Τι είναι η γυμνή γιόγκα και γιατί και η Ευρώπη έχει τρελαθεί μαζί της;

«Η πρακτική της γυμνής γιόγκα είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η γιόγκα (είναι γνωστή ως Nagna Yoga στα σανσκριτικά) και έχει μακρά παράδοση στη φιλοσοφία- θεωρείται ως η απόλυτη αποκήρυξη του εαυτού μας- η απόρριψη των ρούχων ως σημείων του εγώ και μιας ψεύτικης ταυτότητας».

Ο δάσκαλος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι το άνοιγμα στην πρακτική της γυμνής γιόγκα έχει διευρύνει τα μυαλά των πελατών παγκοσμίως.

Όταν η πανδημία της COVID-19 χτύπησε πριν από τέσσερα χρόνια, πολλοί από εμάς επικεντρωθήκαμε στο να ξεπεράσουμε απλώς αυτή την άβολη και ανησυχητική περίοδο. Αυτό δεν ίσχυε για τον Matt – έναν δάσκαλο γιόγκα, γνωστότερο ως Bearded Naked Yogi.

Ενώ τα διαδικτυακά κουίζ και το ψήσιμο ψωμιού από προζύμι ήταν οι δραστηριότητες της ημέρας, ο Matt έφερνε το μοναδικό ύφος της γιόγκα του σε ένα ευρύτερο κοινό.

«Πάντα έκανα γυμνή γιόγκα μόνος μου και ενθαρρύνθηκα από τους φίλους μου να μοιραστώ την πρακτική μου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσω τους ανθρώπους να εμπνευστούν κατά τη διάρκεια εκείνων των παράξενων και προβληματικών περιόδων», λέει στο Euronews Travel.

Επαφή με το σώμα

Από το 2020, ο Matt διδάσκει γιόγκα –παραμένοντας εντελώς γυμνός- τόσο online όσο και σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Αποστολή του είναι να προωθήσει την αρχαία πρακτική, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα στο δέρμα τους, είτε είναι ντυμένοι είτε όχι.

Μιλάει στο Euronews Travel για τη μεταμορφωτική δύναμη της γυμνής γιόγκα και για το πώς οι περίεργοι ταξιδιώτες μπορούν να συμμετάσχουν στα retreats του στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι η ντροπή και η υπερσεξουαλικοποίηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ανθρώπινο σώμα τον τελευταίο καιρό είναι σοκαριστική και επιζήμια», λέει ο Matt

Πώς ένα καταφύγιο γυμνής γιόγκα σας βοηθάει να απελευθερώσετε το μυαλό σας

«Η πρακτική της γυμνής γιόγκα είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η γιόγκα (είναι γνωστή ως Nagna Yoga στα σανσκριτικά) και έχει μακρά παράδοση στη φιλοσοφία- θεωρείται ως η απόλυτη αποκήρυξη του εαυτού μας- η απόρριψη των ρούχων ως σημείων του εγώ και μιας ψεύτικης ταυτότητας», λέει ο Matt στο Euronews Travel.

Πριν από χρόνια, εξηγεί, οι περιπλανώμενοι γιόγκι της ινδικής υποηπείρου ήταν γνωστοί σε όλο τον κόσμο: «Γυμνοί σαν τη μέρα που γεννήθηκαν και πολύ απορροφημένοι σε μια πνευματική παράδοση που συνεχίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Ωστόσο, η αντίληψη για το γυμνό έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών. «Νομίζω ότι η ντροπή και η υπερσεξουαλικοποίηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ανθρώπινο σώμα τον τελευταίο καιρό είναι σοκαριστική και επιζήμια», λέει ο Matt.

Αποκαλυπτική εμπειρία

Ενώ είναι απίθανο να δούμε περιπλανώμενους, γυμνούς γιόγκι στα ταξίδια μας, ο Matt λέει ότι η επιστροφή στους βασικούς λόγους πίσω από την εξάσκηση της γυμνής γιόγκα είναι ακόμα δυνατή.

«Η πλειονότητα των μαθητών μου έρχεται για τα γυμνά μαθήματα, αν και φέτος έχω επεκτείνει με επιτυχία τη διδακτική μου πρακτική για να συμπεριλάβω μαθήματα με ρούχα – λέω πάντα “αν θέλετε να εξασκηθείτε γυμνοί ή αν θέλετε να εξασκηθείτε ντυμένοι, το σημαντικό είναι – εξασκούμαστε”», λέει ο Matt.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται και εξασκούνται για πρώτη φορά γυμνοί σύντομα αναρωτιούνται γιατί δεν το είχαν κάνει ποτέ πριν!» συμπληρώνει.

«Λαμβάνω πολλά μηνύματα από ανθρώπους που θέλουν να εξασκηθούν γυμνοί αλλά έχουν ενδοιασμούς ή νιώθουν νευρικότητα- θέλουν να βιώσουν τα πολλά οφέλη, όπως η αυξημένη επίγνωση του σώματος, η μεγαλύτερη αίσθηση αγάπης για το σώμα τους, αλλά είναι νευρικοί»

Οι άνθρωποι ντρέπονται

Στα retreats από τις ακτές της Κορνουάλης στην Αγγλία μέχρι τη Μάλαγα στην Ισπανία, ο Matt τείνει να διδάσκει επανορθωτικούς τύπους γιόγκα, όπως Hatha και Vinyasa, καθώς και μαθήματα διαλογισμού – τα οποία μπορούν να γίνουν γυμνά ή ντυμένα, ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις.

Με τη στάση της κοινωνίας απέναντι στο γυμνό τόσο άκαμπτη όσο είναι σήμερα, ο Matt λέει ότι δεν εκπλήσσεται όταν οι δυνητικοί πελάτες διστάζουν να γδυθούν για ένα μάθημα γιόγκα.

«Λαμβάνω πολλά μηνύματα από ανθρώπους που θέλουν να εξασκηθούν γυμνοί αλλά έχουν ενδοιασμούς ή νιώθουν νευρικότητα- θέλουν να βιώσουν τα πολλά οφέλη, όπως η αυξημένη επίγνωση του σώματος, η μεγαλύτερη αίσθηση αγάπης για το σώμα τους, αλλά είναι νευρικοί», λέει.

Σε απάντηση, προσπαθεί να εξηγήσει την ιστορία της πειθαρχίας και ότι το γυμνό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. «Προσφέρω πάντα λόγια ενθάρρυνσης και υποστήριξης και τονίζω, ιδιαίτερα, ότι η εξάσκηση της γυμνής γιόγκα δεν είναι κάτι σεξουαλικό, ούτε το μοίρασμα της κοινωνικής γύμνιας – είναι ένας φυσικός τρόπος ύπαρξης», λέει ο Matt.

Πού μπορείτε να δοκιμάσετε τη γυμνή γιόγκα στην Ευρώπη;

Εκτός από το να καλωσορίζει ανθρώπους από όλο τον κόσμο στις διαδικτυακές συνεδρίες του, ο Matt διδάσκει επίσης σε καταφύγια γυμνής γιόγκα παγκοσμίως. Φέτος, θα πραγματοποιήσει μαθήματα παντού, από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Τουρκία και το Μπαλί της Ινδονησίας.

«Πρόκειται για μια πολύ νομαδική ζωή, την οποία απολαμβάνω πάρα πολύ – είναι μεγάλη χαρά να μπορώ να συναντώ ανθρώπους από πολλές διαφορετικές χώρες, να συναντιόμαστε σαν ένα σύνολο για να απολαμβάνουμε την πρακτική μας, να μοιραζόμαστε το κοινωνικό γυμνό και να δημιουργούμε νέες φιλίες», λέει.

Με ένα ευρύ φάσμα γνώσεων σχετικά με τη στάση απέναντι στο γυμνό, ο Matt λέει ότι η Ευρώπη στο σύνολό της είναι πιο αποδεκτή από πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Ενώ, λέει, «η γυμνή γιόγκα – όπως και κάθε στυλ γιόγκα – μπορεί να ασκηθεί οπουδήποτε υπάρχει αρκετός χώρος για ένα στρώμα», ο Matt λέει ότι, σύμφωνα με την εμπειρία του, «η Ευρώπη έχει μια εξαιρετική κουλτούρα γύρω από το γυμνό και πραγματικά διαφέρει από χώρα σε χώρα».

«Οι νόμοι γύρω από το γυμνό διαφέρουν από τόπο σε τόπο, ειδικά όσον αφορά τις παραλίες γυμνιστών για παράδειγμα- αλλά, από προσωπική άποψη, τα Κανάρια Νησιά έχουν μια εκπληκτική αποδοχή του γυμνισμού, με περισσότερες παραλίες γυμνιστών από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη», λέει ο Matt

Δείτε το σχετικό βίντεο

Το γυμνό και η νομοθεσία

Το 2014, το Μόναχο νομιμοποίησε το πλήρες γυμνό σε έξι καθορισμένες περιοχές της πόλης. Οι περιοχές γυμνιστών βρίσκονται όλες σε πάρκα, γεγονός που τους προσδίδει έναν βαθμό απομόνωσης – αλλά καμία από αυτές δεν είναι κρυμμένη από το ευρύ κοινό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κροατία και τις Κάτω Χώρες, υπάρχει μεγάλη ποικιλία παραλιών γυμνιστών, ανοιχτών τόσο στους γυμνιστές όσο και στο κοινό.

Στην Ισπανία, το δημόσιο γυμνό είναι νόμιμο από το 1988, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να περπατήσει γυμνός σε έναν δρόμο χωρίς να φοβάται τη σύλληψη, αν και ορισμένες περιοχές όπως το Βαγιαδολίδ και η Βαρκελώνη έχουν θεσπίσει τους δικούς τους νόμους για τη ρύθμιση του γυμνισμού – ειδικά μακριά από την παραλία, όπου θεωρείται πιο κοινωνικά αποδεκτό.

Απελευθέρωση από τις κοινωνικές προβολές πάνω μας

«Οι νόμοι γύρω από το γυμνό διαφέρουν από τόπο σε τόπο, ειδικά όσον αφορά τις παραλίες γυμνιστών για παράδειγμα- αλλά, από προσωπική άποψη, τα Κανάρια Νησιά έχουν μια εκπληκτική αποδοχή του γυμνισμού, με περισσότερες παραλίες γυμνιστών από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη», λέει ο Matt.

«Είναι ένα ταξίδι που θα μεταμορφώσει τη ζωή σας προς το καλύτερο. Το ταξίδι στη γυμνή γιόγκα είναι βαθιά προσωπικό – οι άνθρωποι φέρνουν τον εαυτό τους στην εμπειρία και όλοι μας είμαστε διαφορετικοί», εξηγεί ο Matt.

Ανεξάρτητα όμως από το πώς μοιάζει το ταξίδι ενός ατόμου προς τον τελικό στόχο της γυμνής γιόγκα, πιστεύει ότι όλοι μπορούν να ωφεληθούν από το να αφεθούν ελεύθεροι.

«Το πιο εκπληκτικό πράγμα σχετικά με την ένωση του γυμνισμού και της γιόγκα στην πρακτική της γυμνής γιόγκα είναι ότι και οι δύο πρακτικές έχουν σε γενικές γραμμές τους ίδιους “στόχους” – αυξημένη επίγνωση του εαυτού μας, καλύτερη σύνδεση με το σώμα και το μυαλό και απελευθέρωση από τις επιβολές των προσδοκιών της κοινωνίας πάνω μας», λέει ο Matt.

Η συμβουλή του Matt

Αν και δυσκολεύεται να προσδιορίσει τη μεταμορφωτική φύση της γυμνής γιόγκα, λέει ότι το θέμα που διατρέχει την πλειονότητα είναι «απλό και πολύ ειλικρινές: “Νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου και πιο συνδεδεμένος με αυτό που είμαι”».

Η συμβουλή του για όσους από εμάς δεν είναι σίγουροι για το αν θέλουν να βουτήξουν στον κόσμο της γιόγκα – πόσο μάλλον χωρίς ρούχα;

«Οι άνθρωποι συχνά είναι νευρικοί όταν ξεκινούν τη γιόγκα, πόσο μάλλον τη γυμνή γιόγκα, και θα ενθάρρυνα πάντα κάποιον να το δοκιμάσει – δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος, δεν χρειάζεται να είσαι ευέλικτος, απλά χρειάζεται να έχεις τη διάθεση να προσπαθήσεις και να απολαύσεις το ταξίδι που κάνεις – είναι ένα ταξίδι που θα μεταμορφώσει τη ζωή σου προς το καλύτερο».

*Με στοιχεία από euronews.com

Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Next Post

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

TRENDING_

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com