Empisteutiko.gr
20.08.26 || 15:36
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης – «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!»

10.11.2024
in Ελλάδα
Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης – «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!»
Share TweetShareEmail

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη για το άγαλμα Μπουτάρη – «Σιγά μην φοβηθώ» από τον Αγγελούδη, τι ζητά η οικογένεια του πρώην δημάρχου

Επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη για το άγαλμα Μπουτάρη – «Σιγά μην φοβηθώ» από τον Αγγελούδη, τι ζητά η οικογένεια του πρώην δημάρχου

10.03.2025
Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον Γιάννη Μπουτάρη

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον Γιάννη Μπουτάρη

12.11.2024
Έφυγε από τη ζωή σήμερα, Σάββατο 9 Νοεμβρίου, ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο επιχειρηματίας, οινολόγος και πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το βράδυ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της πόλης, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1942 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879.

Από την εταιρεία «Μπουτάρη» αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την εταιρεία «Κυρ-Γιάννη» -με τα ομώνυμα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνταιο-, την οποία σήμερα διευθύνουν οι δύο του γιοι.

Πολιτικός και μέλος διοικήσεων σημαντικών φορέων

Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικήσεων πλήθους φορέων, επαγγελματικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών. Ενδεικτικά: Διεθνής Ακαδημία Οίνου, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς.

Εξελέγη ως ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2010 και παρέμεινε στο δημαρχιακό θώκο για δύο διαδοχικές θητείες, έως το 2019. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2023, εξελέγη εκ νέου με την παράταξη του Σπύρου Πέγκα ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος, λαμβάνοντας ρεκόρ ψήφων. Υπήρξε πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων «Όασις», καθώς και ιδρυτής του «Αρκτούρου», οργανισμού για την προστασία της καφετιάς αρκούδας και της άγριας ζωής. Τιμήθηκε με πολλές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις.

Ο αντισυμβατικός πρώην δήμαρχος περιέγραψε τη ζωή του στο βιβλίο με τίτλο «Εξήντα χρόνια τρύγος»» που κυκλοφόρησε το 2020. Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστόρησε την προδιαγεγραμμένη -λόγω οικογενειακής παράδοσης- ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Περιέγραψε το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους.

Η ανακοίνωση της οικογένειας

Σε ανακοίνωση για τον χαμό του πρώην δημάρχου προχώρησε και η οικογένεια, μέσα από το λογαριασμό της εταιρείας «Κυρ Γιάννη».

«Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι πια μαζί μας.

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το βράδυ, σε ηλικία 82 ετών, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του.
Οραματιστής, χαρισματικός, πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι η ιστορία, αλλά και η πηγή έμπνευσης της αναγέννησης του ελληνικού κρασιού.
Και όχι μόνο.
Μια ανεξάντλητη δύναμη της φύσης που απαντούσε στο μικρό της όνομα.
Ο κυρ-Γιάννης θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά μας».

boutaris

Γιάννης Μπουτάρης στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» – «Η ιστορία θα κρίνει εάν ήμουν καλός δήμαρχος»

Οι ατάκες του ήταν χαρακτηριστικές… «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» και «Η ιστορία θα κρίνει εάν ήμουν καλός δήμαρχος για τη Θεσσαλονίκη». Έτσι είχε απαντήσει ο Γιάννης Μπουτάρης στις τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την οριστική του απόφαση να μην κατέβει εκ νέου υποψήφιος για τη διεκδίκηση, μιας τρίτης θητείας, του δήμου Θεσσαλονίκης και λίγο προτού μαζέψει τα πράγματα του από το δημαρχιακό μέγαρο παραδίδοντας στον επόμενο, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Τότε, ο κυρ Γιάννης παρά τον εκνευρισμό που, όπως ανέφερε, του προκαλούσαν οι μετακομίσεις, δεν μετάνιωνε καθόλου για την απόφαση του να μη θέσει υποψηφιότητα. Θεωρούσε πως μέσα από την εννιαετή παρουσία του στον δημαρχιακό θώκο η Θεσσαλονίκη κέρδισε «αναγνωρισιμότητα» χάρη στον «αντισυμβατικό» δήμαρχο της. «’Αρχισαν όλοι να μιλάνε για την πόλη και να υπάρχουν δημοσιεύματα» είχε πει χαρακτηριστικά.

Από τις συναντήσεις που είχε στο γραφείο του, καθ’όλη τη διάρκεια των δύο θητειών του, ξεχώρισε αυτές με τον Γερμανό πρέσβη, Γενς Πλότνερ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ και τη Βρετανίδα συγγραφέα ευπώλητων βιβλίων, Βικτόρια Χίσλοπ.

«Το κέρδος είναι πως οι επαφές που είχα με διάφορους ανθρώπους ανέδειξαν τη Θεσσαλονίκη. ‘Αρχισαν να μιλάνε και να υπάρχουν δημοσιεύματα σε όλο τον κόσμο για την πόλη και τον δήθεν «αντισυμβατικό» δήμαρχο της. Εμείς αναδείξαμε το παρελθόν της, καθώς έχουμε πολλά μνημεία ρωμαϊκά, τούρκικα και εξαφανισμένα εβραϊκά. Κανένας δεν έδινε σημασία στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η Ροτόντα είναι αντίγραφο του Πανθέου της Ρώμης και είναι μοναδική. Αναδείχθηκε η ιστορία και το πακέτο όλο με τον Κεμάλ. Αναδείξαμε την ιστορία των Εβραίων, που ήταν κρυμμένη κάτω από το χαλί», είχε αναφέρει ο Γιάννης Μπουτάρης.

Δήλωνε υπερήφανος ως δήμαρχος για το έργο της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, μια ιδέα για την οποία αγωνίστηκε πολύ και διεκδίκησε οικονομικούς πόρους, υπογραμμίζοντας πως «θα σφραγίσει τη Θεσσαλονίκη και τους επόμενους αιώνες. Θα δώσει άλλη αίγλη στην πόλη, μία διεθνοποίηση».

Στις συνεντεύξεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ είχε απαντήσει και στο ερώτημα εάν η άγρια επίθεση που δέχτηκε στο Λευκό Πύργο σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων τον επηρέασε ώστε να αποσυρθεί από τα αυτοδιοικητικά πράγματα. «Καθόλου. Ίσα-ίσα το περιστατικό αυτό με πείσμωσε. Μ΄ έκανε να σκεφτώ πώς θα μπορέσω από τη θέση που βρίσκομαι να εκθέσω αυτούς τους αλήτες. Δεν με τρόμαξε καθόλου», είχε δηλώσει.

Αγγελούδης: «Ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε στη Θεσσαλονίκη ελπίδα και αυτοπεποίθηση»

«Ο Γιάννης Μπουτάρης, ο άνθρωπος που άφησε όσο ελάχιστοι το αποτύπωμά του στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι πλέον κοντά μας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη.

«Υπήρξε ο τολμηρός οραματιστής που αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις να φέρει και πάλι την πόλη σε επαφή με το πλούσιο πολυπολιτισμικό, πολύχρωμο και κοσμοπολίτικο παρελθόν της, τόλμησε υπερβάσεις και ανατροπές, συγκρούστηκε με καθεστηκυίες νοοτροπίες και συμφέροντα, προώθησε την εξωστρέφεια, έδωσε στην πόλη ελπίδα και αυτοπεποίθηση», προσθέτει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αγγελούδης χαρακτηρίζει τον Γιάννη Μπουτάρη «φίλο, αντισυμβατικό και αιρετικό, έναν ελεύθερο άνθρωπο, δεν υπάκουε στους συμβατικούς κανόνες: Έζησε όπως ήθελε, πολλές ζωές σε μία. Τον αποχαιρετώ με αισθήματα θλίψης και οδύνης και τον ευχαριστώ γιατί μας έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να κερδίσουμε τη Θεσσαλονίκη που μας αξίζει και δικαιούμαστε. “Από τη ζωή μέχρι το θάνατο ένα τσιγάρο δρόμος” έλεγε η Μελίνα Μερκούρη. Και το τσιγάρο αυτό το απόλαυσε ο Γιάννης μέχρι τη τελευταία ρουφηξιά. Καλό ταξίδι…».

«Θεσσαλονίκη Για Όλους»: «Ο κυρ-Γιάννης προσέδωσε αξία και φως στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη»

Με ανείπωτη οδύνη η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» αποχαιρετά τον δημοτικό της σύμβουλο, τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Σε ανακοίνωση τονίζεται πως «ο κυρ-Γιάννης ενέπνευσε, ενθάρρυνε και εμπλούτισε με την προσωπική του συμμετοχή την πρόσφατη προσπάθεια του Σπύρου Πέγκα, ως επικεφαλής, αλλά και των πολλών αξιόλογων ανθρώπων που τον πλαισίωσαν, να διεκδικήσει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης».

Συμπληρώνεται επίσης πως η παρουσία του στα δημοτικά έδρανα με τη Θεσσαλονίκη Για Όλους «ήταν η τελευταία του πολιτική πράξη. Θα την τιμούμε για πάντα. Ο Κυρ-Γιάννης προσέδωσε αξία και φως στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη. Το δικό του αυτό φως συνεχίζει να καθοδηγεί τη Θεσσαλονίκη Για Όλους, αλλά και την καθεμία και τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Κυρ-Γιάννη χαίρε».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η παράταξη εισηγείται την άμεση ονοματοδοσία της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ως Αίθουσα «Γιάννης Μπουτάρης» και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ονοματοδοσία δρόμου της πόλης της Θεσσαλονίκης σε Οδό Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης 2011-2019.

Ανδρουλάκης: «Ο Μπουτάρης ήταν πολυσχιδής, αντισυμβατικός και δημιουργικός»

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Γιάννη Μπουτάρη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε:

«Ο Γιάννης Μπουτάρης, πολυσχιδής, αντισυμβατικός και δημιουργικός, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για μια Θεσσαλονίκη προοδευτική, ανοιχτή, ζωντανή και εξωστρεφή.

Η απώλειά του είναι μεγάλη για την πόλη που αγάπησε, για την οινική παραγωγή της πατρίδας μας και για τους ανθρώπους της που τον αγάπησαν και τον αποκαλούσαν έτσι απλά “κυρ-Γιάννη”.

Ο Γιάννης Μπουτάρης τίμησε και δικαίωσε την εμπιστοσύνη των δημοτών της Θεσσαλονίκης, της κοινωνίας των πολιτών, του ΠΑΣΟΚ και όσων στήριξαν την υποψηφιότητά του, που επέφερε τομή στην ιστορία και την ταυτότητα της πόλης.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκρός 19χρονος στρατιώτης – Απασφάλισε από λάθος αμυντική χειροβομβίδα
Ελλάδα

Στρατιωτική θητεία 9 μηνών για όσους καταταγούν χωρίς αναβολή – Τι ισχύει για όσους θέλουν να σπουδάσουν

20.08.2026
Πέθανε στα 59 του χρόνια ο τραγουδιστής Στάθης Παρχαρίδης- Μια σπουδαία φωνή της ποντιακής μουσικής
Ελλάδα

Πέθανε στα 59 του χρόνια ο τραγουδιστής Στάθης Παρχαρίδης- Μια σπουδαία φωνή της ποντιακής μουσικής

20.08.2026
Next Post
Γιάννης Μπουτάρης: Ο «Αρκτούρος» αποχαιρετά τον ιδρυτή του με ένα συγκινητικό σκίτσο

Γιάννης Μπουτάρης: Ο «Αρκτούρος» αποχαιρετά τον ιδρυτή του με ένα συγκινητικό σκίτσο

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Τραγωδία στα Τέμπη: Προκαταρκτική εξέταση για το βιντεοληπτικό υλικό

Τέμπη: «Ό,τι πιο ανήθικο έχω ακούσει» – Οργισμένος ο Νίκος Πλακιάς για τις δηλώσεις Φλωρίδη για το μπάζωμα

29.01.2025
Ιωάννα Τούνη: Ξεκινά η δίκη για το revenge porn – «Περιμένω πάρα πολύ καιρό τη συγκεκριμένη μέρα» δήλωσε

Ιωάννα Τούνη: Ξεκινά η δίκη για το revenge porn – «Περιμένω πάρα πολύ καιρό τη συγκεκριμένη μέρα» δήλωσε

28.04.2025
50 τραυματίες από σύγκρουση δύο τραμ στο Στρασβούργο, δεν υπάρχει νεκρός – Δείτε βίντεο

50 τραυματίες από σύγκρουση δύο τραμ στο Στρασβούργο, δεν υπάρχει νεκρός – Δείτε βίντεο

11.01.2025

ΤΑΣΗ_

Στο Περιστέρι το ψητοπωλείο με τα 9 κρούσματα σαλμονέλας – Η απάντησή του στα social media

Στο Περιστέρι το ψητοπωλείο με τα 9 κρούσματα σαλμονέλας – Η απάντησή του στα social media

29.07.2026
Τουρισμός για Όλους: Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις με διευρυμένα οικονομικά κριτήρια

Τουρισμός για Όλους: Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις με διευρυμένα οικονομικά κριτήρια

05.08.2026
Γαλάζιες σημαίες 2024: Αυτές είναι οι πιο καθαρές παραλίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Αφαιρέθηκε η «Γαλάζια Σημαία» από εννέα παραλίες μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους, δείτε ποιες είναι

29.07.2026
Ολική έκλειψη Ηλίου στις 12 Αυγούστου: Τι θα δούμε στην Ελλάδα και πού θα φανεί ο Ήλιος να χάνεται

Σήμερα η ολική έκλειψη ηλίου: Το «παράθυρο» των 10 λεπτών στην Ελλάδα – Πού θα είναι ορατή

12.08.2026
Απόλυτο χάος στην Θέουτα: Μετανάστες εισβάλλουν σε σπίτια κατοίκων – Σοκαριστικές εικόνες

Απόλυτο χάος στην Θέουτα: Μετανάστες εισβάλλουν σε σπίτια κατοίκων – Σοκαριστικές εικόνες

31.07.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved