Empisteutiko.gr
14.08.23 || 06:38
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Σερραϊκά Νέα
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Συνταγές
    • Check-in
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Σερραϊκά Νέα
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Συνταγές
    • Check-in
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Empisteutiko.gr
No Result
View All Result

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Με το πρόγραμμα «Σπ. Δοξιάδης» δωρεάν εξετάσεις για 5,5 εκατ. πολίτες

25 Ιανουαρίου 2023
in Ελλάδα
Κορονοϊός: Αυξημένα περιστατικά ταυτόχρονης νόσησης με γρίπη και ιό RSV – Προβληματισμός για την Θεσσαλονίκη
Share TweetShare

Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για παθήσεις της καρδιάς και για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του λιπιδαιμικού προφίλ, καθώς και καταγραφή των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των δικαιούχων.

Σύμφωνα με την αρμόδια για το πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου “Δοξιάδη”, γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι πιο ειδικές εξετάσεις θα γίνουν στοχευμένα στις ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο με παθήσεις της καρδιάς. 

Δηλαδή σε άνδρες 40 έως 70 ετών και γυναίκες 50 έως 70 ετών, όπως εξηγεί η ίδια στο iatropedia.gr.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αναμόρφωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας με σύγχρονους όρους. Με το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”, επιχειρείται η επένδυση σε όλα εκείνα που έμεναν επί τόσα χρόνια στο περιθώριο και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με πάνω από είκοσι δράσεις και συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκ ευρώ», ανέφερε.

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ο καρδιαγγειακός έλεγχος περιλαμβάνει επίσκεψη σε γιατρό, κλινική εξέταση και δωρεάν εξετάσεις για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Αυτές περιλαμβάνουν εργαστηριακές βιοχημικές εξετάσεις, αλλά και τη χρήση ενός ειδικού αλγόριθμου, μέσω του οποίου ο γιατρός θα λάβει πληροφορίες για την πιθανότητα μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο σχετίζεται με την παχυσαρκία και είναι προδιαθεσικός παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτά καταλήγουν σε στεφανιαία νόσο και καρδιακά ισχαιμικά επεισόδια, από τα οποία χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα περίπου 17.000 άνθρωποι τον χρόνο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως το 50% των συνολικά 50.000 ανθρώπων που πεθαίνουν ετησίως στη χώρα μας από καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν έχει παρουσιάσει προηγουμένως κανένα σχετικό σύμπτωμα.

Εξαιτίας των καρδιαγγειακών νοσημάτων έχει αποδειχθεί, επίσης, πως χάνουμε κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής μας.

Mε βάση τα ευρήματα μελετών που έχουν γίνει στοχευμένα στη χώρα μας, μάλιστα, η πρόληψη είναι διαχρονικά υποβαθμισμένη, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, νοσήματα που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι άνδρες και γι’ αυτό ο προσυμπτωματικός έλεγχος “Δοξιάδη” περιλαμβάνει άνδρες κατά μια δεκαετία νεότερους από τις γυναίκες (40-70 ετών οι άνδρες και 50-70 οι γυναίκες).

Να σημειωθεί πως τεστ κοπώσεως δεν περιλαμβάνεται στη διαδικασία αυτή, καθώς δεν προβλέπεται στον υγιή πληθυσμό από κανένα πρωτόκολλο δημόσιας Υγείας. Η εξέταση αυτή συστήνεται στον πολίτη, μόνο εφόσον υπάρξουν ευρήματα στον αρχικό καρδιολογικό έλεγχο.

5,5 εκατομμύρια δικαιούχοι του προγράμματος

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι έλληνες πολίτες και οι πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική Επικράτεια, ηλικίας από 30 έως και 70 ετών.

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων SMS σε 5,5 εκατομμύρια, άνδρες και γυναίκες των παραπάνω ηλικιακών ομάδων, που διαθέτουν ΑΜΚΑ και έχουν άυλη συνταγογράφηση.

Όσοι δικαιούχοι δεν έχουν άυλη θα απευθύνονται στα συνεργαζόμενα Κέντρα, τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος (όπως έγινε και με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά) και μέσω αυτών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού δίνοντας απλά το ΑΜΚΑ τους,

Τα παραπεμπτικά θα εκδίδονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης με μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων, ενώ όσοι δεν διαθέτουν άυλη θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους σε συνεργαζόμενο Κέντρο της περιοχής τους, (δημόσιο ή ιδιωτικό).

Όλοι οι γιατροί που θα συμβληθούν με το πρόγραμμα (προσωπικοί γιατροί, ιδιώτες γιατροί και γιατροί του δημοσίου) και σύμφωνα με σχετική διάταξη που έχει ψηφίσει το Υπουργείο Υγείας για τις δράσεις του “Δοξιάδη”, θα αμειφθούν ξεχωριστά για τις ιατρικές εξετάσεις και πράξεις.

Πρόγραμμα «Δοξιάδης»: Τι έπεται

Στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου στον πληθυσμό, έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα 4 προγράμματα.

Εκτός από αυτό για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, που αφορά 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών και το Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, που απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει, επίσης, εντός Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί το Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, που απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου και έως τις αρχές Μαρτίου.

Όμως, τα προγράμματα πρόληψης στον πληθυσμό δεν σταματούν εδώ. Εντός του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικό Πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα, με ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, ενώ στα σχέδια του υπουργείου Υγείας εντάσσεται και Πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος, σε πολίτες υψηλού κινδύνου, με πιλοτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε, επίσης, και πρόγραμμα οδοντιατρικών προληπτικών εξετάσεων, με τη χρήση του voucher Dentist Pass, το οποίο θα καλύψει 600.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν κάλυψη για τον έλεγχο της στοματικής υγιεινής του παιδιού, φθορίωση δοντιών, καθαρισμό και οδηγίες στοματικής υγιεινής για παιδιά και γονείς.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Tags: ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑΑΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Γιάννης Κατινάκης – Καταγγέλλει ομοφοβική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας: “Με έφτυσαν”
Ελλάδα

Γιάννης Κατινάκης – Καταγγέλλει ομοφοβική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας: “Με έφτυσαν”

13 Αυγούστου 2023
Χαλκιδική: Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» τα Νέα Μουδανιά – Τρεις τραυματίες (Βίντεο)
Ελλάδα

Χαλκιδική: Ανεμοστρόβιλος σάρωσε μπιτς μπαρ – Ζημιές και τραυματίες

13 Αυγούστου 2023
Next Post
Ψάχνουν τους 4 που έβλεπαν τον 62χρονο καθηγητή να ασελγεί στον ανήλικο μαθητή του

Ξάνθη: Πα-Τέρας συνελήφθη γιατί βίαζε την κόρη του για 5 χρόνια

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Τζώρτζης Μονογυιός: Με το κοστούμι του γάμου του στην τελευταία του κατοικία

Τζώρτζης Μονογυιός: Με το κοστούμι του γάμου του στην τελευταία του κατοικία

18 Ιανουαρίου 2022
Πάτρα: Η Σλοβάκα απατεώνισσα με τα χίλια πρόσωπα την… πάτησε από οδηγό ταξί – Πώς την συνέλαβαν

Πάτρα: Η Σλοβάκα απατεώνισσα με τα χίλια πρόσωπα την… πάτησε από οδηγό ταξί – Πώς την συνέλαβαν

9 Δεκεμβρίου 2022
Θεσσαλονίκη: Τον σκότωσε φορτηγό μπροστά στον κολλητό του – Θρήνος για νεαρό ποδηλάτη!

Ημαθία: Νεκρός σε τροχαίο 43χρονος ποδηλάτης

6 Αυγούστου 2019

TRENDING_

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι για δωρεές και γονικές παροχές – Ποιοι κινδυνεύουν με φόρο έως και 40%

ΑΑΔΕ: Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με χρέη άνω των €150.000 – Δείτε λίστες και ονόματα

4 Αυγούστου 2023
Σέρρες: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Άκης Ζαραφείδης

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Άκης Ζαραφείδης

23 Ιουλίου 2023
Τέσσερις νεκροί και 25 τραυματίες από τη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό

Τέσσερις νεκροί και 25 τραυματίες από τη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό

29 Ιουλίου 2023
“Ερεθισμένη” η Λιόλιου – Με διάφανο λευκό μπλουζάκι χωρίς σουτιέν

“Ερεθισμένη” η Λιόλιου – Με διάφανο λευκό μπλουζάκι χωρίς σουτιέν

31 Ιουλίου 2023
Θεσσαλονίκη: Απεγκλωβίστηκε ο οδηγός του φορτηγού που τούμπαρε στον Περιφερειακό – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (video)

Θεσσαλονίκη: Απεγκλωβίστηκε ο οδηγός του φορτηγού που τούμπαρε στον Περιφερειακό – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (video)

3 Αυγούστου 2023
Empisteutiko.gr

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2021 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Σερραϊκά Νέα
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Συνταγές
    • Check-in
    • Lifestyle

© 2021 empisteutiko.gr All Rights Reserved

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com