τελευταίων δύο ακαδημαϊκών ετών, θα έχουν το δικαίωμα να παρατείνουν τη φοίτησή τους για έως δύο επιπλέον εξάμηνα. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται πρακτική, πτυχιακή ή διπλωματική εργασία, η παράταση μπορεί να ανέλθει σε τρία εξάμηνα.

Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς σπουδαστές.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου από το 24% στο 13% από 1/1/2027

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου από το 24% στο 13% από 1/1/2027

03.11.2026
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη και αντιπολίτευση: Ενώ είναι ζητούμενο η ενότητα, εσείς ανασύρετε αφορμές διχασμού, δείτε live από τη Βουλή

Μητσοτάκης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί να διαγράψει τα δικαιώματα των νησιών μας

01.11.2026

Διαγράφονται τον Σεπτέμβριο οι ανενεργοί σπουδαστές

Πέραν της κατηγορίας αυτής, επαναβεβαιώθηκε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διαγραφούν ανενεργοί σπουδαστές τετραετών προγραμμάτων οι οποίοι τη χρονιά 2021-22 είχαν ήδη υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης των προγραμμάτων τους, καθώς σύντομα εκπνέει και η περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών που δόθηκε τότε.

Όπως σημειώθηκε, αυτή τη στιγμή παραμένουν στους καταλόγους των δημόσιων ΑΕΙ φοιτητές οι οποίοι εγγράφηκαν την δεκαετία του 1930, ενώ οι εγγεγραμμένοι από τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980 ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων, θα βελτιωθούν οι επιδόσεις των ελληνικών πανεπιστημίων σε πολλούς ποιοτικούς δείκτες, διότι θα αφαιρεθούν άτομα που φαίνεται να αδυνατούν να αποφοιτήσουν επί πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν εργατοώρες του διοικητικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκαν, επίσης, οι τελικές διατάξεις που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την περαιτέρω θωράκιση της ασφάλειας στα δημόσια ιδρύματα, με αιχμές την καθιέρωση ενός μηχανισμού επιβολής ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων εντός σαφών χρονικών ορίων, την ενίσχυση της λογοδοσίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την προληπτική προστασία πανεπιστημιακών χώρων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Με τις διατάξεις τις οποίες συζητήσαμε σήμερα, ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί άμεσα μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία είχαμε προτάξει στο πρόγραμμά μας για το νέο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, έτσι όπως το αντιλαμβανόμαστε. Ουσιαστικά μιλάμε για μία σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των δημοσίων πανεπιστημίων τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60. Αυτή η εκκαθάριση των καταλόγων των πανεπιστημίων θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πανεπιστημίων, ως προς τους δείκτες αξιολόγησης, καθώς για πρώτη φορά θα έχουμε μία ουσιαστική εικόνα ποιοι είναι οι φοιτητές οι οποίοι πραγματικά φοιτούν».

Και πρόσθεσε: «Αλλά θέλω να σταθώ, επίσης, και στην πολύ σημαντική πρόβλεψη για μία τελευταία ευκαιρία σε εκείνους τους φοιτητές οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά και σε εκείνες τις πρόνοιες για τους φοιτητές που μπορεί, για λόγους υγείας, να έχουν μία διακριτή, μία ξεχωριστή δυσκολία να ολοκληρώσουν τα προγράμματα σπουδών τους».

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου: «πολύ συχνά έρχονται νέα παιδιά, με συμβουλεύονται ποια σχολή να διαλέξουν. Εγώ τους λέω να διαλέξουν τη σχολή που αισθάνονται ότι τους ταιριάζει περισσότερο, αλλά να μεριμνήσουν, όποια σχολή και να διαλέξουν, να φροντίσουν να τελειώσουν στον προγραμματισμένο χρόνο του προγράμματος σπουδών το οποίο έχουν διαλέξει. Και να το κάνουν αυτό, διότι η ζωή είναι μπροστά τους. Αν πρέπει να τελειώσεις το πρόγραμμά σου σε τέσσερα χρόνια, γιατί να χάνεις χρόνο και να τελειώνεις στον πέμπτο, στον έκτο; Δεν θα μπορείς να τελειώνεις και πιο μετά, ούτως ή άλλως. Αλλά αυτό αποτελεί πρωτίστως μία υποχρέωση των παιδιών απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν είναι κάτι το οποίο επιβάλλει το κράτος τιμωρητικά, αλλά είναι μία παρότρυνση σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και από τη στιγμή που το κράτος παρέχει δωρεάν δημόσια παιδεία στα νέα μας παιδιά, στους νέους μας φοιτητές, και αυτοί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά να το κάνουν πρωτίστως γιατί αυτό είναι καλό για τους ίδιους, όχι για εμάς, ούτε για τους γονείς ούτε για κάποιον τρίτο».

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε από την πλευρά της: «Πρόεδρε και αγαπητοί συνεργάτες, σημαντική ημέρα καθώς σύντομα θα έχουμε σε διαβούλευση τις τελικές ρυθμίσεις, με τις οποίες υπηρετούμε ένα βαθιά πολιτικό διττό στόχο και αρχή, την απαραίτητη εκκαθάριση των καταλόγων από τους ανενεργούς φοιτητές ετών, και βέβαια την απαραίτητη και θεσμική θωράκιση πλέον και μιας τελευταίας ευκαιρίας σε ανθρώπους οι οποίοι και την αξίζουν και τη δικαιούνται και θα την έχουν.

Όμως, με την αρχική μεταρρύθμιση την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε το 2021 και βελτιώνει τώρα, μπορεί πράγματι το ελληνικό πανεπιστήμιο να έχει ακριβή εικόνα ποιοι φοιτούν. Και βέβαια, πώς μπορεί καλύτερα, με αυξημένη χρηματοδότηση, με λοιπές πρόνοιες για την διαμονή των φοιτητών, για τη διεθνοποίηση κι όλα αυτά που χρειάζεται να κάνουμε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, να γίνουν πράξη.

Απαραίτητο βήμα, λοιπόν, και σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνετε, έτσι ώστε να παρουσιάσουμε και αυτή τη βελτιωμένη διάταξη ως την τελευταία ευκαιρία και τη διάκριση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών».

Tags: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΙΩΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Καιρός: Υποχωρούν τα φαινόμενα και ανεβαίνει σήμερα η θερμοκρασία -Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Επιλογές Συντακτών

Καιρός: Συνεχίζει το βροχερό σκηνικό – Νέα μικρή πτώση της θερμοκρασίας

04.11.2026
Μεγάλο πλήγμα για τον Τραμπ, έχασε από τους Δημοκρατικούς και τη Γερουσία και τη Βουλή
Επιλογές Συντακτών

Μεγάλο πλήγμα για τον Τραμπ, έχασε από τους Δημοκρατικούς και τη Γερουσία και τη Βουλή

04.11.2026
Next Post
Με ποιον τρόπο οι Αμερικανοί θωρακίζουν τη βάση της Σούδας: Τοποθέτησαν υπερσύγχρονα συστήματα προστασίας

Με ποιον τρόπο οι Αμερικανοί θωρακίζουν τη βάση της Σούδας: Τοποθέτησαν υπερσύγχρονα συστήματα προστασίας

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Κορονοϊός: Το μοντέλο «συνύπαρξης» με τον ιό εξετάζει η κυβέρνηση – Ποια μέτρα θα αρθούν μέχρι το Πάσχα

11.02.2022

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι πέντε συλληφθέντες για τον τραυματισμό του εξάχρονου στους αγώνες καρτ

20.09.2021

Δεκτή η αγωγή της Κεραμέως κατά της ΟΛΜΕ

26.06.2021

ΤΑΣΗ_

Επιχείρηση «Ετοιμότητα»: Η λίστα με τις χώρες που καλούν τους πολίτες τους να γεμίσουν τα ντουλάπια τους για 3 έως 10 ημέρες

Επιχείρηση «Ετοιμότητα»: Η λίστα με τις χώρες που καλούν τους πολίτες τους να γεμίσουν τα ντουλάπια τους για 3 έως 10 ημέρες

30.10.2026
«Αποχωρούμε για λόγους αρχής από τον ΑΝΤ1 μετά από 30 χρόνια» λένε οι Ράδιο Αρβύλα

«Αποχωρούμε για λόγους αρχής από τον ΑΝΤ1 μετά από 30 χρόνια» λένε οι Ράδιο Αρβύλα

07.10.2026
Αυτός είναι ο αρχηγός της οργάνωσης που μέσω ΜΚΟ έκλεβε χρήματα που προορίζονταν για παιδιά

Αυτός είναι ο αρχηγός της οργάνωσης που μέσω ΜΚΟ έκλεβε χρήματα που προορίζονταν για παιδιά

31.10.2026
Γιώργος Μαζωνάκης: «Η μητέρα του ζήτησε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική» σύμφωνα με πληροφορίες

Γιώργος Μαζωνάκης: Οι αναλύσεις των ουσιών που εντοπίστηκαν στις τοξικολογικές εξετάσεις του τραγουδιστή «ξεκλειδώνουν» τα αίτια θανάτου

16.10.2026
Ποια εστιατόρια κέρδισαν αστέρια Michelin: Η έκπληξη από τη Σαντορίνη, ο χάρτης με τις διακρίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ποια εστιατόρια κέρδισαν αστέρια Michelin: Η έκπληξη από τη Σαντορίνη, ο χάρτης με τις διακρίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

20.10.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved