Empisteutiko.gr
16.08.25 || 15:21
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσει η υποβολή τους -Τι πρέπει να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

17.04.2024
in Ελλάδα
Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις πριν ξεκινήσει η υποβολή τους -Τι πρέπει να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Share TweetShareEmail

Ολοταχώς για το τέλος Ιουλίου, οδεύει η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πριν καλά- καλά ανοίξει το Taxis για την υποβολή τους.

Πέρσι, η διαδικασία είχε ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου, ωστόσο φέτος υπάρχουν ιδιαιτερότητες, που έκαναν εξαρχής δύσκολο το να τηρηθούν τα ίδια χρονοδιαγράμματα.

Κατ’ αρχάς, για πρώτη φορά, πέρα από την προσυμπλήρωση των κωδικών με τα εισοδήματα περίπου 1 εκατομμυρίου μισθωτών- συνταξιούχων, θα προβλεφθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία υποβολής αυτών των δηλώσεων από το ίδιο το Taxis, πριν από την καταληκτική τους προθεσμία, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι με πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή. Οι εν λόγω φορολογούμενοι διατηρούν το δικαίωμα αμφισβήτησης των στοιχείων που θα προσυμπληρωθούν, όπως επίσης το δικαίωμα τροποποιητικής δήλωσης.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Δουλεύουμε 175 ημέρες το χρόνο για φόρους και εισφορές

Τέλος οι φορολογικές δηλώσεις: Η εφορία θα τις υποβάλλει μόνη της από το 2027

02.08.2025
ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο 2,8 εκατ. δηλώσεις με λίγα εισοδήματα και πολλές δαπάνες

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Παράταση μέχρι τις 21 Iουλίου

14.07.2025

Η μεγαλύτερη φετινή δυσκολία αφορά στους περίπου 740 χιλιάδες επαγγελματίες. Σε ξεχωριστό “κουτάκι” θα είναι προσυμπληρωμένο το τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με το προφίλ τους (αριθμός εργαζομένων, προϋπηρεσία κ.λ.π.), σε άλλο “κουτάκι” θα πρέπει οι επιτηδευματίες να συμπληρώσουν το εισόδημα που προκύπτει από τα βιβλία τους και σε άλλο “κουτάκι” θα πρέπει να “κλικάρουν” εφόσον επιθυμούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα προκαλώντας φορολογικό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, η εκκαθάριση για τους επιτηδευματίες θα γίνει με βάση το υψηλότερο εισόδημα (τεκμαρτό ή δηλούμενο), ενώ ακόμα κι όσοι προκαλέσουν φορολογικό έλεγχο θα πρέπει να ξεκινήσουν την καταβολή των δόσεων, αναμένοντας το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου.

Το bonus του 3%
«…Φέτος δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προαναγγέλλοντας έτσι προκαταβολικά τη σχετική παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.

Κι αν αυτή η παράταση έχει γίνει, πλέον, ρουτίνα, η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι φέτος για πρώτη φορά η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα δοθεί και στην περίπτωση που κάποιος καταβάλει μαζεμένες τις δύο πρώτες δόσεις ως το τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα διάταξη όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3% κι αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Το… προσκλητήριο
Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ κάνει το τελευταίο… προσκλητήριο σε όσους έχουν “αδρανείς” ρυθμίσεις, για να καλύψουν το χαμένο έδαφος πληρώνοντας τις εκκρεμείς δόσεις πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Επί της ουσίας δεν πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν χαθεί, αλλά για ρυθμίσεις- ζόμπι, των οποίων η Ταυτότητα Οφειλής παραμένει ενεργή. Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ πρόκειται για περίπου 230 χιλιάδες τέτοιες ρυθμίσεις, όπου οι φορολογούμενοι είχε πληρώσει εκπρόθεσμα κάποιες δόσεις ή είχαν πληρώσει έναντι δόσεων και δεν ξέρουν καν ότι είναι ακόμα “ανοικτές”, θεωρώντας ότι τις είχαν χάσει. Προφανώς το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100, 120 και 72 δόσεων.

Η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει ειδική πύλη, όπου μπαίνοντας οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν αν μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το “παράθυρο” για ρυθμίσεις που νόμιζαν χαμένες. Στην αρχική σελίδα αποτυπώνονται:

1. Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχει καταβάλει φορολογούμενος, οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων

2. Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων

3. Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις ενήμερες

Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών
Προσοχή! Η πληρωμή μπορεί να γίνει μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής και δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΠΑΡΑΤΑΣΗΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Σαλαμίνα: 16χρονος οδηγός ΙΧ τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο
Ελλάδα

Θανατηφόρα τροχαία με νεκρούς 22χρονο και 67χρονο στη Θεσσαλονίκη – Μέσα σε 2 ώρες

16.08.2025
Θεσσαλονίκη: Προσήχθη ύποπτος για εμπρησμό στο δάσος του Σέιχ Σου
Ελλάδα

Η Ελλάδα απέτυχε στις φωτιές και “με τις περισσότερες δυνάμεις που είχαμε ποτέ”

15.08.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον χάρτη Μπαχτσελί: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται

12.07.2022
Φωτιά σε τέσσερα μέτωπα στη Θάσο μετά από κεραυνούς – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής

Φωτιά σε τέσσερα μέτωπα στη Θάσο μετά από κεραυνούς – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής

06.08.2025

Κορωνοϊός – Βόλος: Πέθανε ανεμβολίαστος καθηγητής πατέρας πέντε παιδιών από Covid

27.12.2021

ΤΑΣΗ_

Ηλεία: 38χρονος βγήκε γυμνός από τη θάλασσα και προσπάθησε να βιάσει τουρίστρια

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και γνωστός TikToker με πάνω από 150 γραμμάρια κοκαΐνης

04.08.2025
Αστυνομικός TikToker: «Ήταν κυνηγημένος, ενόχλησε με όσα έλεγε», λέει ο δικηγόρος του

«Δεν με νοιάζει, ας γ…α δεκαπέντε ώρες»: Ο TikToker-αστυνομικός που «έκαιγε» την ΕΛ.ΑΣ.

14.08.2025
Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτή είναι η συγγενής που που φέρεται να του «έτρωγε» λεφτά – Πάνε στα δικαστήρια

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εισήχθη σε δημόσια ψυχιατρική κλινική

14.08.2025
Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

05.08.2025
Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

Ποινική δίωξη σε γνωστή χορεύτρια και influencer – Διαφήμιζε παράνομη ιστοσελίδα τζόγου

14.08.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved