Empisteutiko.gr
01.03.26 || 19:22
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Μπλόκα της Τροχαίας: Τι προβλέπει ο νόμος για τους οδηγούς που προειδοποιούν άλλους – Το «παίξιμο» με τα φώτα και οι ομάδες στα τσατ

15.10.2025
in Ελλάδα
Τρελή καταδίωξη Τούρκου στο κέντρο της Αθήνας που παραβίασε τον μισό ΚΟΚ – Πέρασε κόκκινα φανάρια, έτρεχε, έκανε ελιγμούς
Share TweetShareEmail

Στη σύλληψη δύο ατόμων, ηλικίας 29 και 55 ετών, που ήταν διαχειριστές διαδικτυακών ομάδων, οι οποίες παρείχαν ενημέρωση για μπλόκα της Τροχαίας και της ΕΛΑΣ σε Αττική, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, προχώρησαν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος.

Οι δύο συλλήψεις έγιναν την Τρίτη στην Αθήνα και σχηματίσθηκε δικογραφία για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και για επικίνδυνες παραβάσεις στην οδική συγκοινωνία. Όπως διαπιστώθηκε, συνολικά υπήρχαν τρεις τέτοιες κοινότητες με περισσότερα από 201.000 μέλη, που ενημερώνονταν με μηνύματα για τα μπλόκα ελέγχων από την Τροχαία, αλλά και για την παρουσία ομάδων ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ κτλ.

Τι προβλέπεται, ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις, εκ του νόμου και γιατί συνελήφθησαν οι δύο προαναφερθέντες; Η πραγματικότητα είναι πως η συνήθεια ορισμένων οδηγών να προειδοποιούν τους υπόλοιπους για μπλόκα της Τροχαίας, είτε αναβοσβήνωντας τα φώτα,  είτε μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ομάδες τσατ, όπως π.χ. στο Viber, το Messenger ή το WhatsApp, βρίσκεται σε ένα νομικά «γκρίζο» σημείο.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Κρήτη: Επιτέθηκαν σε οικογένεια τουριστών σε μπαρ στο Ηράκλειο – Τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Κηφισιά: Κινηματογραφική καταδίωξη 72χρονου μάνατζερ που δεν σταμάτησε σε σήμα της Τροχαίας

24.02.2026
Με συνελεύσεις στα μπλόκα οι αγρότες αποφασίζουν τα επόμενα βήματα – «Απογοητευτική» η συνάντηση με Μητσοτάκη

Με συνελεύσεις στα μπλόκα οι αγρότες αποφασίζουν τα επόμενα βήματα – «Απογοητευτική» η συνάντηση με Μητσοτάκη

20.01.2026

Αν και ο ΚΟΚ δεν προβλέπει ρητή απαγόρευση, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ενημέρωση αυτή μπορεί να θεωρηθεί παράβαση ή ακόμα και παρακώλυση του αστυνομικού έργου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 4 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η χρήση των μεγάλης σκάλας με τρόπο που προκαλεί ενόχληση ή αποσκοπεί σε προειδοποίηση άλλων οδηγών για την παρουσία ελέγχου. Όσοι αναβοσβήνουν τα φώτα για να ενημερώσουν για μπλόκο, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και να θεωρηθούν ότι παραβιάζουν τη σωστή χρήση των φώτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΟΚ.

Πιο σύνθετες είναι οι περιπτώσεις όπου η ενημέρωση γίνεται μέσω Διαδικτύου, όπως σε ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Αν οι αναρτήσεις γίνονται σε πραγματικό χρόνο και αποσκοπούν στην αποφυγή αστυνομικού ελέγχου, μπορεί να θεωρηθούν παρακώλυση του έργου των Αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 167Α του Ποινικού Κώδικα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αστυνομία έχει δικαίωμα να παρέμβει, καθώς θεωρείται ότι παρεμποδίζεται η επιβολή του νόμου και ενδέχεται να ευνοείται η παραβατικότητα. Ωστόσο, η απλή προφορική ενημέρωση μεταξύ γνωστών ή φίλων, χωρίς οργανωμένο ή δημόσιο χαρακτήρα, δεν αποτελεί παράβαση, εφόσον δεν προκύπτει πρόθεση παρεμπόδισης του έργου της Τροχαίας.

Στην ουσία, δυνητικά, οι κατηγορίες είναι «Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» και «Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία, από τις οποίες μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο». Όποιος, λοιπόν, δημόσια, με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή.

Στην πράξη, οι αστυνομικές αρχές εστιάζουν κυρίως στις περιπτώσεις όπου η ενημέρωση για τα μπλόκα γίνεται συστηματικά ή δημόσια, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προειδοποιούν μαζικά άλλους χρήστες διατρέχουν μεγαλύτερο νομικό κίνδυνο, σε αντίθεση με εκείνους που ενεργούν μεμονωμένα.

Η Τροχαία υπενθυμίζει ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται για λόγους πρόληψης και ασφάλειας, και ότι κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης ή αποφυγής τους μπορεί να έχει συνέπειες. Αν και η «προειδοποίηση» από φιλική διάθεση φαίνεται αθώα, υπό το γράμμα του νόμου μπορεί να εκληφθεί ως ενέργεια, που αποδυναμώνει τη νομιμότητα των ελέγχων και την οδική ασφάλεια.

Tags: ΜΠΛΟΚΑΤΡΟΧΑΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Σφραγίζεται η βάση στη Σούδα μετά τις απειλές του Ιράν εναντίον κάθε αμερικανικής εγκατάστασης
Ελλάδα

Σφραγίζεται η βάση στη Σούδα μετά τις απειλές του Ιράν εναντίον κάθε αμερικανικής εγκατάστασης

28.02.2026
ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή: «Ανησυχία» από την ελληνική κυβέρνηση – Καλεί για αυτοσυγκράτηση και λύσεις μέσω της διπλωματίας
Ελλάδα

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν

28.02.2026
Next Post
Επικό TikTok Μητσοτάκη για ΠΑΟΚ: Το είχα προβλέψει πως θα πάρει πρωτάθλημα – Έχω 3 στα 3

Μητσοτάκης για τις μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ: Προτεραιότητά μας η μάχη κατά της ακρίβειας

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Αιτωλοακαρνανία: Χτύπησε άγρια την πρώην σύζυγό του και την πέταξε στη θάλασσα

Αιτωλοακαρνανία: Χτύπησε άγρια την πρώην σύζυγό του και την πέταξε στη θάλασσα

15.07.2024

Λάρισα: Ένταση με αντιεμβολιαστές να φωνάζουν «ανάξιος» στον μητροπολίτη και εκείνος να τους χαμογελάει (Βίντεο)

03.10.2021

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας -Ποιες περιοχές άλλαξαν επίπεδο

30.10.2020

ΤΑΣΗ_

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

31.01.2026
Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας

Λόρα: Ο πραγματικός λόγος που οι γονείς της δεν πηγαίνουν στη Γερμανία να τη βρουν

04.02.2026
Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πραγματικοί, αποκαλύπτοντας τι ισχύει για την Περιοχή 51

15.02.2026
Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

Δολοφονία 27χρονου στη Νέα Πέραμο: Τον κράτησαν ζωντανό για 6 ημέρες και τον εκτέλεσαν πισώπλατα με 9 σφαίρες και μια χαριστική βολή

02.02.2026
Πάτρα: «Μας σκότωσε τα παιδιά και ζητάει και 22 χιλιάρικα» – Ξεσπούν οι γονείς θυμάτων τροχαίου

Πάτρα: «Μας σκότωσε τα παιδιά και ζητάει και 22 χιλιάρικα» – Ξεσπούν οι γονείς θυμάτων τροχαίου

12.02.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved