Empisteutiko.gr
16.05.25 || 02:11
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τι γύρο τρώμε στη Θεσσαλονίκη – «Κάποιοι παίζουν με την υγεία μας», λένε ειδικοί

15.05.2025
in Ελλάδα, Μυστικά ή και όχι
Τι γύρο τρώμε στη Θεσσαλονίκη – «Κάποιοι παίζουν με την υγεία μας», λένε ειδικοί
Share TweetShareEmail

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι η «πρωτεύουσα» του γύρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνει την «πρωτιά» και στην ποιότητα των πρώτων υλών, καθώς υπάρχουν επαγγελματίες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν κρέατα με διάφορες χημικές προσμίξεις, καθώς και κρέας εισαγωγής πολύ χαμηλής ποιότητας.

Όπως εξήγησαν καθ’ ύλην ειδικοί στο TyposThes, όλα γίνονται στον βωμό του κέρδους, τονίζοντας πάντα πως υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες του χώρου της εστίασης που δεν θα ρίξουν την ποιότητα για λίγα σεντς κέρδους παραπάνω. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν «Κάποιοι παίζουν με τη υγεία μας και θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι».

 

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Η λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε πεζόδρομο

Η λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε πεζόδρομο

12.05.2025
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα εξεταστικά κέντρα – Θα δοθούν οι ερωτήσεις πριν από τις εξετάσεις

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα εξεταστικά κέντρα – Θα δοθούν οι ερωτήσεις πριν από τις εξετάσεις

09.05.2025

 

Οι ποιότητες και τα ειδικά πρόσθετα

Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι -που δεν κατονομάζονται για προφανείς λόγους- η Θεσσαλονίκη καταναλώνει καθημερινά απίστευτες ποσότητες γύρου, καθώς είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα φαγητά στη πόλης, με βαθιές ρίζες στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιοι, όταν μιλάμε για την ποιότητα του γύρου, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, καθώς «υπάρχουν ποιότητες και ποιότητες». Όπως υπογράμμισαν χαρακτηριστικά, «Πολλές φορές στο μάτι μας, ο γύρος φαίνεται “ψεύτικος”, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι γύροι που μας “φουσκώνουν” προκαλώντας στομαχικά ζητήματα».

«Υπάρχουν ειδικά πρόσθετα, που μπαίνουν και χρησιμεύουν στο να διώχνουν τα υγρά» εξήγησε επαγγελματίας του κλάδου και προσέθεσε ότι «τα βάζουν γιατί δε θέλουν να βλέπουν λίπη να στάζουν στο ταψάκι κάτω από το γύρο και έτσι εξατμίζονται». Όμως ο καθαρός γύρος και το προϊόν που δεν έχει μέσα συντηρητικά και χημικά, βγάζει λίπος. Αυτό βέβαια σημαίνει «χασούρα» για τους καταστηματάρχες. Οπότε καταλαβαίνει κανείς στη ζυγαριά κέρδους και ποιότητας ποιος κερδίζει πάλι, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

 

Από 3,80 το κιλό κρέατα εισαγωγής

Όπως ανέφεραν ειδικοί στο TyposThes «Τα κρέατα είναι ένα άλλο θέμα. Πολλοί βάζουν στους γύρους τα κρέατα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλλού, άλλοι βάζουν πολύ λίπος, άλλοι κάνουν το γύρο σκέτο “ζαμπόν” και γι’ αυτό είναι σκληρός και δε μασιέται». Αναφορικά με τις τιμές, όπως είπαν ειδικοί, μπορεί να ξεκινούν από 3.80 ευρώ το κιλό και να αγγίζουν τα 6 ευρώ όταν μιλάμε για καλή ποιότητα. Τέλος όπως υπογράμμισαν οι γύροι δεν παρασκευάζονται από ντόπια κρέατα αλλά από κρέατα εισαγωγής αφενός διότι η τιμή είναι χαμηλότερη και αφετέρου γιατί η παραγωγή της Ελληνικής επικράτειας δεν αρκεί για την τόση μεγάλη ζήτηση.

 

Τον φτιάχνουν στα καταστήματά τους

Ειδήμονες του χώρου, παράλληλα, υπογράμμισαν ότι «Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται το φαινόμενο να παρασκευάζεται γύρος εντός των ίδιων των καταστημάτων, κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία». Η σωστή και νόμιμη διαδικασία, όπως είπαν, προβλέπει την παρασκευή του γύρου σε ειδικά αδειοδοτημένα εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, όπου τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και ποιοτικού ελέγχου. Σε αντίθεση με αυτό, η παρασκευή εντός του καταστήματος, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και ελέγχους, ενέχει κινδύνους τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για τη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, τόνισαν. «Για τον λόγο αυτό, ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενημερωμένος και απαιτητικός. Η επιλογή καταστημάτων που συνεργάζονται με πιστοποιημένα εργαστήρια και τηρούν τους κανόνες αποτελεί βασική προϋπόθεση για να απολαμβάνει κάποιος έναν ποιοτικό και ασφαλή γύρο. Η Θεσσαλονίκη διαθέτει εξαιρετικές επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης – αρκεί να ξεχωρίζουμε όσους σέβονται το προϊόν και τον πελάτη τους», σημείωσαν.

typosthess.gr

Tags: ΓΥΡΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠΟΙΟΤΗΤΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 vouchers
Ελλάδα

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 vouchers

15.05.2025
Youth Pass: Τελευταία ευκαιρία σήμερα για το voucher των 150 ευρώ
Ελλάδα

Youth Pass: Τελευταία ευκαιρία σήμερα για το voucher των 150 ευρώ

15.05.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Γιάννενα: Η στιγμή που σκύλος δέχεται κλωτσιά στο κεφάλι από νεαρό με κράνος – Οργή στα social media

Γιάννενα: Η στιγμή που σκύλος δέχεται κλωτσιά στο κεφάλι από νεαρό με κράνος – Οργή στα social media

14.09.2022
Ιταλός ηφαιστειολόγος για σεισμούς στο Αιγαίο: Το κύριο σοκ που δεν έχει γίνει και τα grabens

Ιταλός ηφαιστειολόγος για σεισμούς στο Αιγαίο: Το κύριο σοκ που δεν έχει γίνει και τα grabens

07.02.2025
Κατέρρευσε η καγκελόπορτα σχολείου στο Βόλο: Χτύπησε εκπαιδευτικός στο κεφάλι

Κατέρρευσε η καγκελόπορτα σχολείου στο Βόλο: Χτύπησε εκπαιδευτικός στο κεφάλι

21.09.2023

ΤΑΣΗ_

Καλλιθέα: Δείτε βίντεο από την σοκαριστική στιγμή της δολοφονίας του Αιγύπτιου – Έκανε live στο Facebook όταν τον πυροβόλησαν

Καλλιθέα: Δείτε βίντεο από την σοκαριστική στιγμή της δολοφονίας του Αιγύπτιου – Έκανε live στο Facebook όταν τον πυροβόλησαν

19.04.2025
Εξάρχεια: Η στιγμή που Σύρος επιτίθεται σε 22χρονη στη Σόλωνος για να τη βιάσει – Δείτε το βίντεο

Εξάρχεια: Η στιγμή που Σύρος επιτίθεται σε 22χρονη στη Σόλωνος για να τη βιάσει – Δείτε το βίντεο

29.04.2025
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: Σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ και Γαλλία

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα: Σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ματαιώθηκαν από ΗΠΑ και Γαλλία

29.04.2025
Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο στην Κίνα: Ανθρωποειδές επιτίθεται στους χειριστές του – «Η εξέγερση των ρομπότ ξεκίνησε»

Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο στην Κίνα: Ανθρωποειδές επιτίθεται στους χειριστές του – «Η εξέγερση των ρομπότ ξεκίνησε»

05.05.2025
Κακός οιωνός: Τι προμηνύει ο θάνατος του «τελευταίου» Πάπα Φραγκίσκου – Όλοι φοβούνται την προφητεία για το… 2027

Κακός οιωνός: Τι προμηνύει ο θάνατος του «τελευταίου» Πάπα Φραγκίσκου – Όλοι φοβούνται την προφητεία για το… 2027

22.04.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved