Empisteutiko.gr
20.06.25 || 05:02
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τι γύρο τρώμε στη Θεσσαλονίκη – «Κάποιοι παίζουν με την υγεία μας», λένε ειδικοί

19.05.2025
in Υγεία
Τι γύρο τρώμε στη Θεσσαλονίκη – «Κάποιοι παίζουν με την υγεία μας», λένε ειδικοί
Share TweetShareEmail

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι η «πρωτεύουσα» του γύρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνει την «πρωτιά» και στην ποιότητα των πρώτων υλών, καθώς υπάρχουν επαγγελματίες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κρέατα με διάφορες χημικές προσμίξεις, καθώς και κρέας εισαγωγής πολύ χαμηλής ποιότητας.

Όπως εξήγησαν καθ’ ύλην ειδικοί στο TyposThes, όλα γίνονται στον βωμό του κέρδους, τονίζοντας πάντα πως υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες του χώρου της εστίασης που δεν θα ρίξουν την ποιότητα για λίγα σεντς κέρδους παραπάνω. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν «Κάποιοι παίζουν με τη υγεία μας και θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι».

 

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Θεσσαλονίκη: «Αγνοούνται» οι γονείς που κλείδωσαν το μωρό τους στο μπαλκόνι

Θεσσαλονίκη: «Αγνοούνται» οι γονείς που κλείδωσαν το μωρό τους στο μπαλκόνι

18.06.2025
Θεσσαλονίκη: Ξυλοδαρμός 39χρονου από 2 άτομα στη μέση του δρόμου

Θεσσαλονίκη: Γονείς άφησαν βρέφος να κλαίει στο μπαλκόνι με κλειστές τις πόρτες και πήγαν για ύπνο

17.06.2025

 

Οι ποιότητες και τα ειδικά πρόσθετα

Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι -που δεν κατονομάζονται για προφανείς λόγους- η Θεσσαλονίκη καταναλώνει καθημερινά απίστευτες ποσότητες γύρου, καθώς είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα φαγητά στη πόλης, με βαθιές ρίζες στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιοι, όταν μιλάμε για την ποιότητα του γύρου, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, καθώς «υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες». Όπως υπογράμμισαν χαρακτηριστικά, «Πολλές φορές στο μάτι μας, ο γύρος φαίνεται “ψεύτικος”, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι γύροι που μας “φουσκώνουν” προκαλώντας στομαχικά ζητήματα».

«Υπάρχουν ειδικά πρόσθετα, που μπαίνουν και χρησιμεύουν στο να διώχνουν τα υγρά» εξήγησε επαγγελματίας του κλάδου και προσέθεσε ότι «τα βάζουν γιατί δε θέλουν να βλέπουν λίπη να στάζουν στο ταψάκι κάτω από το γύρο και έτσι εξατμίζονται». Όμως ο καθαρός γύρος και το προϊόν που δεν έχει μέσα συντηρητικά και χημικά, βγάζει λίπος. Αυτό βέβαια σημαίνει «χασούρα» για τους καταστηματάρχες. Οπότε καταλαβαίνει κανείς στη ζυγαριά κέρδους και ποιότητας ποιος κερδίζει πάλι, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 

Από 3,80 το κιλό κρέατα εισαγωγής

Όπως ανέφεραν ειδικοί στο TyposThes «Τα κρέατα είναι ένα άλλο θέμα. Πολλοί βάζουν στους γύρους τα κρέατα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλλού, άλλοι βάζουν πολύ λίπος, άλλοι κάνουν το γύρο σκέτο “ζαμπόν” και γι’ αυτό είναι σκληρός και δε μασιέται». Αναφορικά με τις τιμές, όπως είπαν ειδικοί, μπορεί να ξεκινούν από 3.80 ευρώ το κιλό και να αγγίζουν τα 6 ευρώ όταν μιλάμε για καλή ποιότητα. Τέλος όπως υπογράμμισαν οι γύροι δεν παρασκευάζονται από ντόπια κρέατα αλλά από κρέατα εισαγωγής αφενός διότι η τιμή είναι χαμηλότερη και αφετέρου γιατί η παραγωγή της Ελληνικής επικράτειας δεν αρκεί για την τόση μεγάλη ζήτηση.

 

Τον φτιάχνουν στα καταστήματά τους

Ειδήμονες του χώρου, παράλληλα, υπογράμμισαν ότι «Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται το φαινόμενο να παρασκευάζεται γύρος εντός των ίδιων των καταστημάτων, κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία». Η σωστή και νόμιμη διαδικασία, όπως είπαν, προβλέπει την παρασκευή του γύρου σε ειδικά αδειοδοτημένα εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, όπου τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και ποιοτικού ελέγχου. Σε αντίθεση με αυτό, η παρασκευή εντός του καταστήματος, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και ελέγχους, ενέχει κινδύνους τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, τόνισαν. «Για τον λόγο αυτό, ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενημερωμένος και απαιτητικός. Η επιλογή καταστημάτων που συνεργάζονται με πιστοποιημένα εργαστήρια και τηρούν τους κανόνες αποτελεί βασική προϋπόθεση για να απολαμβάνει κάποιος έναν ποιοτικό και ασφαλή γύρο. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει εξαιρετικές επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης – αρκεί να ξεχωρίζουμε όσους σέβονται το προϊόν και τον πελάτη τους», σημείωσαν.

typosthess.gr

Tags: ΓΥΡΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΟΙΟΤΗΤΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Νέα εποχή στη μάχη με τον ιό HIV: Οι ΗΠΑ ενέκριναν φάρμακο που θα μπορούσε να σταματήσει τη μετάδοση
Επιλογές Συντακτών

Νέα εποχή στη μάχη με τον ιό HIV: Οι ΗΠΑ ενέκριναν φάρμακο που θα μπορούσε να σταματήσει τη μετάδοση

19.06.2025
Με εγκαύματα και μελανιές σε όλο του το σώμα έφτασε το 4χρονο κοριτσάκι στο «Παίδων» – Η ιατροδικαστική θα ρίξει «φως» στην υπόθεση
Υγεία

Ολοκληρώθηκε η λήψη οργάνων του 14χρονου Σπύρου που πνίγηκε στον Άραχθο – Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι λήπτες

15.06.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Πάσχα των Καθολικών: Το μήνυμα του Πάπα και εικόνες από όλο τον κόσμο

Πάσχα των Καθολικών: Το μήνυμα του Πάπα και εικόνες από όλο τον κόσμο

09.04.2023

Κορωνοϊός: 218 νέα κρούσματα στη χώρα -68 διασωληνωμένοι

27.09.2020
Έκκληση Ιμάμογλου στη Γερμανία: «Δώστε τα Eurofighter στην Τουρκία – Τα εθνικά συμφέροντα είναι πιο πολύτιμα από μένα»

Έκκληση Ιμάμογλου στη Γερμανία: «Δώστε τα Eurofighter στην Τουρκία – Τα εθνικά συμφέροντα είναι πιο πολύτιμα από μένα»

22.04.2025

ΤΑΣΗ_

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

11.06.2025

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ: Μη φάτε αυτή την σοκολάτα – Προκαλεί ερωτική… διέγερση!

29.05.2025
Ο Ivan Greko είναι ο γνωστός τράπερ στην απαγωγή «τίγρης» – Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα γιου επιχειρηματία

Ο Ivan Greko είναι ο γνωστός τράπερ στην απαγωγή «τίγρης» – Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα γιου επιχειρηματία

24.05.2025
Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

11.06.2025
Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

12.06.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved