Empisteutiko.gr
03.10.25 || 10:52
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Μητσοτάκης: Deal Ελλάδας-Ινδίας για εργάτες γης Τι συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού

24.02.2024
in Ελλάδα
Μητσοτάκης: Deal Ελλάδας-Ινδίας για εργάτες γης Τι συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού
Share TweetShareEmail

Πρόβλεψη και για εργαζομένους υψηλής εξεδίκευσης κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας, αλλά και για τα νοσοκομεία – Ανάλογες συμφωνίες με Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Βιετνάμ και Φιλιππίνες είναι επίσης στα σκαριά

Ένα ταξίδι με αρκετά πολλαπλασιαστικά οφέλη φαίνεται πως ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, η πρώτη μετάβαση Έλληνα πρωθυπουργού στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της υφηλίου μετά από 16 χρόνια και την αντίστοιχη επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή τον Ιανουάριο το 2008. Πέραν των οικονομικών συμφωνιών που είναι ante portas, ο κ. Μητσοτάκης και ο ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι φαίνεται ότι συζήτησαν και την προοπτική μιας διμερούς συμφωνίας, ώστε να έρθουν Ινδοί εργαζόμενοι στη χώρα μας, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων.

Η εν λόγω συμφωνία μετάκλησης εργαζομένων δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία και είναι ένα εργαλείο που επιλέγεται από πολλές κυβερνήσεις, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά σε μια σειρά επαγγελμάτων. Η κυβέρνηση δουλεύει όλο το προηγούμενο διάστημα αντίστοιχες συμφωνίες με μια σειρά χωρών, ενώ με την Ινδία φαίνεται πως είναι ώριμη και θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο, προκειμένου να ψηφιστεί ως τον Απρίλιο και να τεθεί αμέσως μετά σε εφαρμογή. «Θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε θέματα όπως η νόμιμη μετανάστευση, η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, αλλά και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ινδούς να έρθουν και να εργαστούν στην Ελλάδα», υπογράμμισε από την Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπό κατάρτιση συμφωνία, τους χειρισμούς για την οποία κάνει ως επί το πλείστον το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όχι μόνο εργάτες γης

Το θέμα των μετακλήσεων πήρε διαφορετική τροπή πριν από μερικούς μήνες, καθώς μια τροπολογία που ήρθε από τα υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας (με υπουργό ακόμα τον Άδωνι Γεωργιάδη) για τη διευκόλυνση νομιμοποίησης μεταναστών που είναι αρκετά χρόνια στη χώρα μας υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις είχε προκαλέσε την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς ήταν ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που τότε είχε καταψηφίσει την τροπολογία, ενώ και άλλοι βουλευτές της ΝΔ είχαν εμφανιστέι προβληματισμένοι.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Live η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τα εξοπλιστικά

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν από Κοπεγχάγη: Όσο υπάρχει το casus belli η Ελλάδα θα λέει «όχι» στη συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE

02.10.2025
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπαίνει στον μηχανισμό SAFE, διεκδικεί €1,2 δισ για την άμυνα – «Η ασφάλεια της πατρίδας είναι εθνική υπόθεση»

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: «Στηρίζουμε την κοινωνία με σταθερά και μόνιμα μέτρα»

30.09.2025

Εν προκειμένω, πάντως, η εν λόγω συμφωνία θα είναι “δυναμική”, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες. Και αυτό γιατί η αγορά της Ινδίας είναι τεράστια, συνεπώς η δυναμική της μετάκλησης εργαζομένων θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς. Πρακτικά, δεν θα τίθεται ένα ανώτατο όριο εργατών που θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά θα προβλέπεται ένας “κόφτης” που θα εφαρμόζεται κατά το δοκούν.

Οι Ινδοί εργάτες αναμένεται να καλύψουν σημαντικά κενά στον πρωτογενή τομέα, όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε εργατικά χέρια. Οι εργαζόμενοι από την Ινδία δεν είναι άγνωστοι στην αγορά της Ελλάδας, καθώς μετανάστες από τη χώρα έχουν έρθει επί σειρά ετών. Θεωρούνται ήπιων τόνων και εξαιρετικά συνεργάσιμοι, ενώ πολύ σπάνια εμπλέκονται σε έκνομες ενέργειες και δεν προκαλούν προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες εθνοτικές ομάδες, πολλές εκ των οποίων μπορεί να ρέπουν και στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, οι εργαζόμενοι από την Ινδία δεν θα είναι μόνο χειρώνακτες. Αντίθετα, στο “πακέτο” της ελληνο-ινδικής συμφωνίας αναμένεται να περιλαμβάνεται και η λεγόμενη “μπλε κάρτα”, η οποία χορηγείται σε πολίτες τρίτων χωρών που αιτούνται να τους επιτραπεί η είσοδος και διαμονή στην Ελληνική Επικράτεια για το σκοπό της απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης. Η προϋπόθεση για μπλε κάρτα είναι να διαθέτουν έγκυρη σύμβαση εργασίας ή δεσμευτική προσφορά από επιχείρηση για απασχόληση υψηλής εξειδίκευσης διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, άρα να έρχονται στη χώρα μας για να εργαστούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η εν λόγω πρόβλεψη θα αφορά ως επί το πλείστον εργαζομένους υψηλής εξεδίκευσης κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας, αλλά και για τα νοσοκομεία.

Κι άλλες συμφωνίες μετακλήσεων

Η στρατηγική των μετακλήσεων, πάντως, δεν θα περιοριστεί στη συμφωνία της χώρας μας με την Ινδία. Αντιθέτως, παρόμοιες συμφωνίες είναι στα σκαριά και με άλλες χώρες που έχουν πολίτες με «αντίστοιχα» χαρακτηριστικά, όπως οι Φιλιππίνες, αλλά και το Βιετνάμ. Βεβαίως, «δουλεύονται» και συμφωνίες με κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία, όσο και αν ήδη στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με καθεστώς νόμιμης παραμονής από τις δύο προαναφερθείσες χώρες, ενώ με φόντο τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι στα “ραντάρ” και πολίτες της Αρμενίας που ενδεχομένως είναι εκτοπισμένοι.

Πέραν των συμφωνιών μετακλήσεων, πάντως, προ ημερών το υπουργείο Μετανάστευσης άνοιξε και την ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων, προκειμένου μετανάστες που είναι στη χώρα μας να κάνουν χρήση του νέου νομοθετικού πλαισίου και να αιτηθούν της νόμιμης παραμονής τους δια μακρόν. Αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν είναι η δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη και να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστος τρία συνεχή έτη στην Ελλάδα πριν την υποβολή της αίτησης.

Πηγή: protothema.gr
Tags: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ο Πάνος Ρούτσι μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, αισθάνθηκε αδιαθεσία
Ελλάδα

Ο Πάνος Ρούτσι μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, αισθάνθηκε αδιαθεσία

03.10.2025
Πρώην σύντροφος της Μαρίας Νιώτη ο 17χρονος που τη σκότωσε στο Νιού Τζέρσεϊ – Το προκλητικό βίντεο με τα συλλυπητήρια λίγο πριν συλληφθεί
Ελλάδα

Πρώην σύντροφος της Μαρίας Νιώτη ο 17χρονος που τη σκότωσε στο Νιού Τζέρσεϊ – Το προκλητικό βίντεο με τα συλλυπητήρια λίγο πριν συλληφθεί

03.10.2025
Next Post
ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και στο κόμμα 1.000%, θα γίνω πρωθυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ - Κασσελάκης: Θα μείνω στην Ελλάδα και στο κόμμα 1.000%, θα γίνω πρωθυπουργός

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ηράκλειο: Διακοπές θανάτου σε πεντάστερο ξενοδοχείο – Τον βρήκαν νεκρό μέσα στην πισίνα

01.07.2021
Γιώργος Πιτσιλής: Η εφαρμογή του gov. gr θα βοηθήσει να δούμε τον ΕΝΦΙΑ στο κινητό μας

Γιώργος Πιτσιλής: Η εφαρμογή του gov. gr θα βοηθήσει να δούμε τον ΕΝΦΙΑ στο κινητό μας

06.04.2024
Φλώρινα: Μαζική δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο – Στο νοσοκομείο 14 άτομα, το ένα σοβαρά

Φλώρινα: Μαζική δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο – Στο νοσοκομείο 14 άτομα, το ένα σοβαρά

27.10.2024

ΤΑΣΗ_

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

08.09.2025
Διατροφολόγος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν αγοράζει ποτέ από το σούπερ μάρκετ

Πρόστιμο 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε Σκλαβενίτη και Lidl από το υπουργείο Ανάπτυξης

24.09.2025
ΑΑΔΕ: Στα “σκαριά” το ψηφιακό πελατολόγιο – Ποιους ελεύθερους επαγγελματίες αφορά

ΑΑΔΕ: Παγίδευσε γνωστό trapper, ο οποίος αγόρασε πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια μέσω… μη κερδοσκοπικής

06.09.2025
Μεγάλη επιχείρηση ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη – Προσαγωγές Τούρκων για τους πυροβολισμούς

Για δύο ώρες κυνηγούσαν τον γιο του επιχειρηματία οι αστυνομικοί: Οι κόντρες στην Αττική Οδό, το κρυμμένο supercar και το αλκοόλ

08.09.2025

Αυτά είναι τα νησιά στα οποία θα μειωθεί κατά 30% ο ΦΠΑ – Δείτε πίνακα

07.09.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved