Empisteutiko.gr
30.05.25 || 09:58
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Κρυπτονομίσματα: Γκάζι… για το πλαίσιο εποπτείας, το φόρο και τα πρόστιμα

16.02.2025
in Ελλάδα
Στο στόχαστρο της Εφορίας τα crypto – Συστήνεται επιτροπή για τα «αόρατα» νομίσματα
Share TweetShareEmail

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να ξεκαθαρίσει φορολογικά το τοπίο αναφορικά με τις αγοραπωλησίες στα κρυπτονομίσματα προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπιστώνει σε καθημερινή βάση ότι ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που κατέχουν ή σκοπεύουν να επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να συνεδριάσει για 3η φορά η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για τα κρυπτονομίσματα και πέραν της εξέτασης των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, αυτή τη φορά θα τεθεί στο τραπέζι και το πως μπορούν αυτά να φορολογηθούν.

Το νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια των αλλαγών που προωθεί με νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το πλαίσιο προστασίας των επενδυτών που τοποθετούν τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Στο στόχαστρο της Εφορίας τα crypto – Συστήνεται επιτροπή για τα «αόρατα» νομίσματα

Ο Τραμπ βαφτίζει τα κρυπτονομίσματα στρατηγικό απόθεμα και εκτινάσσει τις τιμές τους

03.03.2025
Στο στόχαστρο της Εφορίας τα crypto – Συστήνεται επιτροπή για τα «αόρατα» νομίσματα

Η μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων στην Ιστορία – Χάκερς αφαίρεσαν 1,5 δισ. δολάρια από το ανταλλακτήριο Bybit

22.02.2025

Όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κυρία Θεώνη Αλαμπάση, αλλάζει το πλαίσιο εποπτείας των κρυπτονομισμάτων και θα υπάρξει διάταξη που θα προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ένα έτος και χρηματικό πρόστιμα για όσους διαθέτουν κρυπτοστοιχεία χωρίς άδεια. Επιπλέον, θα προβλέπονται πρόστιμα έως 700.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα που προχωρούν σε διάθεση κρυπτονομισμάτων χωρίς άδεια, ενώ τα πρόστιμα σε εταιρείες θα είναι έως 5.000.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από ανάκληση άδειας και αποστέρηση κερδών. Επίσης, θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν τις διαφημίσεις, όπου δεν θα πρέπει να αποκρύπτουν πληροφορίες.

 

Οι έλεγχοι για τους παραβάτες στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

Τα παραπάνω αφορούν την διάθεση των κρυπτονομισμάτων σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις.

Από τη μεριά τους οι χρήστες – κάτοχοι που θα μετατρέπουν κρυπτονομίσματα σε ευρώ θα πρέπει να παρέχουν πλήρη φορολογικά στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι συναλλαγές θα καταγράφονται και θα διαβιβάζονται στις ελληνικές αρχές.

Στην περίπτωση που κάποια συναλλαγή θεωρηθεί ως ύποπτη τότε θα γίνεται προκαταρκτικός φορολογικός έλεγχος και στη συνέχεια θα μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Αρχή Καταπολέμησης Ξεπλύματος Χρήματος να «παγώσει» τη συναλλαγή προκειμένου να εξακριβώσει αν υπάρχει κάτι ύποπτο ή και παράνομο.

 

Η επιτροπή για το πλαίσιο στα κρυπτονομίσματα

Στην 3η κατά σειρά σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών από την αρμόδια επιτροπή που αποτελείται από δύο γενικούς γραμματείς του αρμόδιου υπουργείου, την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.), στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητές πανεπιστημίου, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της Α.Α.Δ.Ε, θα αξιολογήσει τις καλές πρακτικές των άλλων χωρών αναφορικά με το πως φορολογούνται τα κρυπτονομίσματα, τι ελεγκτικές διαδικασίες που ακολουθούνται, πως εντοπίζονται εστίες φοροδιαφυγής αλλά και τι εποπτικό πλαίσιο εφαρμόζεται.

Το νέο πλαίσιο που θα αποφασιστεί θα περιλαμβάνει διατάξεις για την ορθή φορολόγηση των συγκεκριμένων συναλλαγών και των υπεραξιών τους όταν αυτές προκύπτουν, αλλά και πως θα μπορούν οι κάτοχοι τους να δικαιολογήσουν τα χρήματα με τα οποία απέκτησαν τα κρυπτονομίσματα.

Αξιολόγηση των φορολογικών καθεστώτων άλλων χωρών αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα, θα ληφθεί υπόψη στις προτάσεις τις οποίες θα καταθέσει η αρμόδια επιτροπή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει και αυτή όπως και άλλες οικονομίες στην Ευρώπη ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.

Το πλαίσιο της Γαλλίας

Χαρακτηριστική περίπτωση που μελετάει η αρμόδια επιτροπή είναι η Γαλλία η οποία έχει δώσει ιδιαίτερα βαρύτητα στο εποπτικό πλαίσιο των διαδικασιών επένδυσης σε κρυπτονομίσματα, ενώ το φορολογικό σύστημα που εφαρμόζεται έχει προσαρμοστεί στην ανάγκη φορολόγησης των υπεραξιών που δημιουργούνται.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, στην παγκόσμια οικονομία πραγματοποιείται ένα «πάρτι» όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα με την αποτίμησή τους να ξεπερνάει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, παρατηρείται εκτόξευση των τιμών τους μετά τις προεδρικός εκλογές στις ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου), όπου η τιμή του «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων του bitcoin αρχές Νοεμβρίου 2024 ήταν στα 68.000 δολάρια για να πετύχει ιστορικό ρεκόρ στις 17 Δεκεμβρίου, όπου και ξεπέρασε τα 106.500 δολάρια. Σήμερα, η τιμή του bitcoin διαμορφώνεται σε περίπου 97.500 δολάρια, ενώ στα τέλη του περασμένου μήνα η τιμή του ήταν αρκετές ημέρες πάνω από τα 105.000 δολάρια.

Το σενάριο για τον φόρο στα κρυπτονομίσματα

Όσον αφορά στη φορολογία των υπεραξιών που προκύπτει από την πώληση των κρυπτονομισμάτων, έδαφος φαίνεται να κερδίζει ο συντελεστής 15% και μάλιστα αυτός αναμένεται να ισχύσει μέσα στο 2025. Αυτό διότι εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους αναryμένεται να έρθει προς ψήφιση στη βουλή η σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2022 (χρονιά που ακόμη δεν είχε σημειωθεί έξαρση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων σε σύγκριση με ότι συμβαίνει σήμερα), το ποσοστό των Ελλήνων συναλλασσόμενων που δήλωναν ότι κατέχουν κρυπτονομίσματα ήταν μόλις 4%, ενώ το 2024 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 14%, δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά τη Σλοβενία (15%).

Οι Έλληνες κάτοχοι δηλώνουν σε ποσοστό 70% ότι έχουν επιλέξει κάποιο κρυπτονόμισμα ως επένδυση και μόλις το 11% ως μέσο πληρωμών, ενώ όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα που επενδύει περισσότερο σε κρυπτονομίσματα είναι 25 έως 39 ετών.

Πηγή ΟΤ

Tags: ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Πανικός στα social για την «εξαφάνιση» της Annabelle
Ελλάδα

Πανικός στα social για την «εξαφάνιση» της Annabelle

29.05.2025
Ελλάδα

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ: Μη φάτε αυτή την σοκολάτα – Προκαλεί ερωτική… διέγερση!

29.05.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Αυτά είναι τα 5 μέτρα στα τοπικά lockdown – Ποιο νησί κινδυνεύει άμεσα

18.07.2021
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στη Λευκορωσία

Ρωσία-Ουκρανία: Το Πεκίνο τάσσεται υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων

05.03.2022
Μενίδι: Κοντά σε σπίτι αστυνομικού είχαν βάλει εμπρηστικό μηχανισμό – Ελεγχόμενη έκρηξη

Μενίδι: Κοντά σε σπίτι αστυνομικού είχαν βάλει εμπρηστικό μηχανισμό – Ελεγχόμενη έκρηξη

03.11.2023

ΤΑΣΗ_

Ο Ivan Greko είναι ο γνωστός τράπερ στην απαγωγή «τίγρης» – Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα γιου επιχειρηματία

Ο Ivan Greko είναι ο γνωστός τράπερ στην απαγωγή «τίγρης» – Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα γιου επιχειρηματία

24.05.2025

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ: Μη φάτε αυτή την σοκολάτα – Προκαλεί ερωτική… διέγερση!

29.05.2025
Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο στην Κίνα: Ανθρωποειδές επιτίθεται στους χειριστές του – «Η εξέγερση των ρομπότ ξεκίνησε»

Ανατριχιαστικό βίντεο από εργοστάσιο στην Κίνα: Ανθρωποειδές επιτίθεται στους χειριστές του – «Η εξέγερση των ρομπότ ξεκίνησε»

05.05.2025
Σοκ στη δίκη του Diddy – Προβλήθηκε αμοντάριστο το βίντεο του ξυλοδαρμού της Κάσι Βεντούρα από τον ράπερ

Σοκ στη δίκη του Diddy – Προβλήθηκε αμοντάριστο το βίντεο του ξυλοδαρμού της Κάσι Βεντούρα από τον ράπερ

14.05.2025
Άννι Νάιτ: Στο νοσοκομείο μοντέλο του OnlyFans – Έκανε σεξ με 583 άντρες σε έξι ώρες

Άννι Νάιτ: Στο νοσοκομείο μοντέλο του OnlyFans – Έκανε σεξ με 583 άντρες σε έξι ώρες

22.05.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved