Empisteutiko.gr
02.07.25 || 08:53
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Κωνσταντινούπολη: Προειδοποιητικές πινακίδες μέχρι και για τσουνάμι – Δεδομένος ο μεγάλος σεισμός, λέει ο Λέκκας

27.02.2024
in Κόσμος
Κωνσταντινούπολη: Προειδοποιητικές πινακίδες μέχρι και για τσουνάμι – Δεδομένος ο μεγάλος σεισμός, λέει ο Λέκκας
Share TweetShareEmail

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Άγιον Όρος: Συνεδρίασε η επιτροπή σεισμικού κινδύνου – Συστάσεις σε μοναχούς και επισκέπτες

07.06.2025
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη Λήμνο

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη Λήμνο

05.06.2025

Οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί σε συνοικίες που βρέχονται από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, έως και το Φανάρι, έξω από το Πατριαρχείο στον Κεράτιο Κόλπο – Ανησυχία και για την Αγία Σοφία – Δείτε φωτογραφίες

Υπό την απειλή μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη ζουν εδώ και μήνες οι αρχές στην Τουρκία οι οποίες προετοιμάζονται τόσο για τις καταστροφικές επιπτώσεις μίας τέτοιας σεισμικής δόνησης όπως ένα τσουνάμι.

Στο πλαίσιο αυτό, σε αρκετά σημεία της Κωνσταντινούπολης έχουν τοποθετηθεί εδώ και λίγους μήνες μόνιμες πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι που καλούν τον κόσμο να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία της Πόλης μακριά από τις ακτές του Βοσπόρου.

Οι πρώτες πινακίδες τοποθετήθηκαν στο Büyükçekmece, μια συνοικία στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης που φιλοξενεί μια μεγάλη ακτογραμμή στην οποία υπάρχουν πυκνοκατοικημένες περιοχές που χωρίζονται από τη θάλασσα μόνο με παραλίες και έναν μακρύ παραλιακό δρόμο στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

tsounami-5544
Μία από τις πρώτες πινακίδες που τοποθετήθηκαν στην περιοχή Büyükçekmece
poli-1
Η περιοχή Büyükçekmece είναι στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, μακριά από το ιστορικό κέντρο και βρέχεται από τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Την ίδια ώρα ωστόσο τέτοιες πινακίδες έχουν τοποθετηθεί και στα πιο κεντρικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, όπως το Φανάρι. Όπως διαπίστωσε το protothema.gr, σχετικές πινακίδες υπάρχουν ακόμα και έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ιστορική συνοικία.

pinakda-fanari-5
Προειδοποιητική πινακίδα έξω από τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
poli-2
Το Φανάρι από την άλλη, βρέχεται από τον Κεράτιο Κόλπο

Λέκκας: Είναι δεδομένος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό, για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ ο οποίος και επεσήμανε ότι έχουν κάνει αντίστοιχες εκτιμήσεις σεισμολόγοι από όλο τον κόσμο.

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης», είπε στην ΕΡΤ o Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με τις εκτιμήσεις ότι αναμένεται ισχυρότατος σεισμός ως και 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε βίντεο:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czey1liue6v5)

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν είναι νέο ρήγμα αλλά μια μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα. Σε ερώτηση αν η κατεύθυνση είναι προς τη χώρα μας, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησε: «Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή, Δύση. Άρα και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας».

«Οι εκτιμήσεις δεν είναι μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις ομάδων από όλο τον κόσμο. Συνεπώς, υπάρχει αυτή τη στιγμή σαν δεδομένο ότι περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

«Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει προεκλογική εκστρατεία με βάση τον σεισμό και λέει ότι ο δικός του υποψήφιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί μία ενδεχόμενη σεισμική καταστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι στην Κωνσταντινούπολη, επειδή είναι μία πόλη των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση του πληθυσμού».

Μεγάλος κίνδυνος για την Κωνσταντινούπολη

Ο ίδιος έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για την Κωνσταντινούπολη, λέγοντας πως «θεωρώ ότι η έκθεση λόγω πληθυσμιακής συσσώρευσης και πυκνότητας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ένα τρίτο των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη είναι παλιές κατασκευές πριν από κάθε αντισεισμικό κανονισμό. Το ένα τρίτο είναι σύγχρονες κατασκευές με αντισεισμικού κανονισμούς».

Αλλά αυτό δεν μας λέει και πολλά πράγματα. Γιατί είδαμε ακριβώς πέρυσι ότι στην Αντιόχεια και στην ευρύτερη περιοχή τι έχει συμβεί ακόμα και σε καινούργιες κατασκευές. Εκεί είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκείνες οι κατασκευές πέρυσι ανατινάχτηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Επισφαλείς αποδείχτηκαν και κατασκευές στην καινούργια πόλη της Κωνσταντινούπολης προς το αεροδρόμιο επεσήμανε» ο κ. Λέκκας.

«Η Αγία Σοφία έχει μεγάλη τρωτότητα»

Τρωτότητα ακόμα και με στατική φόρτιση, δηλαδή χωρίς σεισμό. Θεωρώ ότι η έκθεση λόγω πληθυσμιακής συσσώρευσης και πυκνότητας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ένα τρίτο των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη είναι παλιές κατασκευές πριν από κάθε αντισεισμικό κανονισμό, Το ένα τρίτο είναι σύγχρονες κατασκευές με αντισεισμικού κανονισμούς. Αλλά αυτό δεν μας λέει και πολλά πράγματα. Γιατί είδαμε ακριβώς πέρυσι ότι στην Αντιόχεια και στην ευρύτερη περιοχή τι έχει συμβεί ακόμα και σε καινούργιες κατασκευές. Εκεί είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκείνες οι κατασκευές πέρυσι ανατινάχτηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Επισφαλείς αποδείχτηκαν και κατασκευές στην καινούργια πόλη της Κωνσταντινούπολης προς το αεροδρόμιο επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

«Μπορεί και να μην επηρεάσει τον ελληνικό χώρο»

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σεισμός να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας πως «ναι μεν το 1999 είχαμε την άμεση επίδραση του σεισμού και έγινε στον ελληνικό χώρο σεισμός στην Αθήνα, 20 ημέρες μετά της Τουρκίας αλλά τώρα, δεν είναι πλήρης η αντιστοίχιση και αμφίδρομη γιατί πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά αυτό θα το δούμε με βάση τον σεισμό» είπε ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των κατασκευών στον ελληνικό χώρο και τον τουρκικών. Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα», τόνισε.

Πηγή: protothema.gr
Tags: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣΕΙΣΜΟΣΤΣΟΥΝΑΜΙ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ο Αλί Χαμενεΐ ζητά βοήθεια με επιστολή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Κόσμος

Δίωρη επικοινωνία Μακρόν – Τραμπ για Ουκρανία και Ιράν – Η πρώτη μετά το 2022

01.07.2025
Τα δάκρυα του Κιμ: Κλαίει πάνω από τα φέρετρα Βορειοκορεατών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία
Κόσμος

Τα δάκρυα του Κιμ: Κλαίει πάνω από τα φέρετρα Βορειοκορεατών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

30.06.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ξύλο σε εστιατόριο για τον λογαριασμό: Σερβιτόρος «ξάπλωσε» πελάτη(Βίντεο)

08.05.2021
Ηράκλειο: Τρεις συλλήψεις σε γηροκομείο για την 92χρονη που ήπιε καθαριστικό και πέθανε

Ηράκλειο: Τρεις συλλήψεις σε γηροκομείο για την 92χρονη που ήπιε καθαριστικό και πέθανε

06.12.2023
Άγριο ξύλο σε μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Ένα άτομο στο νοσοκομείο

Άγριο ξύλο σε μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Ένα άτομο στο νοσοκομείο

15.02.2022

ΤΑΣΗ_

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

11.06.2025
Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

11.06.2025
Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

12.06.2025
Viral στο TikTok η «προφητεία» της Βίβλου για το Ισραήλ και τον πόλεμο με την «Περσία»

Viral στο TikTok η «προφητεία» της Βίβλου για το Ισραήλ και τον πόλεμο με την «Περσία»

14.06.2025
Κόλαφος για την οικογένεια γνωστού influencer: Κατηγορούνται για απάτη με αναπηρικά επιδόματα

Κόλαφος για την οικογένεια γνωστού influencer: Κατηγορούνται για απάτη με αναπηρικά επιδόματα

20.06.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved