Τα τσουρέκια πράγματι είναι κάτι το μοναδικό. Μια μπουκιά και γεμίζει το στόμα σου αρώματα και γεύση. Παρ’ όλα αυτά όμως, είναι και μια συνταγή αρκετά ακριβή στην παρασκευή της για να λέμε την αλήθεια. Ψάχνω καιρό να βρω μια συνταγή αρκετά οικονομική η οποία θα πλησιάζει τόσο σε υφή, αλλά και σε γεύση τα παραδοσιακά τσουρέκια. Παρακάτω σας δίνω την καλύτερη εκδοχή, την καλύτερη συνταγή για τα πιο οικονομικά τσουρέκια, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα παραδοσιακά. Κάντε τη συνταγή και πείτε μου τις εντυπώσεις.
Η συνταγή αυτή δίνει ή ένα τσουρέκι των 800γρ. ή 2 των 400 γρ.
Υλικά
- 450-470 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. νερό (χλιαρό)
- 20 γρ. μαγιά
- 3 αυγά
- λίγο αλάτι
- 70 γρ. ζάχαρη ή 85 γρ. μέλι
- 60 γρ. ηλιέλαιο ή λιωμένη φυτίνη
- λίγο βανίλια
- 5 γρ. μαχλέπι
- 5 γρ. κακουλέ
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- 1 αυγό + λίγο νερό για επάλειψη
Εκτέλεση
-
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
-
Στη συνέχεια, σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
-
Προσθέτουμε το λάδι, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το αλάτι και την βανίλια. Ανακατεύουμε.
-
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το μείγμα με τη μαγιά και το νερό. Ζυμώνουμε με το χέρι για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι ελαστικό που δεν κολλάει στα χέρια μας.
-
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1.5 ώρα να φουσκώσει.
-
Αφού φουσκώσει, ζυμώνουμε για άλλα 2 λεπτά και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε ίσα μέρη για να κάνουμε τα φυτίλια μας. Πλέκουμε το τσουρεκάκι μας και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 αέρα. Μόλις φουσκώσει το τσουρέκι, αλείφουμε με το μείγμα αυγού και ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά.
-
Βγάζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν το κόψουμε. Καλή επιτυχία!!!!
Βήματα
1
|
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. |
2
|
Στη συνέχεια, σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. |
3
|
Προσθέτουμε το λάδι, το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το αλάτι και την βανίλια. Ανακατεύουμε. |
4
|
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το μείγμα με τη μαγιά και το νερό. Ζυμώνουμε με το χέρι για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι ελαστικό που δεν κολλάει στα χέρια μας. |
5
|
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1.5 ώρα να φουσκώσει. |
6
|
Αφού φουσκώσει, ζυμώνουμε για άλλα 2 λεπτά και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε ίσα μέρη για να κάνουμε τα φυτίλια μας. Πλέκουμε το τσουρεκάκι μας και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. |
7
|
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 αέρα. Μόλις φουσκώσει το τσουρέκι, αλείφουμε με το μείγμα αυγού και ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά. |
8
|
Βγάζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν το κόψουμε. Καλή επιτυχία!!!! |