Empisteutiko.gr
04.09.26 || 09:31
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

«Πόλεμος» με το φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει τον Nord Stream 1 και εκβιάζει -Η ΕΕ έτοιμη να επιβάλει πλαφόν

03.09.2022
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Share TweetShareEmail

Την ενέργεια ως όπλο χρησιμοποιεί ο Πούτιν και χθες το βράδυ το επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά με την ακραία ενέργεια να μην ανοίξει σήμερα τον Nord Stream 1.

Ο Nord Stream 1 είχε κλείσει για τρεις ημέρες για προγραμματισμένες εργασίες και η ροή του προς Γερμανία θα εκκινούσε ξανά σήμερα. Χθες όμως η Gazprom ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον η έναρξη της ροής λόγω τεχνικού προβλήματος, διαρροής λαδιού. Σε απάντηση η Siemens είπε ότι η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγω διακοπής ροής, ενώ ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για χρήση από τον Πούτιν του φυσικού αερίου σαν όπλου κατά της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή με τον Nord Stream ήρθε αφότου η Κομισιόν είχε προαναγγείλει ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα κάνει ανακοινώσεις μέτρων και θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου με την Μόσχα να ανταπαντά οτι σε τέτοια περίπτωση θα κλείσει τη στρόφιγγα!
Η ανακοίνωση της Gazprom

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Μέση Ανατολή στο «κόκκινο» – Νέο χτύπημα του Ιράν σε μονάδα LNG στο Κατάρ, στα 112 δολάρια το πετρέλαιο

Μέση Ανατολή στο «κόκκινο» – Νέο χτύπημα του Ιράν σε μονάδα LNG στο Κατάρ, στα 112 δολάρια το πετρέλαιο

19.03.2026
Ράλι 20% στις τιμές φυσικού αερίου λόγω καιρού και γεωπολιτικών κινδύνων

Ράλι 20% στις τιμές φυσικού αερίου λόγω καιρού και γεωπολιτικών κινδύνων

16.01.2026

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream, ζωτικής σημασίας για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα κλείσει «εντελώς» μέχρι να επισκευαστεί μια τουρμπίνα

Σε ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης. «Μέχρι την επισκευή (…) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος.

H Gazprom υποστηρίζει μάλιστα, ότι έλαβε προειδοποίηση από την ρωσική ρυθμιστική αρχή τεχνικού ελέγχου (Rostekhnadzor) σχετικά με μια βλάβη στην τουρμπίνα. Ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει έως ότου επιδιορθωθεί η βλάβη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, η διαρροή λαδιού μηχανής διαπιστώθηκε στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.
Λίγη ώρα αργότερα επήλθε το άδειασμα από τη Siemens

Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο «σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου».

Η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστήριξε από την πλευρά της η εταιρεία Siemens Energy.

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία.

«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.
Κομισιόν: Αναξιόπιστος προμηθευτής η Gazprom

Για «επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Gazprom κάνει λόγο ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, με ανάρτησή του στο τουίτερ.

«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» σημειώνει ο κ. Μαμέρ.

Προσθέτει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».
Η Γερμανία προετοιμασμένη για διακοπή

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν.

«Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά» ανέφερε μέσω του Twitter ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.

«Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», πρόσθεσε.

«Αυτό αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», έγραψε στο Twitter ο Μίχαελ Ροτ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Tags: GAZPROMΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

ΔΕΘ 2026: Ποιοι θα δουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη – Η λίστα των κερδισμένων
Επιλογές Συντακτών

ΔΕΘ 2026: Με μέτρα έκπληξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ελεύθερους επαγγελματίες, νέες οικογένειες και στεγαστικό – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

04.09.2026
Καιρός: Ο Ιούνιος στην Ελλάδα έσπασε κάθε ρεκόρ – Ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα
Επιλογές Συντακτών

«Διπρόσωπος» ο καιρός σήμερα με ζέστη, βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους -Πού θα έχει 35άρια

04.09.2026
Next Post
«Δεν ήμουν καλό παιδί, η μουσική με ηρέμησε», λέει ο Trannos λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του για οπλοκατοχή

Trannos: Νοσηλεύεται μετά από τροχαίο ατύχημα ο γνωστός τράπερ - Καμία σχέση με αυτό της Βούλας

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Άκης Τσελέντης για τον σεισμό των 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά του Λαυρίου: Η περιοχή έχει διεγερθεί εδώ και μια εβδομάδα

Άκης Τσελέντης για τον σεισμό των 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά του Λαυρίου: Η περιοχή έχει διεγερθεί εδώ και μια εβδομάδα

13.10.2023
Βόλος: Γρονθοκόπησε ιερέα και στο δικαστήριο πέταγε παντόφλες: «Σκάστε μ@λ@κ3ς να ακούσω», φώναζε στους αστυνομικούς

Ρασοφόρος συνελήφθη στη Ρόδο με 2 κιλά κοκαΐνης – Έπεισε ηλικιωμένη να τη μεταφέρει με πλοίο ενώ αυτός ταξίδεψε με αεροπλάνο

09.11.2025
Υπάτιος Πατμάνογλου για το τροχαίο που έχασε σύζυγο και γιο: «Η χειρότερη μέρα της ζωής μου»

Υπάτιος Πατμάνογλου για το τροχαίο που έχασε σύζυγο και γιο: «Η χειρότερη μέρα της ζωής μου»

26.02.2026

ΤΑΣΗ_

Box Now: Μεταφορέας πετάει και κλωτσάει δέματα – Η απάντηση της εταιρίας

Box Now: Μεταφορέας πετάει και κλωτσάει δέματα – Η απάντηση της εταιρίας

26.08.2026
Τράπεζες: Πότε θα κλείσουν για 4 ημέρες – Ποιες συναλλαγές δεν θα μπορούμε να κάνουμε

Μην πετάξετε ποτέ την απόδειξη του ATM στον κάδο – Ο λόγος θα σας εκπλήξει

29.08.2026
Καιρός: Ανεβαίνει σήμερα ο υδράργυρος, υποχωρούν οι ισχυροί άνεμοι -Πού θα έχει 40άρια

Καιρός: Ξεκινά το «εξπρές της ζέστης» – Η δυσκολότερη ημέρα και η άγνωστη λήξη του καύσωνα

20.08.2026
Ολική έκλειψη Ηλίου στις 12 Αυγούστου: Τι θα δούμε στην Ελλάδα και πού θα φανεί ο Ήλιος να χάνεται

Σήμερα η ολική έκλειψη ηλίου: Το «παράθυρο» των 10 λεπτών στην Ελλάδα – Πού θα είναι ορατή

12.08.2026
Τραγωδία στην Πάρο: Πήγαν για μπάνιο με το μωρό στον καύσωνα και πέθανε

Κατέσφαξαν με πάνω από 10 μαχαιριές το βρέφος στην Κυψέλη – Τι έδειξε η ιατροδικαστική

31.08.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved