Empisteutiko.gr
16.05.25 || 17:27
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τι ισχύει τελικά για τις μωβ μέδουσες: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας «συχνάζουν», πόσο επικίνδυνες είναι

01.08.2022
in Ελλάδα
Μωβ μέδουσα: Μεγάλη έξαρση στις ελληνικές θάλασσες – Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει
Share TweetShareEmail

Το φαινόμενο της εμφάνισης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) άρχισε να παρουσιάζει μια έξαρση ήδη από τον Μάιο και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από Μέσα Ενημέρωσης. Πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί όμως η παρουσία των μωβ μεδουσών στις παραλίες; Τι πρέπει να κάνουμε αν δούμε μια μωβ μέδουσα ή αν μας τσιμπήσει;

«Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 10 είδη μεδουσών που μπορούμε να πούμε ότι μας ανησυχούν γιατί μπορεί να μας τσιμπήσουν και να χρειαστούμε ακόμα και τη βοήθεια γιατρού, ανάλογα με το πόσο ευάλωτοι είμαστε σαν οργανισμοί» λέει στο iefimerida.gr ο Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας.

Η μωβ μέδουσα δεν είναι ακίνδυνη
Όπως εξηγεί, για τα υπόλοιπα είδη ισχύει ότι «κάποια μπορεί να διαπεράσουν το δέρμα μας, ενώ άλλα μπορεί να μας τσιμπήσουν και να μη νιώσουμε κάτι ή να νιώσουμε ένα μικρό κάψιμο ή φαγούρα που διαρκεί για πολύ λίγο, ίσως και δευτερόλεπτα, και δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία». Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Τακλή, η μωβ μέδουσα δεν ανήκει στην ακίνδυνη κατηγορία.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ανατροπή στον καιρό από σήμερα με βροχές και καταιγίδες -Η πρόγνωση ανά περιοχή

Καιρός: Λασποβροχές, σκόνη και ανέμους φέρνει η κακοκαιρία «Ines» -Ποιες περιοχές θα χτυπήσει σήμερα

16.05.2025
Αρνιακός για Μεγάλη Εβδομάδα: Σε ποιες περιοχές περιμένουμε βροχές και καταιγίδες

Καιρός: Στους 24 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία -Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

14.05.2025

«Η μωβ μέδουσα είναι ένα από τα είδη που μας ανησυχούν. Γιατί θεωρείται επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σοβαρά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι ανάγκη ότι θα εμφανιστούν τη στιγμή του τσιμπήματος, όπως για παράδειγμα με μια δύσπνοια ή σπασμούς, έως κάποιες ώρες μετά το τσίμπημα. Μπορεί ακόμη και μετά από μέρες να έχουμε συμπτώματα όπως διάρροιες, εμετούς» αναφέρει χαρακτηριστικά. Το τσίμπημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει πόνο που διαρκεί έως και δυο εβδομάδες, κοκκινίλες, πρήξιμο και φαγούρα. Πιο σπάνια, μπορεί να προκληθεί μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση η οποία αφήνει σημάδια ακόμη και για χρόνια μετά το τσίμπημα.

Μωβ μέδουσες: Πώς να βρω πού υπάρχει έξαρση
Τα τελευταία χρόνια, και ιδίως φέτος με την έξαρση των μωβ μεδουσών, πολλοί άνθρωποι αναζητούσαν έναν τρόπο για να ενημερώνονται για τις περιοχές που έχουν πρόβλημα. Η απάντηση σε αυτό ήταν το Jelly Report (jellyfish είναι η μέδουσα στα αγγλικά). Μέσω αυτού, κάθε εβδομάδα εκδίδεται μια ανακοίνωση που δείχνει τις περιοχές όπου υπάρχουν οι περισσότερες αναφορές για μωβ μέδουσες.

«Ξεκινήσαμε το Jelly Report γιατί ο κόσμος δυσκολευόταν να ψάχνει πού υπάρχουν μέδουσες, αλλά και τι είδη μεδουσών. Είχαμε ξεκινήσει το 2018 να βάζουμε τις καταγραφές στο Facebook γκρουπ που έχουμε. Αλλά θέλαμε να το οπτικοποιήσουμε, να υπάρχει σε χάρτη. Υπήρχαν 80 ή 100 καταγραφές την ημέρα και δεν υπήρχε αυτή η διαθεσιμότητα από άτομα να βάζουν αυτές τις καταγραφές. Γι’ αυτό πήγαμε στο inaturalist ώστε να συνεργαζόμαστε και με ξένους επιστήμονες που βοηθούν στις αναγνωρίσεις ειδών. Και είναι και ανοιχτά δεδομένα, οποιοσδήποτε μπορεί να τα κατεβάσει και να τα χρησιμοποιήσει» λέει ο Χρήστος Τακλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο iNaturalist συμμετέχουν 465 άνθρωποι, οι οποίοι βάζουν καταγραφές για θεάσεις μεδουσών, ενώ στο γκρουπ «Μέδουσες στην Ελλάδα – Jellyfish in Greece» υπάρχουν 26.000 μέλη, τα οποία πληροφορούνται από τα άτομα που δηλώνουν πού υπάρχουν μέδουσες, αν έχουν τσιμπηθεί κάποιοι και εν γένει να μαθαίνουν για τις μέδουσες.

Οι δυο «κόκκινες» ζώνες
Σύμφωνα με τον κ. Τακλή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι δεν είναι όλα μέδουσες αυτά που βλέπουμε και πως υπάρχουν ακόμη άγνωστα είδη μεδουσών τα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί και είναι συνήθως μικρότερα του ενός εκατοστού.

Το ερώτημα του… «εκατομμυρίου» είναι το ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες, και αν υπάρχει κάποιο μοτίβο. «Δεν υπάρχει κάποιο πάτερν (μοτίβο), γιατί το φαινόμενο των μωβ μεδουσών εξαρτάται πλήρως από τα ανεμογενή ρεύματα και τα υποθαλάσσια ρεύματα. Το πρωί μιας μέρας μπορεί να είναι σε μια περιοχή και το ίδιο απόγευμα σε άλλη περιοχή, ανάλογα με τις συνθήκες» απαντά ο Χρήστος Τακλής.

Σε αυτό το διάστημα, όπως φαίνεται και στο τελευταίο Jelly Report, «το σοβαρότερο θέμα το έχουν η Αττική και το Ιόνιο. Αλλά του Ιονίου το βλέπουμε σαν διαφορετική περίπτωση. Ο λόγος είναι ότι έχουμε μετακινήσεις εκεί από Μάλτα και μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά και να επικρατήσει ίσως και περισσότερο».

Σύμφωνα με την ομάδα του Jelly Report το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξητική καταγραφή των μωβ μεδουσών σε περισσότερα μέρη της χώρας, καθώς περισσότεροι πολίτες έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους. Σε αυτή τη φάση το φαινόμενο είναι σε φθίνουσα κατάσταση.

Ο χάρτης του JellyReport για τις μωβ μέδουσες με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist:

 Καταγραφές Pelagia noctiluca για το τελευταίο δεκαήμερο (από 22 Ιουλίου μέχρι και 31 Ιουλίου) στην πλατφόρμα του iNaturalist.

Γιατί επιμένουν στην Αττική οι μωβ μέδουσες
Μια από τις ζώνες που σταθερά δείχνουν ότι έχουν πρόβλημα με τη μωβ μέδουσα είναι οι παραλίες της Αττικής και συγκεκριμένα αυτές που βρέχει ο Αργοσαρωνικός κόλπος. Σύμφωνα με τον Θαλάσσιο βιολόγο Χρήστο Τακλή, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που οι μωβ μέδουσες επιμένουν στην περιοχή:

«Στην Αττική έχουμε έναν κόλπο, έναν κλειστό κόλπο και είναι δύσκολο να φύγουν οι μέδουσες. Ο Σαρωνικός, Αργοσαρωνικός, παρότι υπήρχαν άνεμοι φέτος δεν έχει καθαρίσει από μέδουσες, δεν τις “έδιωξε” ο αέρας. Λόγω του κλειστού κόλπου, βλέπουμε ένα “γκελάρισμα”, ο άνεμος τις πηγαινοφέρνει. Τις βγάζει, μετά επιστρέφουν, κάπως λιγότερες βέβαια. Είναι δύσκολο να φύγουν από εκεί»

Ο φετινός χάρτης στο iNaturalist:

Το φαινόμενο (δυστυχώς) φουντώνει
Ο Χρήστος Τακλής επισημαίνει ότι από τις αναφορές που υπάρχουν «πιστεύουμε ότι είναι λιγότερες αυτή την περίοδο. Δεν έχουμε δηλαδή παραλίες με δεκάδες ή εκατοντάδες μέδουσες. Συνήθως είναι λίγες, μέχρι 10 ή 20. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι αυτοί οι αριθμοί είναι αυτοί που μας αναφέρουν. Μπορεί να είναι περισσότερες και να μην τις βλέπει ο κόσμος στα ρηχά, οι μέδουσες δηλαδή μπορεί να είναι 50 ή 100 μέτρα πιο μέσα».

Πάντως, η μωβ μέδουσα δεν είναι κάτι νέο για τις ελληνικές θάλασσες. «Είχαμε εξάρσεις και στο παρελθόν, αλλά σε πιο μικρές κλίμακες. Τεράστια έξαρση είχε παρατηρηθεί τη δεκαετία του ‘80, όπου εκεί είχε καταγραφεί και η πρώτη φορά που άτομο είχε σπασμούς στην παραλία. Κάνουν έναν φυσικό κύκλο ανά 10-12 χρόνια και η έξαρση τους κρατάει κατά το μέγιστο 4 χρόνια. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, βλέπουμε αλλαγές με αυτό που συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες. Βλέπουμε πολύ μεγαλύτερες εξάρσεις, ειδικά φέτος όπου έχει σε όλη την Μεσόγειο ταυτόχρονα. Δηλαδή, πιο συχνές εξάρσεις και όχι ανά 10-12 χρόνια. Επίσης παρατηρούμε μεγαλύτερες μετακινήσεις, όπως αυτή που από Ισπανία και Γαλλία έφτασε μέχρι Μάλτα και από εκεί στο Ιόνιο» υπογραμμίζει ο Χρήστος Τακλής.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη έξαρση, ο κ. Τακλής διευκρινίζει ότι είναι σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2020, καθώς «είχαμε συνεχόμενα και τον χειμώνα».

Τι κάνουμε αν δούμε μωβ μέδουσα στην παραλία, τι αν μάς τσιμπήσει
Τι κάνουμε όμως αν δούμε μωβ μέδουσα στην παραλία; Ο Χρήστος Τακλής απαντά:

«Αν είναι πολλές βγαίνουμε από το νερό ή δεν μπαίνουμε καθόλου. Αν δούμε 1-2, ή λίγες, μακριά η μία από την άλλη, μπορούμε με μια μάσκα να είμαστε προσεχτικοί και να κάνουμε το μπάνιο μας βλέποντας που έχει μέδουσες και κρατώντας μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1-2 μέτρα. Αν είναι θολή τη θάλασσα ή με πλαγκτόν και δούμε έστω και λίγες μέδουσες καλό είναι να μην μπούμε για μπάνιο».

Καταλήγοντας, ο Θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας εξηγεί τί πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα:

Αν μας τσιμπήσει βγαίνουμε από την θάλασσα και στεγνώνουμε το σημείο που μας τσίμπησε, χωρίς να το τρίψουμε, και βάζουμε μια κορτιζονούχο κρέμα (π.χ. Fucicort). Αν έχουν μείνει πλοκάμια πάνω στο δέρμα μας, πρέπει αρχικά να το ξεπλύνουμε με θαλασσινό νερό και να βγάλουμε με μια πλαστική κάρτα τα υπολείμματα. Το δεύτερο βήμα είναι να ρίξουμε ένα μίγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -να το έχουμε κάνει ήδη πρώτα σαν πάστα- και μετά να βάλουμε κορτιζονούχο κρέμα.

*Δείτε πατώντας στον ενεργό σύνδεσμο το Jelly Report

*Το γκρουπ Μέδουσες στην Ελλάδα – Jellyfish in Greece

 

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΕΛΛΑΔΑΘΑΛΑΣΣΕΣΜΩΒ ΜΕΔΟΥΣΕΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται χαράτσι 7,6 ευρώ τον μήνα
Ελλάδα

Ρεύμα: 40% αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Κινδυνεύουν με διακοπή χιλιάδες νοικοκυριά

16.05.2025
Σφοδρό τροχαίο στη Λαμία: ΙΧ παραβίασε το STOP, δύο τραυματίες
Ελλάδα

Σφοδρό τροχαίο στη Λαμία: ΙΧ παραβίασε το STOP, δύο τραυματίες

16.05.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Βασίλης Λεβέντης: «Εγώ είμαι καλά χάρη στο εμβόλιο» λέει η σύζυγός του

28.09.2021
Αμαζόνιος: Έκοψαν το δάσος για να κατασκευάσουν δρόμο για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα

Αμαζόνιος: Έκοψαν το δάσος για να κατασκευάσουν δρόμο για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα

12.03.2025
Λάρισα: «Το ποινικό μητρώο είναι προσωπικό δεδομένο», λέει η «βασίλισσα των λούνα παρκ»

Λάρισα: «Το ποινικό μητρώο είναι προσωπικό δεδομένο», λέει η «βασίλισσα των λούνα παρκ»

02.09.2024

ΤΑΣΗ_

Καλλιθέα: Δείτε βίντεο από την σοκαριστική στιγμή της δολοφονίας του Αιγύπτιου – Έκανε live στο Facebook όταν τον πυροβόλησαν

Καλλιθέα: Δείτε βίντεο από την σοκαριστική στιγμή της δολοφονίας του Αιγύπτιου – Έκανε live στο Facebook όταν τον πυροβόλησαν

19.04.2025
Εξάρχεια: Η στιγμή που Σύρος επιτίθεται σε 22χρονη στη Σόλωνος για να τη βιάσει – Δείτε το βίντεο

Εξάρχεια: Η στιγμή που Σύρος επιτίθεται σε 22χρονη στη Σόλωνος για να τη βιάσει – Δείτε το βίντεο

29.04.2025
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: Σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ και Γαλλία

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: Σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ και Γαλλία

29.04.2025
Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο στην Κίνα: Ανθρωποειδές επιτίθεται στους χειριστές του – «Η εξέγερση των ρομπότ ξεκίνησε»

Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο στην Κίνα: Ανθρωποειδές επιτίθεται στους χειριστές του – «Η εξέγερση των ρομπότ ξεκίνησε»

05.05.2025
Κακός οιωνός: Τι προμηνύει ο θάνατος του «τελευταίου» Πάπα Φραγκίσκου – Όλοι φοβούνται την προφητεία για το… 2027

Κακός οιωνός: Τι προμηνύει ο θάνατος του «τελευταίου» Πάπα Φραγκίσκου – Όλοι φοβούνται την προφητεία για το… 2027

22.04.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved