Μία δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με το τρέχον πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 25.000 ωφελούμενους. Όπως έχει ήδη πει ο υπουργός, εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, με βάση τους διαθέσιμους πόρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews εξετάζεται αυτές τις ημέρες η παράταση του προγράμματος και κυρίως ο χρόνος παράτασης. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι μεγάλος ο χρόνος παράτασης καθώς μελετάται να δοθούν από 2 ως 4 μήνες.
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ανέργων μπήκαν στο πρόγραμμα τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και έτσι οι συμβάσεις τους θα ξεκινήσουν να λήγουν από τον Ιανουάριο 2023 και μετά. Παράλληλα, το πρόγραμμα προσφέρει αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.
Συνολικά απασχολούνται σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος έχουν κατανεμηθεί ως εξής:
• Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες των δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού)
• Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3 %)
• Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4 %)
• Λοιποί Φορείς: 1.689 θέσεις (6,7 %).
Η Δράση της Κατάρτισης είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους ηλικίας έως και 54 ετών, ενώ για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω είναι προαιρετική. Περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες , ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει o ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία έχουν ρόλο παρόχου κατάρτισης.
Τα αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης δύναται να είναι τα κάτωθι:
Θεματικά αντικείμενα
1. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (1ο επίπεδο)
2. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (2ο επίπεδο)
3. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (3ο επίπεδο)
4. Γραμματειακή υποστήριξη
5. Οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων
6. Ψηφιακές δεξιότητες κοινωνικής δικτύωσης με εφαρμογές στο χώρο εργασίας (Social Media)
7. Περιβαλλοντολογική προστασία και ανακύκλωση προϊόντων
8. Υπηρεσίες διαμόρφωσης / Συντήρησης πρασίνου
9. Συστήματα Ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce)
10. Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics)
11. Υπηρεσίες καθαριότητας Δημοσίων Υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων.
Σε περιπτώσεις επιτρεπόμενης απουσίας ωφελούμενων από το πρόγραμμα, άνευ περικοπής αποδοχών τους, προηγείται έγγραφη αίτηση προς έγκρισή της από τον επιβλέποντα φορέα, με επισυναπτόμενα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανάλογα με καθεμία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
i. Δύο (2) ημέρες απασχόλησης μηνιαίως. Το δικαίωμα δύναται να ασκείται κατά τη διάρκεια και πριν την ολοκλήρωση του κάθε μήνα (δηλαδή και του πρώτου μήνα απασχόλησης). Επίσης, σε περίπτωση μη άσκησης του δικαιώματος διήμερης ανά μήνα απουσίας, ο ωφελούμενος δικαιούται να μεταφέρει το δικαίωμά του αυτό στον επόμενο ή τους επόμενους μήνες απασχόλησής του.
ii. Οι ωφελούμενοι δικαιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος να κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας έως δεκατρείς (13) ημέρες. Οι αναρρωτικές άδειες βεβαιώνονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατά την ως άνω χρονική περίοδο καταβάλλονται αμοιβές στους ωφελούμενους, καθώς και ασφαλιστικές εισφορές στους επιβλέποντες φορείς.
Η καταβολή των αποδοχών στους ωφελούμενους και των ασφαλιστικών εισφορών στους επιβλέποντες φορείς αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος
iii. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω α) επαπειλούμενης κύησης, β) κύησης και γ) λοχείας, οι οποίες βεβαιώνονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η απασχόληση αναστέλλεται κατά τη διάρκεια απουσίας και παρατείνεται η δυνατότητα απασχόλησής τους όπως ορίζεται στην παρ. 9 του άρθρου 2 της 1.5613/14-12-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ5895/Β/16-12-2021),όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’αριθμ.2.250/11.02.2022 (ΦΕΚ634/14.02.2022)ΚΥΑ. Οι ωφελούμενες σε κατάσταση κυοφορίας δύναται να απουσιάζουν για να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνουν σε ώρες απασχόλησης.
iv. Οι ωφελούμενοι ΑμεΑ ή ωφελούμενοι που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 15 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ή έχουν σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω, τον/την οποίο/α συντηρούν, έχουν δικαίωμα στο μειωμένο ωράριο κατά μία (1) ώρα την ημέρα.
v. Οι γονείς ωφελούμενοι δικαιούνται είτε να προσέρχονται αργότερα είτε να αποχωρούν νωρίτερα από την εργασία τους κατά μία (1) ώρα την ημέρα και μέχρι το τέκνο να φτάσει στην ηλικία των τριάντα (30) μηνών. (Στην περίπτωση των θετών γονέων, το δικαίωμα ασκείται με χρονική αφετηρία την υιοθεσία του παιδιού και έως την συμπλήρωση της ηλικίας των έξι (6) ετών αυτού). Το δικαίωμα αυτό αποδίδεται στον έναν εκ των δύο γονέων προσκομίζοντας τα εκ του νόμου δικαιολογητικά.
Πηγή: dikaiologitika.gr