Empisteutiko.gr
16.02.26 || 08:11
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Κορονοϊός: “Φρένο” στις εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες και… συγκρατημένη αισιοδοξία

25.11.2020
in Υγεία
Share TweetShareEmail
Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από την πραγματική αισιοδοξία, καθώς σχεδόν 400 συνάνθρωποί μας κατέληξαν σε θάνατο μέσα σε 4 ημέρες από τον κορονοϊό κι ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φτάσει τους 562. Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εξαιρετικής πίεσης. Ωστόσο, μια θετική ένδειξη σταθεροποίησης στις εισαγωγές εμφανίζεται τις τελευταίες δύο ημέρες στην χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα κι όλοι εύχονται να διατηρηθεί.

“Φρένο” στην αύξηση του αριθμού των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία -κυρίως της Βόρειας Ελλάδας- εντοπίζουν τις δύο τελευταίες ημέρες οι υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr. Ίσως λένε οι αρμόδιοι, και να ξεπεράσαμε την κορύφωση του προβλήματος με τις εισαγωγές. Ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η θερμοκρασία έχει εμφανίσει κάθετη πτώση κι η πανδημία βρίσκεται πάντα σε εξαιρετική ρευστότητα.

Μειωμένες οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid σε πανελλαδικό επίπεδο

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δύο ημέρες (23 και 24/11) σημειώθηκαν μειωμένες εισαγωγές νέων περιστατικών Covid ανά ημέρα, στις περίπου 450 σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ μέχρι και το Σαββατοκύριακο (21 και 22/11) οι ημερήσιες εισαγωγές είχαν αγγίξει τις 510.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη. Ενώ το Σαββατοκύριακο οι ασθενείς με κορονοϊό που εισήλθαν στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας κυμαίνονταν μεταξύ 80 και 90, Δευτέρα και Τρίτη ο αριθμός αυτός έπεσε στους 60 με 70 ασθενείς.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Με εγκαύματα και μελανιές σε όλο του το σώμα έφτασε το 4χρονο κοριτσάκι στο «Παίδων» – Η ιατροδικαστική θα ρίξει «φως» στην υπόθεση

Γρίπη: Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία – 150 παιδιά στα παιδιατρικά μέσα σε 3 μέρες

05.01.2026
Επικίνδυνος μύκητας εξαπλώνεται στα ελληνικά νοσοκομεία: Στην 5αδα με τα περισσότερα κρούσματα στην ΕΕ η χώρα μας

Επικίνδυνος μύκητας εξαπλώνεται στα ελληνικά νοσοκομεία: Στην 5αδα με τα περισσότερα κρούσματα στην ΕΕ η χώρα μας

11.09.2025

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι περίπου το 10% από τους ασθενείς αυτούς χρειάστηκε να εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, δηλαδή στο 99%, ενώ ελάχιστες είναι οι ελεύθερες κλίνες κι αυτές μόνο στις θέσεις με αναπνευστήρες, δηλαδή στις πολυδύναμες ΜΕΘ.

Η μάχη για να αντέξει το σύστημα υγείας από τις παρατεταμένες νοσηλείες των ασθενών με κορονοϊό, δίνεται στη Θεσσαλονίκη, κάθε ώρα και κάθε λεπτό. Η οριακή, αλλά διαχειρίσιμη προς το παρόν κατάσταση φαίνεται κι από το γεγονός ότι υπάρχουν -έστω και λίγες- διαθέσιμες κλίνες και στις απλές νοσηλείες κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι οι εφεδρείες των δύο ιδιωτικών νοσοκομείων που επιτάχθηκαν από την περασμένη Παρασκευή, δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί. Ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό και το ενδεχόμενο διακομιδής ασθενών σε άλλους γειτονικούς νομούς εφόσον υπάρξει μέγιστη ανάγκη.

Υπουργείο Υγείας: “Σταθερότητα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ετοιμαζόμαστε πάντα για το χειρότερο σενάριο”

Το Υπουργείο Υγείας δεν σταματά να προετοιμάζεται πάντα για το χειρότερο σενάριο, όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (24/11) στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος αναφερόμενος στις μονιμοποιήσεις των γιατρών ΜΕΘ, μίλησε για πρώτη φορά για “σταθερότητα” στη Βόρεια Ελλάδα:

“Φαίνεται ότι η κατάσταση δείχνει μια σταθερότητα στη Βόρεια Ελλάδα. Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και γι’ αυτό κάνουμε αυτές τις ενέργειες”, τόνισε.

Έτσι, επιταχύνονται παράλληλα και οι διαδικασίες ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό, ενώ η μονιμοποίηση των γιατρών Εντατικής Θεραπείας που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα αποτελέσματα.

ΑΧΕΠΑ

Οι ιδιώτες γιατροί, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν γυρίσει την “πλάτη” στο κάλεσμα της κυβέρνησης για να ενταχθούν στο δυναμικό του ΕΣΥ και στη μάχη κατά της πανδημίας, φαίνεται πλέον να δελεάζονται από την υπόσχεση των συμβάσεων αορίστου χρόνου με το δημόσιο.

Έτσι, δεκατρείς γιατροί σε ειδικότητες που σχετίζονται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.α.) υπέγραψαν τις πρώτες μόνιμες συμβάσεις εργασίας στο ΕΣΥ και τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα: 8 από αυτούς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 2 στο Νοσοκομείο Δράμας, 2 στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής και 1 στο Νοσοκομείο Έδεσσας.

Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προωθείται άμεσα εντός ενός μηνός, η προκήρυξη θέσεων για την μονιμοποίηση 200 γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ αυτών και των επικουρικών γιατρών που εργάζονται σήμερα στις ΜΕΘ.

Εντός των ημερών, μάλιστα, προσλαμβάνονται γιατροί ΜΕΘ για να στελεχώσουν 30 νέες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΚΑΤ, που παραδίδονται στο δημόσιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ οι γιατροί που θα στελεχώσουν τις 12 νέες κλίνες Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο της Νίκαιας έχουν ήδη προσληφθεί.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, πάντως, άφησε ανοιχτό για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο της επίταξης γιατρών: “Εφόσον φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε γιατρούς και να μην τους έχουμε το έσχατο σημείο είναι η επίταξη. Σίγουρα οι ανάγκες είναι αυξημένες στη Θεσσαλονίκη και μακάρι να μην χρειαστεί να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες”, τόνισε.

Νοσοκομειακοί γιατροί: “Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί εργαζόμενοι”

Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των γιατρών ΜΕΘ Covid καλύπτει ένα πάρα πολύ μικρό μέρος από το συνολικό και διαχρονικό αίτημα τους για μετατροπή όλων των ελαστικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου.

Ο κ. Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr:

“Αυτό που εμείς διαχρονικά ζητάμε είναι η μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων. Yπάρχουν χιλιάδες επικουρικοί γιατροί, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καλύπτουν ανάγκες, όχι μόνο σε ΜΕΘ Covid, αλλά και στις κλινικές Covid και στα ΤΕΠ των τμημάτων Covid και κυρίως και στις άλλες κλινικές. Εμείς στον Ευαγγελισμό έχουμε δεκάδες επικουρικούς γιατρούς και εκατοντάδες επικουρικούς νοσηλευτές, οι οποίοι δεν ήρθαν μόνο στην περίοδο της πανδημίας, αλλά και πριν και έρχονται και στη συνέχεια. Για όλους αυτούς ζητάμε μονιμοποίηση”, σημειώνει ο γιατρός.

Ενισχύεται το ΕΣΥ και στην Αττική

Ένα ακόμη μεγάλο νοσοκομείο προστίθεται στις εφεδρείες του ΕΣΥ στην Αττική, παρά το γεγονός ότι δεν τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ακόμα δεν παρουσιάζουν την οριακή κατάσταση της Θεσσαλονίκης. Οι αργές αλλά σταθερά αυξανόμενες νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, όμως, απαιτούν δραστικές λύσεις.

Μετά την μετατροπή του νοσοκομείου “Σωτηρία” σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid, ένα ακόμη νοσοκομείο “κλείνει” σε άλλα περιστατικά, για να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες της πανδημίας.

Πρόκειται για το νοσοκομείο “Αμαλία Φλέμινγκ” δυναμικότητας 125 απλών κλινών, το οποίο ωστόσο, δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ήδη στο νοσοκομείο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 60 θετικοί στον κορονοϊό ασθενείς.

Tags: ΝΟΣΗΛΕΙΕΣΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Επικίνδυνος μύκητας εξαπλώνεται στα ελληνικά νοσοκομεία: Στην 5αδα με τα περισσότερα κρούσματα στην ΕΕ η χώρα μας
Υγεία

ΕΟΔΥ: 15 θάνατοι από γρίπη και 7 από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

12.02.2026
Λάρισα: Πέθανε η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο μετά από διπλή ανακοπής καρδιάς
Υγεία

Νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ αποκαλύπτει τι λέει κάθε ασθενής λίγο πριν πεθάνει: «Οι άνθρωποι ξέρουν πότε πρόκειται να πεθάνουν»

11.02.2026
Next Post

Αλλάζει το σύστημα των τελών κυκλοφορίας: Πώς θα υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου -Τα ποσά

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Βελόπουλος: Έσκισε στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βελόπουλος: Έσκισε στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών

15.05.2024
Μύκονος: Ξάφρισαν τον «καλύτερο φίλο του Πούτιν» τον ράπερ Τιμάτι – Πήραν κοσμήματα και τιμαλφή αξίας 1 εκατ. ευρώ

Μύκονος: Ξάφρισαν τον «καλύτερο φίλο του Πούτιν» τον ράπερ Τιμάτι – Πήραν κοσμήματα και τιμαλφή αξίας 1 εκατ. ευρώ

30.06.2022
Κύπρος – Καταστροφή στη Λεμεσό: Δύο νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Κύπρος – Καταστροφή στη Λεμεσό: Δύο νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

24.07.2025

ΤΑΣΗ_

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

Αφγανοί άρπαξαν 12χρονη από παιδική χαρά, προσπάθησαν να τη στραγγαλίσουν και τη βίασαν – Ο δράστης γέλαγε και τραβούσε φωτογραφίες

31.01.2026
Άνω Γλυφάδα: Βίντεο ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές απεγκλωβισμού της 56χρονης που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Άνω Γλυφάδα: Βίντεο ντοκουμέντο από τις δραματικές στιγμές απεγκλωβισμού της 56χρονης που παρασύρθηκε από χείμαρρο

22.01.2026
Άφαντη για 12η ημέρα η Λόρα – Η απάντηση της οικογένειας για τα όσα ακούγονται περί βίας

Λόρα: Ο πραγματικός λόγος που οι γονείς της δεν πηγαίνουν στη Γερμανία να τη βρουν

04.02.2026
Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών

Τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Ήταν όλοι από 20 έως 30 ετών

28.01.2026
Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Ο Ομπάμα δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πραγματικοί, αποκαλύπτοντας τι ισχύει για την Περιοχή 51

15.02.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved