Πλήρης αποτυχία το lockdown

Να ανοίξει η εστίαση και «ναι» στο Πάσχα στο χωριό και τη μετακίνηση εκτός νομού λέει ο Τζον Ιωαννίδης.

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον πληθυσμό υπογράμμισε σήμερα ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου Stanford, Τζον Ιωαννίδης, κάνοντας λόγο για «πλήρη αποτυχία» του lockdown.

Ο κ. Ιωαννίδης τάσσεται υπέρ της άρσης του μέτρου της μετακίνησης εκτός νομού και του ανοίγματος της εστίασης, ενώ επισήμανε ότι είναι αδύνατη η μικροδιαχείριση της κινητικότητας του πληθυσμού και πως «δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις».

«Η φιλοσοφία να κρατήσουμε τον πληθυσμό κλειστό έχει οδηγήσει σε φαινόμενα εκτόνωσης και χαλάρωσης τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, αν είχαμε πιο συνεπή στρατηγική. Αυτή τη στιγμή το επιδημικό κύμα στην Ελλάδα είναι στην χειρότερη φάση του. Μπορεί να είμαστε 10, 20 φορές ή περισσότερο σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι. Έχουμε ένα ενεργό επιδημικό κύμα. Με το να εγκλωβίσουμε τον πληθυσμό μέσα σε πυκνά αστικά κέντρα τα οποία είναι πυκνά και ήδη φτάσαμε σε φαινόμενα συνωστισμών και να μη δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον χώρος, είναι λάθος στρατηγική» δήλωσε στο MEGA.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, πρέπει να ανοίξει και η εστίαση βάζοντας το ζήτημα σε συνάρτηση με τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού που σημειώνονται. «Αν την ίδια κινητικότητα την κατανέμουμε σε περισσότερους χώρους και χρονικό διάστημα, θα είχαμε αραίωση των επαφών και των εκθέσεων» πρόσθεσε.

Για το lockdown στη χώρα μας είπε: «Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το πιο σκληρό lockdown. Πλήρης αποτυχία. Έχουμε 80 θανάτους την ημέρα. Σημασία δεν έχει να ευημερούν οι δείκτες, αλλά να σώζουμε ζωές και να ζουν οι άνθρωποι μια πιο φυσιολογική ζωή».

Τέλος, σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca υπογράμμισε ότι βάσει βιβλιογραφίας είναι το εμβόλιο με το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, όπως τόνισε για άτομα μεγάλης ηλικίας, η αναλογία της ωφέλειας με τον κίνδυνο είναι τεράστια υπέρ της ωφέλειας. «Να μη τα αποσύρουμε. Η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτό το εμβόλιο, δεν έχουμε επαρκή αποθέματα από άλλα εμβόλια».

Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Next Post

MHN ΤΟ ΧΑΣΕΙΣ_

TRENDING_