Empisteutiko.gr
02.01.26 || 17:54
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Οι χρεώσεις των παρόχων ρεύματος για το πράσινο τιμολόγιο [πίνακας]

02.01.2024
in Επιλογές Συντακτών, Οικονομία
Λογαριασμοί ρεύματος, 3+1 τιμολόγια: Ποιο σας συμφέρει περισσότερο
Share TweetShareEmail

Στον αέρα έδωσαν χθες όλοι οι πάροχοι τις χρεώσεις τους για το ειδικό τιμολόγιο ή «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος.

Τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίου υποχρεούνται από χθες και για ένα χρόνο να τη διαθέτουν όλες οι εταιρείες ενέργειας προς τους πελάτες τους. Το συγκεκριμένο «τιμολόγιο» που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέχει, μεγαλύτερη ασφάλεια στις μεταβολές των χρεώσεων κατανάλωσης ρεύματος έναντι των κυμαινόμενων ή «κίτρινων» τιμολογίων ρεύματος.

Χθες οι πάροχοι ήταν υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν τις τελικές τιμές προμήθειας ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο. Οι τελικές τιμές κάθε μήνα θα ανακοινώνονται την πρώτη ημερολογιακή ημέρα ώστε οι καταναλωτές ρεύματος να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν, για την ακρίβεια ποια θα είναι η χρέωση για την κατανάλωση ρεύματος του μήνα.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Πώς να Προστατεύσεις το Μέλλον και την Υγεία σου

Πώς να Προστατεύσεις το Μέλλον και την Υγεία σου

03.09.2025
Καύσωνας: Σκληρή δοκιμασία για τα δίκτυα ρεύματος λόγω της αυξημένης ζήτησης

Καύσωνας: Σκληρή δοκιμασία για τα δίκτυα ρεύματος λόγω της αυξημένης ζήτησης

22.07.2025

Οι χρεώσεις ανά πάροχο

Για τον Ιανουάριο του 2024 το εύρος των χρεώσεων για το πράσινο τιμολόγιο κυμαίνεται από τα 0,13635 ευρώ/kWh και φτάνει μέχρι τα 0,216 ευρώ/kWh.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με όσα έχουν αναρτήσει οι πάροχοι στις ιστοσελίδες τους σχεδόν όλοι έχουν ενσωματώσει εκπτώσεις επί της βασικής τιμής προμήθειας.

Κάποιοι πάροχοι, αυτήν την έκπτωση την έχουν χαρακτηρίσει «έκπτωση συνέπειας» και άλλοι «έκπτωση». Όσοι έχουν δώσει «έκπτωση» συνέπειας, σημαίνει πως το πράσινο τιμολόγιο κατεβαίνει στην αντίστοιχη χαμηλότερη χρέωση μόνο εφόσον ο πελάτης πληρώσει εγκαίρως και πριν την ημερομηνία λήξης τον λογαριασμό του.

Πως διαμορφώνουν οι πάροχοι τις χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο για τον Ιανουάριο

Στον πίνακα αναφέρονται οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι

Ο ανταγωνισμός

Όπως προκύπτει από τον πίνακα και τις χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο τη χαμηλότερη χρέωση έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ με το Γ1/Γ1Ν να ανέρχεται στα 0,13635 ευρώ/kWh για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh.

Οι υπόλοιποι πάροχοι δεν έπεσαν κάτω από τα 0,14 ευρώ/kWh και όλα δείχνουν πως θα εντείνουν τον ανταγωνισμό τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τον δεσπόζοντα παίκτη στο λεγόμενο «κίτρινο» τιμολόγιο ρεύματος.

Σε αυτήν την κατηγορία υπενθυμίζεται πως υπάρχουν προϊόντα με ανακοίνωση της χρέωσης επίσης την πρώτη κάθε μήνα αλλά και προϊόντα με ανακοίνωση της χρέωσης μετά την κατανάλωση, στο τέλος δηλαδή κάθε μήνα. Τα προϊόντα αυτά ακολουθούν δε, πιο πιστά τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και έχουν μηχανισμούς αναπροσαρμογής πιο ευαίσθητους… στις μεταβολές της χονδρεμπορικής αγοράς.

Πώς διαμορφώνεται η χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο

Το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται από το ύψος της βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (αρχική τιμή ρεύματος όπως διαμορφώνεται με βάση τα κόστη του παρόχου και τα περιθώρια κέρδους), την πάγια χρέωση (το γνωστό πάγιο που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), τις τιμές των συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης (μαθηματικός τύπος που ενεργοποιείται όταν ο πάροχος δεν έχει προβλέψει με ακρίβεια την τιμή ρεύματος) και το ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων.

Μία έκπτωση, ένας μαθηματικός τύπος

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων πέραν των προαναφερόμενων παραμέτρων που οι πάροχοι υποχρεούνται να ανακοινώνουν και να εφαρμόζουν στο ειδικό ή «πράσινο» τιμολόγιο δεν επιτρέπεται να προσθέτουν καμία άλλη. Είτε είναι στοιχείο του μηχανισμού αναπροσαρμογής είτε είναι άλλης μορφής έκπτωση.

Δικαίωμα εναντίωσης επί της μετάπτωσης στο Ειδικό Τιμολόγιο.

Από την 1η Ιανουαρίου όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιο από τα χρωματιστά τιμολόγια υποχρεωτικά όλοι μεταπίπτουν στο «πράσινο» ή ειδικό τιμολόγιο. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ δικαίωμα εναντίωσης έχουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024. Το δικαίωμα εναντίωσης δεν έχει αναδρομική ισχύ ξεκαθαρίζει η Ρυθμιστική Αρχή. Άρα οι καταναλωτές ότι χρεώνονταν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα το πληρώσουν κανονικά και αν αλλάξουν κατηγορία τιμολογίου δεν θα γίνει συμψηφισμός.

Κάθε πότε και τι αλλάζει στο πράσινο τιμολόγιο.

Η ΡΑΑΕΥ διευκρινίζει επίσης κάθε πότε θα πρέπει να αλλάζουν οι τιμές και οι άλλες παράμετροι του πράσινου ή ειδικού τιμολογίου ρεύματος.

Το πάγιο μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα και να ισχύει στον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης μετά την τροποποίηση, θα πρέπει να ανακοινώνεται δε, την 1η του μήνα.

Η βασική τιμή προμήθειας ρεύματος μπορεί να αλλάζει κάθε εξάμηνο αλλά να ανακοινώνεται δύο μήνες πριν την τροποποίηση.

Η έκπτωση στη βασική τιμή προμήθειας μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα και να ανακοινώνεται την 1η κάθε μήνα.

Οι συντελεστές του μηχανισμού αναπροσαρμογής θα μπορούν να αλλάζουν κάθε τρίμηνο και να ανακοινώνονται ένα μήνα πριν την τροποποίηση. Να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές θα βλέπουν στους λογαριασμούς ρεύματος τον μαθηματικό τύπο για τον μηχανισμό αναπροσαρμογής. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το «a» είναι ο συντελεστής προσαύξησης, το «Lu» είναι το ανώτατο όριο μη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής και το «Li» τι κατώτατο όριο μη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.

Αλλαγή παρόχου και τιμολογίου

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα. Το ίδιο ισχύει και για το χρωματιστό τιμολόγιο ρεύματος.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει στην αλλαγή είναι κάποιος να φύγει από το σταθερό ή το λεγόμενο «μπλε» τιμολόγιο. Όποιος επιλέξει το συγκεκριμένο προϊόν δεν μπορεί να αλλάξει κατηγορία τιμολογίου παρά μόνο μετά τη λήξη της σύμβασης του.

Πηγή: ot.gr

Tags: ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙΡΕΥΜΑΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Κραν Μοντανά: Αγνοείται η 15χρονη Ελληνίδα Αλίκη Καλλέργη μετά τη φονική πυρκαγιά
Επιλογές Συντακτών

Κραν Μοντανά: Αγνοείται η 15χρονη Ελληνίδα Αλίκη Καλλέργη μετά τη φονική πυρκαγιά

02.01.2026
Μετεγγραφές φοιτητών στο transfer.it.minedu: Τα κριτήρια, η προθεσμία και τα αποτελέσματα
Εκπαίδευση

Διεγράφησαν πάνω από 300.000 «αιώνιοι» φοιτητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια

02.01.2026
Next Post
Σοκ στην Αττική: Ανήλικοι βίασαν 13χρονη μέσα σε προαύλιο σχολείου – Ο ένας τράβηξε βίντεο και το έστειλε στους φίλους της

Εφιάλτης για 29χρονη: Άντρας προσπάθησε να τη βιάσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Άλιμος: Θρήνος για τον 28χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο – «Έφυγες καβάλα στη μηχανή για τον παράδεισο»

Άλιμος: Θρήνος για τον 28χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο – «Έφυγες καβάλα στη μηχανή για τον παράδεισο»

12.04.2023
Ηράκλειο: Πήγαν για κατάσβεση πυρκαγιάς και βρήκαν νεκρό με τραύμα στο κεφάλι

Ηράκλειο: Πήγαν για κατάσβεση πυρκαγιάς και βρήκαν νεκρό με τραύμα στο κεφάλι

12.03.2024
Άρχισε να πυροβολεί με την καραμπίνα επειδή δεν του πλήρωσε τους τενεκέδες με λάδι

Άρχισε να πυροβολεί με την καραμπίνα επειδή δεν του πλήρωσε τους τενεκέδες με λάδι

19.09.2023

ΤΑΣΗ_

«Φραπές»: «Δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις» – Δεν είπε αν είναι κουμπάρος με Μητσοτάκη (Βίντεο)

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή φαίνεται πως δεν είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ!

15.12.2025
Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

Η ευρωπαϊκή χώρα που ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα στο OnlyFans το 2025 – Η θέση της Ελλάδας

09.12.2025
Σέρρες: Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Βγάζουν έως και 10.000 ευρώ ανά θύμα

«Μητρώο 11»: Πώς εξασφαλίζεις αποζημίωση 10.000€ από ανεπιθύμητες κλήσεις

14.12.2025
Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Έλενα Παπαρίζου μετά από αδιαθεσία

Έλενα Παπαρίζου: Άγνωστο πόσες μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο – Δεν θα συμμετάσχει στο αποψινό γύρισμα του «The Voice»

08.12.2025
Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ – Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ – Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

29.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved