Empisteutiko.gr
15.08.25 || 18:58
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Νέα κόλπα με την εξαήμερη εργασία – Εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι

05.09.2024
in Ελλάδα
Οδηγός για το μηχανογραφικό – Αυτές είναι οι 130 Σχολές με σίγουρη δουλειά
Share TweetShareEmail
Χτυπούν την ψηφιακή κάρτα οι εργοδότες και όχι οι εργαζόμενοι. 6ήμερη εργασία που δεν δηλώνεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Καταγγελίες που καταδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται 6ήμερη εργασία χωρίς να πληρώνονται την προσαύξηση έχει στα χέρια του το Dnews από τον Σύλλογο Ιδιωτικών υπαλλήλων «Η Ένωση». Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς πέρα από τις καταγγελίες που υπάρχουν για την ψηφιακή κάρτα προστέθηκαν τώρα και καταγγελίες για την εξαήμερη εργασία που καθημερινά αυξάνονται. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα και οι εργοδότες συνεχίζουν να παραβιάζουν τους νόμους.

Αναλυτικότερα:

1. Σε μεγάλη επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων με έδρα την Αττική και παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα και 12ωρα δίχως να δηλώνεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ η ημερήσια υπερβάλλουσα εργασία.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Εξαήμερη εργασία: Αλήθειες, ψέματα και παρατυπίες

Εξαήμερη εργασία: Αλήθειες, ψέματα και παρατυπίες

18.07.2024
Εξαήμερη εργασία: Πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι – Όροι και προϋποθέσεις

Εξαήμερη εργασία: Πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι – Όροι και προϋποθέσεις

19.06.2024

2. Σε εμπορικά καταστήματα, στην παλιά πόλη της Ρόδου οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό και από 12 ως 16 ώρες την ημέρα.

3. Σε βιοτεχνία ζαχαρώδη στη Θεσσαλονίκη οι 50 εργαζόμενοι δουλεύουν και την 6η ημέρα ενώ για την προσαύξηση του 40% ούτε λόγος. Ο εργοδότης τους μείωσε εικονικά τον ημερήσιο χρόνο απασχόλησης ενώ εξακολουθούν να εργάζονται 8ωρο. Και παρά την 6η ημέρα εργασίας εξακολουθούν να παίρνουν τα ίδια χρήματα με την πενθήμερη εργασία.

Γενικότερα σύμφωνα με τις καταγγελίες τα QR CODE της ψηφιακής κάρτας εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους πολλοί εργοδότες οι οποίοι κάνουν οι ίδιοι τα «χτυπήματα» εισόδου- εξόδου στην εργασία.

Η 6ήμερη εργασία εφαρμόζεται στις βιομηχανίες και σε επιχειρήσεις με συνεχή λειτουργία από Δευτέρα έως Σάββατο. Βέβαια και ως προς τις επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, μπορούν να κάνουν χρήση 6ήμερης εργασίας υπό την προϋπόθεση να δικαιολογείται η απασχόληση αυτή από εξαιρετικές συνθήκες λόγω απρόβλεπτα ιδιαίτερου αυξημένου φόρτου εργασίας της επιχείρησης.

Σύμφωνα με διευκρινήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, ψηφιακή δήλωση προκειμένου αυτή να εγκριθεί και στη συνέχεια να μπορούν οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας.

Ειδικά, δε, για τις επιχειρήσεις που η ανάγκη για επιπλέον εργασία προκύπτει λόγω ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου, θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται στην δήλωση αυτή, και το διάστημα κατά το οποίο θα ισχύει η 6ημερη εργασία.

Οι εργοδότες θα πρέπει ψηφιακά, να δηλώνουν στο σύστημα τα στοιχεία τους προκειμένου να διαπιστώνεται ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως «συνεχούς λειτουργίας», δηλαδή λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα.

Αντίστοιχη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν και οι επιχειρήσεις «μη συνεχούς λειτουργίας», πενθήμερης ή εξαήμερης απασχόλησης, επί 24αώρου βάσεως.

Αναλυτικά, ξεκαθαρίζεται ότι η ψηφιακή δήλωση των στοιχείων του εργοδότη, για να εγκριθεί η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας, υποβάλλεται αρχικά και βέβαια, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Ειδικά δε για τις επιχειρήσεις που η 6ημερη εργασία αφορά τον ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, η αίτηση θα υποβάλλεται εκ των προτέρων, για την δηλούμενη περίοδο.

Αν δε, πρόκειται για παραρτήματα επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, η σχετική δήλωση ισχύει για χρονικό διάστημα έξι μηνών και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται εντός αυτών των χρονικών ορίων.

Όπως και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, έτσι και για αυτές που αιτούνται άδεια 6ημερης απασχόλησης, η δυνατότητα απολογιστικής δήλωσης του χρόνου εργασίας και πιθανών αλλαγών στο ωράριο (π.χ. υπερωρίες) συνδέεται με την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόνο εάν ανήκει στους λεγόμενους «Κλάδους Ένταξης» στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, μπορεί μια επιχείρηση να υποβάλλει στο σύστημα Εργάνη, δήλωση εξαίρεσης από υποχρέωση προαναγγελίας.

Πηγή: dnews.gr

Tags: 6ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Θεσσαλονίκη: Προσήχθη ύποπτος για εμπρησμό στο δάσος του Σέιχ Σου
Ελλάδα

Η Ελλάδα απέτυχε στις φωτιές και “με τις περισσότερες δυνάμεις που είχαμε ποτέ”

15.08.2025
Τζόκερ: Στη Θεσσαλονίκη το χρυσό δελτίο που κερδίζει 6.156.000 € – Τα πήρε όλα με μόλις 3 ευρώ
Ελλάδα

Νέο ΤΖΑΚΠΟΤ στο Τζόκερ: Μοίραζει πάνω από 26 εκατ. ευρώ

15.08.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα, μέχρι πότε η υποβολή – Όσα πρέπει να ξέρετε

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα, μέχρι πότε η υποβολή – Όσα πρέπει να ξέρετε

26.04.2024
Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου

27.02.2024
Παγώνει λόγω Τουρκίας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

Παγώνει λόγω Τουρκίας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

07.03.2025

ΤΑΣΗ_

Ηλεία: 38χρονος βγήκε γυμνός από τη θάλασσα και προσπάθησε να βιάσει τουρίστρια

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και γνωστός TikToker με πάνω από 150 γραμμάρια κοκαΐνης

04.08.2025
Αστυνομικός TikToker: «Ήταν κυνηγημένος, ενόχλησε με όσα έλεγε», λέει ο δικηγόρος του

«Δεν με νοιάζει, ας γ…α δεκαπέντε ώρες»: Ο TikToker-αστυνομικός που «έκαιγε» την ΕΛ.ΑΣ.

14.08.2025
Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτή είναι η συγγενής που που φέρεται να του «έτρωγε» λεφτά – Πάνε στα δικαστήρια

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εισήχθη σε δημόσια ψυχιατρική κλινική

14.08.2025
Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

Φίλος του πρώην αστυνομικού προσπάθησε να «ξεφορτωθεί» τα ναρκωτικά – Πώς παγιδεύτηκε ο TikToker

05.08.2025
Μουρτζούκου για το εγκεφαλικό επεισόδιο της μητέρας της: «Θα στεναχωρηθώ αν πάθει κάτι κακό» [βίντεο]

Ειρήνη Μουρτζούκου: Δέχθηκε επίθεση στη φυλακή

19.07.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved