Empisteutiko.gr
02.07.25 || 08:10
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Μητσοτάκης στη συνάντηση με Τριντό: Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα πάρει τα νέα Canadair

24.03.2024
in Επιλογές Συντακτών, Πολιτική
Μητσοτάκης στη συνάντηση με Τριντό: Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα πάρει τα νέα Canadair
Share TweetShareEmail

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Μητσοτάκης: Σημαντική η πίεση στην Κρήτη, να αναλάβει δράση η Λιβύη – Επίτροπος Μετανάστευσης: Είμαστε ευγνώμονες για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

Μητσοτάκης: Σημαντική η πίεση στην Κρήτη, να αναλάβει δράση η Λιβύη – Επίτροπος Μετανάστευσης: Είμαστε ευγνώμονες για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

01.07.2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κυβερνητική επιχείρηση απεγκλωβισμού με προαναγγελία διεκδίκησης παράνομων επιχορηγήσεων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κυβερνητική επιχείρηση απεγκλωβισμού με προαναγγελία διεκδίκησης παράνομων επιχορηγήσεων

01.07.2025
Η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική και εμπορική συνεργασία υπογραμμίστηκε κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό.

Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το φιλικό προς τις επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει ήδη προσελκύσει σημαντικές καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο βελτίωσης.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν ακόμα στη σημαντική παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στον Καναδά, καθώς και στη μεγάλη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στον τομέα του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συζητήθηκε επίσης η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια της συνάντησης στην ανάγκη συντονισμού, ετοιμότητας και εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς και των μεγα-πυρκαγιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης μέσω της διαδυνδεσιμότητας.

Οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κοινότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου, ενώ αναφέρθηκε στη στρατηγική για τον απόδημο Ελληνισμό.

Μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών παρέστησαν στην υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης επτά νέων υπερσύγχρονων πυροσβεστικών αεροσκαφών, τύπου DHC-515.

Mitsotakis_Trudeu_7
Mitsotakis_Trudeu_5
Mitsotakis_Trudeu_4
Mitsotakis_Trudeu_11
Mitsotakis_Trudeu_12
Mitsotakis_Trudeu_15
Mitsotakis_Trudeu_16

Ο διάλογος των δύο πρωθυπουργών κατά τη συνάντησή τους:

Justin Trudeau: Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να καλωσορίζω τον φίλο μου, Κυριάκο, στον Καναδά. Έχουν παρέλθει 41 χρόνια από τότε που Έλληνας Πρωθυπουργός ήρθε στον Καναδά και οφείλεται στη φιλία του πατέρα μου με τον τότε Πρωθυπουργό Παπανδρέου που αυτό συνέβη την πρώτη φορά. Συνεπώς, αυτή τη φορά χαίρομαι που η δική μας φιλία σας έφερε εδώ σήμερα.

Αλλά η φιλία μεταξύ Καναδά και Ελλάδας είναι πολύ βαθιά. Μία από τις πλέον υπερήφανες και επιτυχημένες κοινότητες της ελληνικής διασποράς είναι εδώ, στον Καναδά. Έχουμε βαθείς και αναπτυσσόμενους δεσμούς. Οι προκλήσεις στον κόσμο απαιτούν φίλους με κοινές αρχές και προοπτικές που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα συνεργαστούν, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή είτε πρόκειται για μία από τις πραγματικές προκλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία και αλλού, είτε πρόκειται για το πώς θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επενδύσεις, ακόμη και μέχρι τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές με καλή συνεργασία.

Έχουμε πολλά να κάνουμε, πολλά ακόμη να κάνουμε, αλλά είμαι πραγματικά χαρούμενος που υποδέχομαι τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη εδώ. Χαίρομαι για την παρουσία σου εδώ, Κυριάκο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στον Καναδά, μετά από 41 χρόνια. Είναι πραγματική τιμή για μένα να επισκέπτομαι τον Καναδά και να περνάω αυτή την πολύ, πολύ σημαντική ημέρα μαζί με τον καλό μου φίλο, τον Πρωθυπουργό Trudeau, αλλά και να συναναστρέφομαι μία από τις πιο δυναμικές κοινότητες της ελληνικής διασποράς, την ελληνοκαναδική κοινότητα.

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Βέβαια, όμως, είναι επίσης μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των διμερών μας σχέσεων, να τονίσουμε τις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες μας σε περιόδους σημαντικών παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων. Η Ελλάδα και ο Καναδάς στέκονται δίπλα-δίπλα, υπερασπιζόμενοι τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Και βέβαια, θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε και για τους οικονομικούς μας δεσμούς. Είναι μια ευκαιρία για εμένα να επισημάνω στην καναδική επιχειρηματική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Επίσης, θα είναι μια ευκαιρία να υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες που θα εδραιώσουν τη συνεργασία μας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα -και υπάρχουν πολλές άλλες που περιμένουν- που θα προμηθευτεί τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, και θα είμαστε σε θέση να επικυρώσουμε και να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία σε λίγο.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά να συζητήσουμε σε μια επίσκεψη που έχει και πολιτική αλλά και συναισθηματική διάσταση για εμένα. Και μάλιστα, πρέπει να πω ότι βρήκα μια φωτογραφία σας το 1983, με τον πατέρα σας, όταν επισκεφτήκατε την Ακρόπολη. Ήσασταν πολύ νέος τότε, αλλά 41 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι που μπορώ να περάσω αυτή τη σημαντική ημέρα εδώ μαζί σας και με την ελληνική κοινότητα.

Justin Trudeau: Αλλά πρέπει να πω ότι ο Πρωθυπουργός είναι μετριόφρων. Η αλλαγή στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο από αλλαγή- είναι εντυπωσιακή. Αυτό που έχετε καταφέρει να επιτύχετε όσον αφορά την οικονομική ισχύ της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικό και είμαστε ευτυχείς που συνεχίζουμε να έχουμε ρόλο στην απίστευτη ανάπτυξη που βιώνετε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ.

Η κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Τριντό

Στην κοινή δήλωση που υιοθέτησαν μετά τη συνάντησή τους στο Μόντρεαλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζάστιν Τριντό επιβεβαιώνουν τη διαρκή φιλία μεταξύ Ελλάδας και Καναδά που αντανακλάται στους στενούς στρατηγικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

«Καναδάς και Ελλάδα έχουμε μια πλούσια ιστορία ριζωμένη στις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Πιστεύουμε στη μεταξύ μας συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις. Στεκόμαστε πλάι-πλάι για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης, της ασφάλειας της ανάπτυξης και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωµάτων», τονίζουν μεταξύ άλλων. Ειδική μνεία γίνεται στο σημείο αυτό στην πρόσφατη νομοθέτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και επιβεβαιώνεται η κοινή δέσμευση για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πρωτοβουλίες που αφορούν τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια.

«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και διατλαντικοί εταίροι, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη συλλογική ασφάλεια και την άμυνα, και στεκόμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη δυναμική της ασφάλειας σε ολόκληρο τον κόσμο και θα συνεργαστούμε ως εταίροι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, μέσω του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια».

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται η ανάγκη στήριξης χωρών ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές στις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ήδη αντιμετωπίζουν κρίσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για να βρούμε τρόπους να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, με έμφαση στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και την ετοιμότητά μας και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προς αντιμετώπιση όλο και πιο συχνών φυσικών καταστροφών, όπως ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές. Σε αυτό το πλαίσιο, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθήσουμε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και της Canadian Commercial Corporation για την αγορά επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας DHC-515. Αυτά τα αεροσκάφη θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών που πλήττουν όλο και συχνότερα περιοχές της Νότιας Ευρώπης».

Γίνεται επίσης αναφορά στην Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Καναδά και ΕΕ (CETA) που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για ελληνικές και καναδικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από την προσωρινή εφαρμογή της το 2017, το εμπόριο μεταξύ Καναδά και Ελλάδας αυξήθηκε κατά 80%.

Επιπλέον, επενδύσεις σε βιομηχανίες όπως η υγεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές και οι ορυκτοί πόροι έχουν εισφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στις αντίστοιχες οικονομίες.

«Η δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των χωρών μας παραμένει ισχυρή, σε τομείς, μεταξύ άλλων, όπως η αεροδιαστημική, η άμυνα και η ασφάλεια, η επαγγελματική κατάρτιση και ο τουρισμός», υπογραμμίζεται επίσης, «κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στον Καναδά και την Ελλάδα και περισσότερες ευκαιρίες για τους εργαζομένους μας».

Ειδικά υπογραμμίζεται ότι «ο τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών τόσο για τον Καναδά όσο και για την Ελλάδα» και εκδηλώνεται διάθεση ενίσχυσης της αμοιβαίας συνεργασίας στον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης ενός Μνημονίου Συνεργασίας για την προώθηση του τουρισμού, που αφορά την κοινή χρήση δεδομένων προς διευκόλυνση και ενίσχυση των τουριστικών ροών μεταξύ Καναδά και Ελλάδας αλλά και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής στον τουριστικό τομέα».

Ακολούθως τονίζονται οι ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, με αναφορά στους σχεδόν 300.000 Καναδούς ελληνικής καταγωγής και τους πολλούς Καναδούς που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στην Ελλάδα. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται σε πρωτοβουλία δημιουργίας νέου υπερσύγχρονου Κέντρου που θα φιλοξενεί αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες προαγωγής της πολιτισμικής παράδοσης με συμμετοχή και της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ.

Επιβεβαιώνεται επίσης η υποστήριξη και των δύο πλευρών στη διμερή συνεργασία στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, με αξιοποίηση και ευρωπαϊκών εργαλείων, όπως το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon.

«Καναδάς και Ελλάδα δεσμευόμαστε από κοινού για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Και οι δύο πιστεύουμε στη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, την ανάληψη δράσης για το κλίμα και την προάσπιση της δημοκρατίας», αναφέρεται στο τέλος της κοινής δήλωσης με σκοπό, όπως υπογραμμίζεται, την ευημερία των δύο λαών.

Tags: ΚΑΝΑΔΑΣΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΤΡΙΝΤΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για 7 κατηγορούμενους σε υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων, ζήτησε η εισαγγελέας
Ελλάδα

Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – «Να γ@μ@θ@ι ο υπουργός και όλοι»

01.07.2025
Ισραήλ: Αποκαλύφθηκε το σχέδιο μυστικής μεταφοράς αεροσκαφών σε Ελλάδα και Κύπρο πριν την επίθεση στο Ιράν
Πολιτική

Ισραήλ: Αποκαλύφθηκε το σχέδιο μυστικής μεταφοράς αεροσκαφών σε Ελλάδα και Κύπρο πριν την επίθεση στο Ιράν

01.07.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ουάσινγκτον: Αεροπλάνο με 60 επιβάτες συγκρούστηκε με ελικόπτερο πάνω από το αεροδρόμιο Ρίγκαν – Η στιγμή της τραγωδίας

Ουάσινγκτον: Αεροπλάνο με 60 επιβάτες συγκρούστηκε με ελικόπτερο πάνω από το αεροδρόμιο Ρίγκαν – Η στιγμή της τραγωδίας

30.01.2025
Σέρρες: Από το Δημητρίτσι Σερρών ο 31χρονος αστυνομικός που παλεύει για τη ζωή του

Επεισόδια στου Ρέντη: Εντείνεται η αγωνία για τον αστυνομικό – «Ξέρω μόνο ότι σταμάτησε η αιμορραγία» λέει ο παππούς του

10.12.2023
Πάτρα: Αναφορά εναντίον δασκάλας δημοτικού σχολείου επειδή έπαιξε στους μαθητές της την «Αστερομάτα» της Klavdia

Πάτρα: Αναφορά εναντίον δασκάλας δημοτικού σχολείου επειδή έπαιξε στους μαθητές της την «Αστερομάτα» της Klavdia

28.05.2025

ΤΑΣΗ_

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

11.06.2025
Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

11.06.2025
Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

12.06.2025
Viral στο TikTok η «προφητεία» της Βίβλου για το Ισραήλ και τον πόλεμο με την «Περσία»

Viral στο TikTok η «προφητεία» της Βίβλου για το Ισραήλ και τον πόλεμο με την «Περσία»

14.06.2025
Κόλαφος για την οικογένεια γνωστού influencer: Κατηγορούνται για απάτη με αναπηρικά επιδόματα

Κόλαφος για την οικογένεια γνωστού influencer: Κατηγορούνται για απάτη με αναπηρικά επιδόματα

20.06.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved