Οι πωλήσεις του Temu, στη μετά-Τραμπ εποχή, θα διεκπεραιώνονται πλέον από «τοπικά εγκατεστημένους πωλητές», με τις παραγγελίες να εκτελούνται εντός των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, που οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ στοχεύουν στον περιορισμό των αγαθών από την Κίνα…
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς κλείνει ένας κύκλος αφορολόγητου για πακέτα χαμηλής αξίας. Η Temu και ο αντίπαλος κινεζικός γίγαντας λιανικής Shein, είχαν προηγουμένως βασιστεί στη λεγόμενη απαλλαγή «de minimis» για να πωλούν και να αποστέλλουν αντικείμενα χαμηλής αξίας απευθείας στις ΗΠΑ χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν δασμούς ή φόρους εισαγωγής.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Temu τώρα, δηλώνει ότι προσλαμβάνει ενεργά αμερικανικές εταιρείες για να ενταχθούν στην πλατφόρμα. «Όλες οι πωλήσεις στις ΗΠΑ διεκπεραιώνονται πλέον από τοπικά εγκατεστημένους πωλητές, με τις παραγγελίες να εκτελούνται εντός της χώρας».
«Η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους τοπικούς εμπόρους να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους», πρόσθεσε ο κινέζικος κολοσσός.
Οι υποστηρικτές του de minimis, το οποίο ίσχυε για δέματα αξίας κάτω των 800 δολαρίων (600 λιρών), υποστηρίζουν ότι βοήθησε στον εξορθολογισμό της τελωνειακής διαδικασίας. Αλλά τόσο ο Τραμπ όσο και ο προκάτοχός του, Τζο Μπάιντεν, είπαν ότι ζημίωσε τις αμερικανικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιήθηκε για τη λαθραία διακίνηση παράνομων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των ναρκωτικών.
«Σιγή» ακόμη από το Shein
Κινέζοι διαδικτυακοί λιανοπωλητές όπως η Shein και η Temu είχαν επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από το «παραθυράκι» του «de minimis». Και οι δύο πλατφόρμες προσέλκυσαν εκατομμύρια πελάτες στις ΗΠΑ με διαφημίσεις που παρουσίαζαν τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές τους. Και ήταν το «de minimis» που τους βοήθησε να προσφέρουν αυτές τις προσφορές τόσο φθηνά.
Η Shein για την ώρα, δεν έχει κάνει κάποιες επίσημες δηλώσεις για το θέμα…
Τον περασμένο μήνα, σε σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις, η Shein και η Temu δήλωσαν ότι είδαν τα λειτουργικά τους έξοδα να αυξάνονται «λόγω των πρόσφατων αλλαγών στους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες και τους δασμούς», προσθέτοντας ότι θα προβούν σε «προσαρμογές των τιμών» από τις 25 Απριλίου.
Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει φόρους έως και 145% στις κινεζικές εισαγωγές. Η κυβέρνησή του δήλωσε τον Απρίλιο ότι όταν οι νέοι δασμοί προστεθούν στους υφιστάμενους, οι εισφορές σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να φτάσουν το 245%.
Οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν επίσης την επιτυχία εταιρειών όπως η Temu και η Shein για την επιβάρυνση των συνοριακών αρχών, καθώς ο αριθμός των δεμάτων που εισέρχονται στις ΗΠΑ βάσει του «παραθύρου« που υπήρχε, αυξήθηκε από περίπου 140 εκατομμύρια πριν από μια δεκαετία σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο πέρυσι.
Τι σημαίνει αυτό για τους διαδικτυακούς αγοραστές
Τα πακέτα που αποστέλλονται στις ΗΠΑ από την ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ με αξία έως 800 δολάρια αντιμετωπίζουν πλέον φορολογικό συντελεστή 120% ή υπόκεινται σε κατ’ αποκοπήν τέλος. Το τέλος ξεκίνησε στα 100 δολάρια και πρόκειται να αυξηθεί στα 200 δολάρια στις αρχές Ιουνίου.
Ακόμη και πριν τα πακέτα αυτά υποβληθούν σε φόρους εισαγωγής, οι Αμερικανοί καταναλωτές είχαν προειδοποιηθεί για πιθανές αυξήσεις των τιμών.
Το Αμερικανικό Φόρουμ Δράσης, μια πολιτική ομάδα με δεξιό προσανατολισμό, εκτίμησε πέρυσι ότι η κατάργηση της απαλλαγής θα είχε ως αποτέλεσμα «8 έως 30 δισ. δολάρια σε πρόσθετο ετήσιο κόστος που τελικά θα μετακυλιόταν στους καταναλωτές».
Οι κινεζικοί διαδικτυακοί λιανοπωλητές έχουν επίσης επωφεληθεί από παρόμοιους κανόνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε μια κίνηση που αντικατοπτρίζει τη δράση των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την επανεξέταση των εισαγωγών χαμηλής αξίας που εισέρχονται στη χώρα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ισχύων κανόνας επιτρέπει στους διεθνείς λιανοπωλητές να στέλνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πακέτα αξίας κάτω των 135 λιρών χωρίς να επιβαρύνονται με φόρους εισαγωγής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης προτείνει σχέδια για την κατάργηση των απαλλαγών από τους δασμούς για δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ (127,50 λίρες Αγγλίας, 169,35 δολάρια). Πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα μπορούσαν επίσης σύντομα να δουν τις τιμές να αυξάνονται.
Σύμφωνα με την ένωση υπέρ του ανοικτού εμπορίου National Foreign Trade Council (NFTC), η κατάργηση της εξαίρεσης de minimis θα «μετατοπίσει την προσοχή της CBP μακριά από τα σύνορα, όπου εισέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων ουσιών και προϊόντων στη χώρα».
«Η CBP θα πρέπει να προσλάβει και να εκπαιδεύσει νέο προσωπικό, γεγονός που θα κοστίσει εκατομμύρια στην υπηρεσία ή θα την αναγκάσει να μετακινήσει πράκτορες από τα ήδη επιβαρυμένα νότια σύνορα»…