Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Χαμάς και το Ισραήλ κατέληξαν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων των αντιπροσωπειών τους στην Ντόχα.
Αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς περιλαμβάνει μια αρχική φάση κατάπαυσης του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ.
Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, είπε στον δημοσιογράφο Μπαράκ Ραβίντ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios ότι επετεύχθη συμφωνία για τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Al Jazzera επικαλέστηκε δήλωση της Χαμάς ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στην αντιπροσωπεία στην Ντόχα το πράσινο φως για να καταλήξει σε συμφωνία. Και το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό δίκτυο al Qahera μετέδωσε επίσης την είδηση σύναψης συμφωνίας.
Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος και ένας Άραβας αξιωματούχος στους Times of Israel.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ θα εκδώσουν σύντομα κοινή δήλωση ανακοινώνοντας τη συμφωνία. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα για να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, είπε υψηλόβαθμος Άραβας αξιωματούχος.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα (15/01/2025) η Χαμάς ζήτησε κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά το status quo στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, σε αντίθεση με τους χάρτες που έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και τους Αμερικανούς μεσολαβητές για την περιοχή αυτή, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Καταριανός Πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ ανακοίνωσε πως διακόπτει την περιοδεία του στην Ευρώπη ώστε να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στο συμβούλιο ασφαλείας και στην κυβέρνηση για την έγκριση της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.
«Μετά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Σάαρ διέκοψε τη διπλωματική επίσκεψή του, που ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί αύριο στην Ουγγαρία. Θα επιστρέψει στο Ισραήλ απόψε για να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες συζητήσεις και τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την κυβέρνηση», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Πανηγυρισμοί στη Γάζα
Οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να πανηγυρίζουν στη Γάζα μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Οι άνθρωποι ζητωκραύγαζαν και χειροκροτούσαν στους δρόμους, ενώ άλλοι κόρναραν με τα αυτοκίνητά τους στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.
Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
Αποχώρηση στρατευμάτων
Η αποχώρηση θα είναι σταδιακή, με τις ισραηλινές δυνάμεις να παραμένουν στην περίμετρο των συνόρων για να υπερασπίζονται ισραηλινές μεθοριακές πόλεις και χωριά.
Θα υπάρξουν ρυθμίσεις ασφαλείας στο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας που συνορεύει με την Αίγυπτο, κατά μήκος της νότιας παρυφής της λωρίδας της Γάζας, ενώ το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τμήματά του έπειτα από τις πρώτες λίγες ημέρες της συμφωνίας.
Κάτοικοι του βόρειου τμήματος της λωρίδας της Γάζας θα επιτραπεί να επιστρέψουν άοπλοι, ενώ θα υπάρξει μηχανισμός για να εξασφαλισθεί ότι δεν θα μεταφερθούν εκεί όπλα. Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από τον Διάδρομο Νετζαρίμ στο κέντρο της λωρίδας της Γάζας.