Empisteutiko.gr
08.05.26 || 04:54
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Στην Αθήνα σήμερα ο Ερντογάν: Η ατζέντα της συνάντησης με τον Μητσοτάκη και η «επίθεση» φιλίας

07.12.2023
in Ελλάδα
Στην Αθήνα σήμερα ο Ερντογάν: Η ατζέντα της συνάντησης με τον Μητσοτάκη και η «επίθεση» φιλίας
Share TweetShareEmail

Με κάθε δυνατή λεπτομέρεια έχει προετοιμαστεί το πρόγραμμα της ολιγόωρης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας σήμερα το πρωί, όπως και η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει οριστεί για τις 12:15 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, όπου έχει συμφωνηθεί οι δύο ηγέτες να μη δεχτούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Λίγο νωρίτερα, στις 11:30, τον Ερντογάν θα υποδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίνουμε τη μάχη με την παλιά Ελλάδα που μας πλήγωσε – Διακομματική επιτροπή για την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλος στα ψιλά γράμματα και σε παράτυπες πρακτικές για τα δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ

03.05.2026
mitsotaki-smakron

Αναχώρησε από την Ελλάδα ο Εμανουέλ Μακρόν – Τα κέρδη από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου

25.04.2026

“Επίθεση” φιλίας και η στάση της Αθήνας

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με “ειλικρινή διάθεση συνεργασίας”, όπως δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης, ευελπιστώντας πως και από την άλλη πλευρά θα υπάρξει αντίστοιχη διάθεση.

“Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα… Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή win – win (καζάν -καζάν). Η αντίληψη win – win βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία” δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος (εφημερίδα “Καθημερινή”), μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του στη χώρα μας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το πρώτο μετά από επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε κρεσέντο προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ακραία εμπρηστική ρητορική, όπως το… “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”.

Η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, δηλώνει η Αθήνα, η οποία πάντως είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε θέμα, εκτός ατζέντας, που πιθανόν να θέσει ο Τούρκος πρόεδρος κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

Από το “Μητσοτάκης γιόκ” στο… “Κυριάκος φίλε μου”

Η… “επίθεση” φιλίας του Ρ. Τ. Ερντογάν, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του στην Αθήνα, δεν ξάφνιασε διπλωματικούς κύκλους, οι οποίοι πολλές φορές έχουν επισημάνει την τακτική “μαστίγιο και καρότο” της Άγκυρας.

“Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας” δηλώνει τώρα, κι ενώ είχε προηγηθεί στο παρελθόν το… “Μητσοτάκης γιοκ”.

Πρόκειται για μια… στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως εκτιμά ο Γερμανικός Τύπος, ο οποίος τονίζει ότι ο Ερντογάν αναζητά… νέους εταίρους στη Δύση;

Είναι το γεγονός ότι για την προσέγγιση με την Ευρώπη και τους επενδυτές που εδρεύουν στα κράτη – μέλη, είναι προαπαιτούμενο οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, κι ενώ η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται και για την ανάκαμψη της απαιτείται… εξωτερική βοήθεια, όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές;

Όλα αυτά και άλλα ερωτήματα μένει να απαντηθούν στην πορεία…!

Στο βάθος… Χάγη;

Η εκτίμηση, μεταξύ διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, είναι ότι προφανώς σήμερα, πέραν της προώθησης της “θετικής” ατζέντας, δεν θα επιτευχθεί κάποια μεγάλη πρόοδος, αλλά είναι σημαντικό ότι σημειώνονται, όπως δηλώνουν, νέα βήματα προσέγγισης στις σχέσεις των δυο χωρών, σε επίπεδο κορυφής.

Ελλάδα και Τουρκία πιάνουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο – όταν συμφώνησαν να επανεκκινήσει ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) και η “θετική” ατζέντα – και η σημερινή συνάντηση, υπό όρους, εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει τις βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την εντατικοποίηση των συζητήσεων επάνω στη λεγόμενη “βαριά’ ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Οι “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας

Η πάγια θέση της Αθήνας, είναι ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου και ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

“Η Χάγη είναι μακριά” δηλώνει στο newsit.gr διπλωματικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι εφόσον οι σχέσεις μπουν σε μία νέα βάση και πάντα με γνώμονα το απαραβίαστο των “κόκκινων γραμμών” της χώρας μας, στο μέλλον θα μπορούσε να εκκινήσει ο διάλογος για το θέμα αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως στη συνέντευξη του, μία ημέρα πριν φτάσει στην Αθήνα, μίλησε για παραπομπή στη Διεθνή Δικαιοσύνη για… το σύνολο, είπε, των Ελληνοτουρκικών διαφορών, με την Άγκυρα, παγίως, σε αυτές να εντάσσει διάφορες αναθεωρητικές βλέψεις και βέβαια και τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η “θετική” ατζέντα Ελλάδας – Τουρκίας

Σήμερα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αυπογράφουν συνολικά περίπου 20 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας και της αγροτικής ανάπτυξης κ.α..

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, θέμα που ενδιαφέρει εξόχως και τις δύο χώρες.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα λάβουν μέρος έντεκα υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Οικονόμου, Δ. Καιρίδης, Χρ. Στυλιανίδης, Λ. Μενδώνη, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Πιερακάκης, Αλ. Παπαδοπούλου και Κ. Φραγκογιάννης) και αντιστοίχως 7 υπουργοί από την πλευρά της Τουρκίας. Θα προηγηθούν δε, διμερείς συναντήσεις.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα, και από την πλευρά της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος Ομέρ Τσελίκ. Η σύνθεση θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή που υπήρξε στο Βίλνιουζ, τον περασμένο Ιούλιο.

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΕΡΝΤΟΓΑΝΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από ασανσέρ στην Κηφισιά
Ελλάδα

Γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από ασανσέρ στην Κηφισιά

07.05.2026
Ασπρόπυργος: «Τον είδα ξαπλωμένο μέσα στα αίματα» λέει αυτόπτης μάρτυρας για τον 12χρονο με το πατίνι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
Ελλάδα

Ασπρόπυργος: «Τον είδα ξαπλωμένο μέσα στα αίματα» λέει αυτόπτης μάρτυρας για τον 12χρονο με το πατίνι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

07.05.2026
Next Post
Καθηγητής πανεπιστημίου ο δράστης που άνοιξε πυρ και σκότωσε τρεις σε πανεπιστημιούπολη

Καθηγητής πανεπιστημίου ο δράστης που άνοιξε πυρ και σκότωσε τρεις σε πανεπιστημιούπολη

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Τραμπ: Το Ισραήλ δεν έχει πλέον τον έλεγχο του Κογκρέσου -Χάνει τον πόλεμο δημοσίων σχέσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν «αν χρειαστεί»

02.03.2026
Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν

21.10.2024
Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο άνεργος που χάνει σε πλειστηριασμό τη μοναδική του κατοικία για 56.000 ευρώ

Πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας: Απόφαση δικαστηρίου «έβαλε φρένο» σε κατάσχεση περιουσίας εγγυήτριας δανείου

17.05.2023

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026
Με σκυμμένα κεφάλια ο 20χρονος, ο 18χρονος και τα δύο κορίτσια στον εισαγγελέα για τη δολοφονία του 27χρονου στον Άγιο Δημήτριο

Με σκυμμένα κεφάλια ο 20χρονος, ο 18χρονος και τα δύο κορίτσια στον εισαγγελέα για τη δολοφονία του 27χρονου στον Άγιο Δημήτριο

24.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved