Μείωση 30% με 40% εμφανίζουν οι εισαγωγές από την Κίνα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την 1η Ιουλίου δασμό 3 ευρώ στα μικροδέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εισροή παραγγελιών από τις κινεζικές πλατφόρμες Shein, Temu και AliExpress.
Για χρόνια, αυτά τα πακέτα από την Κίνα πλημμύριζαν την Ευρώπη, καθώς οι καταναλωτές αγόραζαν ρούχα, αξεσουάρ, γκάτζετ και είδη καθημερινής χρήσης σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού οι συγκεκριμένες παραγγελίες απολάμβαναν εξαίρεση από τους δασμούς.
Το 2025, υπολογίζεται ότι εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 5,9 δισεκατομμύρια είδη χαμηλής αξίας, που ισοδυναμούν σε περισσότερα από 16 εκατομμύρια δέματα την ημέρα. Εν μέσω διαμαρτυριών για το άδικο πλεονέκτημα σε βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά και ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων αυτών, η Ευρώπη επέβαλε από την 1η Ιουλίου δασμό 3 ευρώ ανά κατηγορία προϊόντος για τα πακέτα συνολικής αξίας κάτω των 150 ευρώ.
Όπως αναφέρει το Euronews, επικαλούμενο στοιχεία των γαλλικών τελωνείων, ο αριθμός των μικρών δεμάτων που εισάγονται στην Ε.Ε. έχει μειωθεί κατά 30 έως 40% από την εισαγωγή του φόρου.
Η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν απόδειξη ότι η αυστηρότερη ρύθμιση μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, ο όγκος των πωλήσεων αυτών μειώθηκε κατά 50% για την Temu και 37% για την AliExpress. Αντίθετα πιο ανθεκτική εμφανίστηκε η Shein, η οποία είδε τον σχετικό όγκο πωλήσεων να μειώνεται κατά 15%, αφότου άνοιξε μια τεράστια αποθήκη στην Πολωνία, για να αποφεύγει τους δασμούς.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2025 στην Ε.Ε., τουλάχιστον το 60% των προϊόντων χαμηλής αξίας που ελέγχθηκαν δεν συμμορφώνονταν με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις ή τα πρότυπα ασφαλείας. Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν, επομένως, στις τελωνειακές αρχές να εντοπίζουν καλύτερα τα προϊόντα που ενέχουν κίνδυνο.
Όμως το μέτρο, παρότι αποτελεσματικό, δεν είναι μόνιμο, καθώς θα ακολουθήσει μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού τελωνειακού συστήματος το 2028. Ένα άλλο βήμα ενδεχομένως να γίνει τον Νοέμβριο, με την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων για τη χρηματοδότηση της διακίνησης δεμάτων.
Ωστόσο, η ανθεκτικότητα των πωλήσεων της Shein ίσως να είναι μια ένδειξη των όσων θα ακολουθήσουν. Οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να παρακάμψουν τους δασμούς που επιβάλλονται στα σύνορα λειτουργώντας αποθήκες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Βρυξέλλες μπορεί να επιβράδυναν τις εισροές για την ώρα, αλλά το πώς θα επηρεαστεί συνολικά το εμπόριο είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί σε βάθος χρόνου.
Πηγή: moneyreview.gr













