Την απόδοση βαρύτατων ποινικών ευθυνών σε αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου Κασσάνδρας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ζητάει ο πατέρας του 19χρονου που έχασε τη ζωή του στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής τον περσινό Αύγουστο. Κατέθεσε μήνυση στην οποία αναφέρει ότι οι αρμόδιοι του δήμου είναι συνυπεύθυνοι για τον θάνατο του γιου του, όπως κατηγορούνται ότι είναι ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο χειριστής του φονικού παιγνιδιού, σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και μάλιστα ο πρώτος είναι προφυλακισμένος. Η μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής στρέφεται κατά της δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά, δύο αντιδημάρχων, δύο δημοτικών υπαλλήλων και δύο ιδιωτών μηχανικών, εκθέσεις των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για την αδειοδότηση του λούνα παρκ τα προηγούμενα χρόνια.
Σε 33 σημεία ο πατέρας του 19χρονου, Γιώργος Καμπαϊλής, παραθέτει κάθε στοιχείο που κατά την άποψή του επιβεβαιώνει τις ποινικές ευθύνες των παραγόντων στην Κασσάνδρα για τον θάνατο του γιου του το βράδυ της 19ης Αυγούστου 2024. Μάλιστα πολλά από τα στοιχεία αυτά υιοθετούνται και στην απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου με την οποία η δήμαρχος Κασσάνδρας τιμωρήθηκε με έκπτωση από το αξίωμά της, ενώ η αντιδήμαρχος Γερακίνα Μπενίση με 3μηνη αργία από τα καθήκοντά της. «Σύμφωνα δε με τις διαπιστώσεις του πραγματογνώμονος, κ. Λάμπρου Γκλαβόπουλου, εάν ο δήμος είχε δράσει ως όφειλε σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις που θεμελιώνουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση των αρμόδιων οργάνων και είχε διακόψει άμεσα τη λειτουργία του θεματικού πάρκου, μετά και την ενημέρωση στις 12-7-2024 του Α.Τ. Κασσάνδρας, που θεμελιώνει γνώση των αρμόδιων οργάνων για τον παράνομο και επικίνδυνο χαρακτήρα της εγκατάστασης, το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί μετά βεβαιότητας», τονίζεται στη μήνυση.
Η οικογένεια του 19χρονου στο κατηγορώ σε βάρος των δημοτικών παραγόντων αναφέρεται τόσο στην παράνομη λειτουργία του λούνα παρκ, όσο και στην αδειοδότηση της εγκατάστασης και ειδικά του παιγνιδιού craze dance το 2023. Συγκεκριμένα στη μήνυση σημειώνεται ότι η δήμαρχος γνώριζε ότι το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια το περσινό καλοκαίρι, για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα από τον θάνατο του 19χρονου, καθώς η αστυνομία ήταν αυτή που με έγγραφό της ειδοποίησε τις δημοτικές αρχές. Η οικογένεια σημειώνει πως ο δήμος χορηγούσε επί δέκα χρόνια άδεια στο ίδιο λούνα παρκ, επομένως δεν ευσταθεί οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί άγνοιας και ότι οι υπάλληλοι δεν ειδοποίησαν τους αιρετούς προϊσταμένους τους. Αυτός είναι ο λόγος που στη μήνυση αποδίδονται ποινικές ευθύνες για τον θάνατο του 19χρονου επειδή ουσιαστικά ο δήμος επέτρεψε την παράνομη λειτουργία του λούνα παρκ και όταν το πληροφορήθηκε ύστερα από έλεγχο της αστυνομίας δεν προχώρησε στην άμεση σφράγισή του. «Επειδή το λούνα παρκ λειτουργούσε δίχως έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας, καθίσταται αυταπόδεικτο ότι όλες οι εγκαταστάσεις του νοούνται δυνητικά επικίνδυνες και έτσι, γνώμη μου είναι ότι, στην περίπτωση που ο δήμος είχε δράσει ως όφειλε ύστερα από την ενημέρωση από το Α.Τ. Κασσάνδρας στις 9 Ιουλίου 2024, το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί», τονίζεται στη μήνυση.
Το ακατάλληλο μηχάνημα είχε άδεια
Στη μήνυση γίνεται εκτενής αναφορά στο φονικό παιγνίδι crazy dance όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος. Ο πατέρας του νεαρού παραθέτει μία σειρά στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία το λούνα παρκ αδειοδοτήθηκε το 2023 και μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο παιγνίδι, το οποίο όμως στην πραγματογνωμοσύνη χαρακτηρίζεται ιδιοκατασκευή, επομένως δεν μπορούσε να λάβει οποιαδήποτε άδεια καταλληλότητας. Έτσι μηνύονται οι παράγοντες του δήμου που δέχτηκαν έκθεση επιθεώρησης του μηχανήματος από μη πιστοποιημένο φορέα, αλλά και οι δύο μηχανικοί που έκριναν κατάλληλο το παιγνίδι παρ’ ότι ήταν ιδιοκατασκευή και όπως αποδείχτηκε εκτεταμένα διαβρωμένο σε πολλά σημεία του που οδήγησε στη θραύση του για να προκληθεί ο θάνατος του 19χρονου.
Μεταξύ των 33 σημείων της μήνυσης γίνεται αναφορά και στους υπαλλήλους του δήμου, οι οποίοι ήδη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης έχουν δώσει εξηγήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο υπάλληλος ο οποίος το 2023 έκανε δεκτές τις εκθέσεις των μηχανικών για το ακατάλληλο μηχάνημα, ανέλαβε να διενεργήσει – με εντολή δημάρχου – την Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του υπαλλήλου στον οποίο η διοίκηση του δήμου απέδωσε πειθαρχικές ευθύνες που δεν διέκοψε τη λειτουργία του λούνα παρκ πριν τον θάνατο του 19χρονου παρ’ ότι ειδοποιήθηκε από την αστυνομία. «Θεωρούμε ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στις διαδικασίες, όσοι ενημερώθηκαν, όσοι δεν σφράγισαν το λούνα παρκ, όσοι κακώς αδειοδότησαν, συνετέλεσαν στην ανθρωποκτονία του Γιάννη», δήλωσε στη Voria.gr ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας που εκπροσωπεί την οικογένεια του 19χρονου, Απόστολος Αγγελάκης.
Μετά την κατάθεση της μήνυσης αναμένεται με ενδιαφέρον οι ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν οι εισαγγελικές αρχές δεδομένου του γεγονότος ότι ήδη δικογραφία για το συγκεκριμένο αδίκημα βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας Πολυγύρου με κατηγορούμενους τους εμπλεκόμενους στο λούνα παρκ.
Πηγή: voria.gr