Empisteutiko.gr
03.04.26 || 21:55
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Κορωνοϊός: Στο 70% των κρουσμάτων η Omicron στην Ελλάδα, προστασία 90% από την 3η δόση

03.01.2022
in Επιλογές Συντακτών, Υγεία
Share TweetShareEmail

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Άδωνις Γεωργιάδης: Εντός δεκαημέρου οι ανακοινώσεις για τα απογευματινά χειρουργεία – Θα είναι πιο οικονομικά

Κορονοϊός: Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η πραγματική προέλευση του ίσως δεν είναι αυτή που πιστεύαμε

11.03.2026
Ψαλτοπούλου για κορονοϊό: Η νέα υποπαραλλαγή διαφεύγει εν μέρει από την ανοσία

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα εμβόλια του κορωνοϊού; Μελέτη σε 4 νοσοκομεία αποκαλύπτει

14.12.2025

Δεν επαρκούν οι δύο δόσεις για τη νέα μετάλλαξη –  Στην Αττική το 70% των εισαγωγών οφείλεται στην Omicron – Ανακοινώσεις την Πέμπτη για το ποιοι πρέπει να κάνουν PCR – Δεν υπάρχει σκέψη για 3η δόση στα παιδιά

Στο 70% φτάνει ο μέσος όρος των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Omicron στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην Omicron αποδίδεται και το 70% των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής. Η νοσηρότητα της παραλλαγής είναι μικρότερη, ενώ ανάλογα στοιχεία διαπιστώνονται και για τον δείκτη θνητότητας.

Από την πλευρά της, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ικανότητα της μετάλλαξης να εκφεύγει της ανοσίας. Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων είναι ανεπαρκής έναντι της Omicron. Αντίθετα, η τρίτη δόση παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή η διάρκειά της. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητα κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

Θετικά νέα για την πορεία της πανδημίας

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας ότι το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά θα έχει δρομολογηθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια.

Με την Omicron, θεωρείται πλέον γεγονός η αυξημένη μεταδοτικότητά της και η ήπια κλινική νόσος. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες. Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα.

Στα παιδιά 5-11 ετών, τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, οι δε ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και οι γνωστές των συμβατικών εμβολίων. Ίσως μια μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται μετά τη δεύτερη δόση.

Μήνυμα για εμβολιασμό κατά τις γρίπης

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται συλλοιμώξεις ατόμων τόσο με τη Δέλτα όσο με την Omicron, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους.

«Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε. Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες. Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στο 67,3% το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 17,6 εκατ. εμβολιασμούς. Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό αγγίζει το 67,3%.

Η τρίτη δόση σε ανηλίκους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, γίνονται συνεχώς παραλαβές εμβολίων για παιδιά.

Ο κ. Ζαούτης προανήγγειλε αλλαγές για τη διενέργεια των τεστ την Πέμπτη, από τον υπουργό Υγείας. Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η ευαισθησία των rapid είναι ιδιαίτερα υψηλή. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, άτομα με θετικό PCR είχαν και θετικό rapid test στο 95%, κάτι που υποδηλώνει την αξιοπιστία των τεστ.

Ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό αριθμό testing έναντι των άλλων χωρών.

Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.485.000 πολίτες, δηλαδή το 71,3% του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,7% του γενικού πληθυσμού και 83,6% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.070.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 67,3% του γενικού πληθυσμού και 76,8% του ενήλικου πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι 69,1% και 79,1% αντίστοιχα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρινισε ότι 85.500 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους και περισσότερα από 21.500 έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της covid-19.

Στους άνω των 60, από την ημέρα της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 160.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ το ποσοστό των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί μαζί και με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ανέρχεται στο 88,3%.

Όσον αφορά στην αναμνηστική δόση, δικαιούχοι είναι 5.783.000 πολίτες, ποσοστό 82% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.610.000, εμβολιασμοί ποσοστό 62% επί των δικαιούχων και σχεδόν 1 εκ πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 17% των δικαιούχων. Από τους δικαιούχους, στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 91,4%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 70,3%.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 71.634 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 47.100 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 386 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 26 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 30.165 εμβολιασμοί.

Tags: ΚΡΟΥΣΜΑΤΑΚΩΡΟΝΟΙΟΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ανασχηματισμός: Σχοινάς, Τουρνάς, Λαζαρίδης οι νέοι Υπουργοί
Επιλογές Συντακτών

Ανασχηματισμός: Σχοινάς, Τουρνάς, Λαζαρίδης οι νέοι Υπουργοί

03.04.2026
Στις 12:30 ο ανασχηματισμός: Εκτός Κεφαλογιάννης, Τσιάρας, Βαρτζόπουλος και Κέλλας, μπαίνουν στην κυβέρνηση Σχοινάς, Λαζαρίδης, Τουρνάς
Ελλάδα

Στις 12:30 ο ανασχηματισμός: Εκτός Κεφαλογιάννης, Τσιάρας, Βαρτζόπουλος και Κέλλας, μπαίνουν στην κυβέρνηση Σχοινάς, Λαζαρίδης, Τουρνάς

03.04.2026
Next Post

Στάθης Παναγιωτόπουλος: «Ένιωθα σεξουαλική διέγερση από τα σχόλια για τα βίντεο» - Τι είπε στην απολογία του

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Μέση Ανατολή: Πρώτα θα χτυπήσει η Χεζμπολάχ και μετά το Ιράν λένε οι New York Times – Φόβος για επίθεση στη Χάιφα

Μέση Ανατολή: Πρώτα θα χτυπήσει η Χεζμπολάχ και μετά το Ιράν λένε οι New York Times – Φόβος για επίθεση στη Χάιφα

09.08.2024
Απτόητο το κύκλωμα της παράνομης συνταγογράφησης: Έγραψαν ξανά 200 κουτιά Xanax στο ΑΜΚΑ του ίδιου ασθενή

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός bodybuilder και TikToker για αναβολικά – Έφοδος της ΕΛΑΣ στο γυμναστήριό του

20.03.2026
Η σύζυγος του αστυνομικού που αυτοκτόνησε στον Νέο Βουτζά περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του: «Μου είπε θα δω τι θα κάνω και έγινε αυτό που έγινε»

Η σύζυγος του αστυνομικού που αυτοκτόνησε στον Νέο Βουτζά περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του: «Μου είπε θα δω τι θα κάνω και έγινε αυτό που έγινε»

04.09.2024

ΤΑΣΗ_

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

Βίντεο από το φονικό στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που σωριάζεται ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

13.03.2026
Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

Οικογένεια Ρομά που εμπλέκεται στην απάτη με τις χρυσές λίρες είχε μέχρι και ελικοδρόμιο στη βίλα της, δείτε εικόνες

10.03.2026
Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τα λιμάνια για το 3μερο του Αγίου Πνεύματος – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι γύρω από τον Πειραιά

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

17.03.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026
Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 34χρονου έξω από μπαρ(Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος στην Καλαμαριά μετά από μαχαίρωμα – Ήταν ένας από τους «αυτόκλητους τιμωρούς»

13.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved