Empisteutiko.gr
02.07.25 || 22:02
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Τελευταία των τελευταίων στην Ευρώπη η Ελλάδα στη λίστα για την Ελευθερία του Τύπου

03.05.2023
in Ελλάδα
Τελευταία των τελευταίων στην Ευρώπη η Ελλάδα στη λίστα για την Ελευθερία του Τύπου
Share TweetShareEmail

Τελευταία των τελευταίων της Ευρώπης η Ελλάδα στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου! Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 107 με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου!

Πέρυσι ήταν στην 108η και πριν η κυβέρνηση …πανηγυρίσει να επισημάνουμε ότι η θέση 107 προέκυψε λόγω της διολίσθησης άλλων χωρών κι όχι επειδή η κατάσταση σε ότι έχει να κάνει με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα βελτιώθηκε! Η Ελλάδα και φέτος είναι τελευταία σε όλη την Ευρώπη και το χειρότερο είναι ότι η αμέσως προηγούμενη χώρα, η Μάλτα βρίσκεται 24 θέσεις μακριά, στην 84η θέση της κατάταξης!

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου υποκλοπών καθώς μεταξύ των «στόχων» υπήρχαν δημοσιογράφοι. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ για την οποία μόλις τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν εξελίξεις εξακολουθεί να «τραυματίζει» την εικόνα της χώρας, αλλά και η καθημερινότητα των δημοσιογράφων στην Ελλάδα που δεν είναι η καλύτερη.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα – Ποιες περιοχές θα “βράσουν”, πότε πέφτει η θερμοκρασία

Καιρός: Δεύτερη μέρα καύσωνα με 40άρια σε όλη τη χώρα -Πότε θα πέσει η θερμοκρασία

26.06.2025
Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας -Καμίνι η χώρα για τουλάχιστον πέντε ημέρες

Καιρός: Ξεκινά σήμερα ο τριήμερος καύσωνας -Πού θα χτυπήσει κόκκινα η θερμοκρασία

25.06.2025

Είναι προφανές ότι όχι απλά δεν έγινε απολύτως καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση για να βελτιωθεί η επίδοση της χώρας στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου, αλλά η κατάσταση μάλλον επιδεινώθηκε. Η «εξαφάνιση» θεμάτων, προσώπων, απόψεων δεν αποτελεί μυστικό. Καταγγέλεται πλέον δημοσίως από αξιοσέβαστα πρόσωπα της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το insidestory.gr δημοσιεύει αναλυτικά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

 


 

ΟΗΕ: Η ελευθερία του Τύπου «δέχεται επίθεση» σε κάθε γωνιά του κόσμου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, διεθνείς οργανισμοί και δημοσιογραφικές ενώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τις απειλές που αντιμετωπίζει, επισημαίνοντας τους εκφοβισμούς, τις φυλακίσεις, τις δολοφονίες δημοσιογράφων.

«Η ελευθερία του Τύπου είναι το θεμέλιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) Αλλά, σε κάθε γωνιά του κόσμου, η ελευθερία του Τύπου δέχεται επίθεση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες Τρίτη κατά τη διάρκεια διάσκεψης που διοργάνωσε η UNESCO στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης γίνονται απευθείας στόχοι, εντός και εκτός διαδικτύου, καθώς επιτελούν το ζωτικής σημασίας λειτούργημά τους. Παρενοχλούνται συστηματικά, εκφοβίζονται, συλλαμβάνονται, φυλακίζονται», είπε ο Γκουτέρες.

Παρότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν κατονόμασε συγκεκριμένους δημοσιογράφους ή χώρες, ορισμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αυτήν του αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κρατείται στη Ρωσία ως ύποπτος για κατασκοπεία. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

«Κατάγομαι από μια χώρα, το Ιράν, όπου το να είσαι δημοσιογράφος είναι έγκλημα… μπορεί να σε στείλει στη φυλακή, να βασανιστείς, να σου στοιχίσει τη ζωή», είπε η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Μασίχ Αλινετζάντ, η οποία ζει πλέον μόνιμα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), 55 δημοσιογράφοι και τέσσερις συνεργάτες μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους το 2022 σε όλον τον κόσμο.

Κατάσταση «απαράδεκτη», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ, η οποία ανέφερε ότι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν «μέσα στα σπίτια τους, συχνά μπροστά στις οικογένειές τους».

Διαδικτυακή «χιονοστιβάδα» παραπληροφόρησης

Η ψηφιακή εποχή αλλάζει το τοπίο της ενημέρωσης και σε αυτό το πλαίσιο «χρειαζόμαστε (τους δημοσιογράφους) περισσότερο από ποτέ», τόνισε η Αζουλέ.

Διότι «η αλήθεια απειλείται από την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους, που επιδιώκουν να θολώσουν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, μεταξύ επιστήμης και συνωμοσίας», υπερθεμάτισε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης ανησυχία για την αυξανόμενη συγκέντρωση της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης στα χέρια λίγων, σε συνδυασμό με την χρεοκοπία πολλών ανεξάρτητων ειδησεογραφικών οργανισμών.

Από την πλευρά του ο διευθυντής έκδοσης των New York Times Άρθουρ Γκρεγκ Σουλτσμπέργκερ υπογράμμισε τη «διαδικτυακή χιονοστιβάδα παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και σχολίων που …πνίγουν τους αξιόπιστους δημοσιογράφους μας». «Όταν αποδυναμώνεται η ελευθερία του Τύπου, σχεδόν πάντα ακολουθεί η διάβρωση της δημοκρατίας», προειδοποίησε.

Είναι επομένως «επιτακτική ανάγκη» οι κυβερνήσεις «να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την προστασία και την προώθηση ανεξάρτητων, ελεύθερων και πλουραλιστικών μέσων ενημέρωσης», που αποτελούν «πυλώνες ζωτικούς για τη δημοκρατία», υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι εισηγητές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και της Αφρικανικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Λαών.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ προειδοποίησε ότι η λογοκρισία που επιβάλλουν πολλές κυβερνήσεις με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης «υπονομεύει το μέλλον μας».

Τουλάχιστον 67 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν το 2022, αύξηση 50% από το 2021

Το μήνυμα πως «καθώς οι δημοσιογράφοι υπερασπίζονται την αλήθεια, ο κόσμος είναι μαζί τους», στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. «H ημέρα αυτή υπογραμμίζει μια βασική αλήθεια: Όλη η ελευθερία μας εξαρτάται από την ελευθερία του Τύπου» υπογραμμίζει και προτάσσει πως στη σημερινή και κάθε Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο κόσμος πρέπει να μιλήσει με μία φωνή: «Σταματήστε τις απειλές και τις επιθέσεις. Σταματήστε να συλλαμβάνετε και να φυλακίζετε δημοσιογράφους επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Σταματήστε τα ψέματα και την παραπληροφόρηση. Σταματήστε να στοχεύετε την αλήθεια και όσους λένε την αλήθεια».

Στην αρχή του μηνύματός του, ο γενικός γραμματέας επισημαίνει πως για τρεις δεκαετίες, στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, η διεθνής κοινότητα γιορτάζει το έργο των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου, τονίζει ότι είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. «Δίνει σε όλους μας τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να διαμορφώσουμε απόψεις και να πούμε την αλήθεια στην εξουσία».

Αναφερθείς στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας, αναφέρει ότι υπενθυμίζει η ελευθερία του Τύπου αντιπροσωπεύει την ίδια την ψυχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναδεικνύει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. «Σε κάθε γωνιά του κόσμου, η ελευθερία του Τύπου δέχεται επίθεση. Η αλήθεια απειλείται από την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους που επιδιώκουν να θολώσουν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, μεταξύ επιστήμης και συνωμοσίας. Η αυξημένη συγκέντρωση της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης στα χέρια λίγων, η οικονομική κατάρρευση δεκάδων ανεξάρτητων ειδησεογραφικών οργανισμών και η αύξηση των εθνικών νόμων και κανονισμών που καταπνίγουν τους δημοσιογράφους επεκτείνουν περαιτέρω τη λογοκρισία και απειλούν την ελευθερία της έκφρασης. Εν τω μεταξύ, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στοχοποιούνται άμεσα εντός και εκτός διαδικτύου καθώς επιτελούν το ζωτικής σημασίας έργο τους. Παρενοχλούνται συστηματικά, εκφοβίζονται, κρατούνται και φυλακίζονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως τουλάχιστον 67 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν το 2022 – μια απίστευτη αύξηση 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και συμπληρώνει: «Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών δημοσιογράφων έχουν υποστεί βία στο διαδίκτυο και μία στις τέσσερις έχει απειληθεί σωματικά. Πριν από δέκα χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη θέσπισαν ένα Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων για την προστασία των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον τους».

 

ΠΗΓΗ: militaire.gr

Tags: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥΕΛΛΑΔΑΜΜΕ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Live από το κελί: Πώς φυλακισμένοι στην Ελλάδα κάνουν «μάχες» στο TikTok και βγάζουν λεφτά
Ελλάδα

Live από το κελί: Πώς φυλακισμένοι στην Ελλάδα κάνουν «μάχες» στο TikTok και βγάζουν λεφτά

02.07.2025
Φάμπρικα το μασάζ στην παραλία – Τζίρος εκατοντάδων ευρώ καθημερινά από Κινέζους χειρωνάκτες
Ελλάδα

Φάμπρικα το μασάζ στην παραλία – Τζίρος εκατοντάδων ευρώ καθημερινά από Κινέζους χειρωνάκτες

02.07.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Βρετανία: Σχέδια για πάνω από 35 αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις σήμερα, επί ποδός 6.000 αστυνομικοί

Βρετανία: Σχέδια για πάνω από 35 αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις σήμερα, επί ποδός 6.000 αστυνομικοί

07.08.2024
Τρανς δεν είναι γυναίκα: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας ξεκαθαρίζει μια μεγάλη διαμάχη – Πανηγυρίζει η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Τρανς δεν είναι γυναίκα: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας ξεκαθαρίζει μια μεγάλη διαμάχη – Πανηγυρίζει η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

16.04.2025
Φωτιά στη Λευκάδα – Μήνυμα του 112, εκκενώνουν τον Άγιο Νικήτα

Φωτιά στη Λευκάδα – Μήνυμα του 112, εκκενώνουν τον Άγιο Νικήτα

23.03.2025

ΤΑΣΗ_

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

11.06.2025
Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

11.06.2025
Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

12.06.2025
Viral στο TikTok η «προφητεία» της Βίβλου για το Ισραήλ και τον πόλεμο με την «Περσία»

Viral στο TikTok η «προφητεία» της Βίβλου για το Ισραήλ και τον πόλεμο με την «Περσία»

14.06.2025
Κόλαφος για την οικογένεια γνωστού influencer: Κατηγορούνται για απάτη με αναπηρικά επιδόματα

Κόλαφος για την οικογένεια γνωστού influencer: Κατηγορούνται για απάτη με αναπηρικά επιδόματα

20.06.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved