Συστατικά
500 γρ. Καλαμάρια
Ηλιέλαιο
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
8 κ.σ. Αλεύρι (γ.ο.χ.)
4 κ.σ. Καλαμποκάλευρο
1 τμχ. Λεμόνι
Ρίγανη
Για τα καλαμάρια
Παίρνουμε 500 γρ. καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες. Βάζουμε τις φέτες σε απορροφητικό χαρτί, μέχρι να στεγνώσουν.
Αν πάρουμε κατεψυγμένα, προσέχουμε να τα ξεπαγώσουμε και να τα στραγγίξουμε πολύ καλά τα νερά τους.
Πανάρισμα
Σε ένα βαθύ μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε μέσα τα καλαμάρια μας και ανακατεύουμε να πάει το αλεύρι σε όλα τα καλαμάρια. Στη συνέχεια, κοσκινίζουμε τα καλαμάρια, ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι και να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
Τηγάνισμα
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει. Ελέγχουμε με θερμόμετρο και μόλις η θερμοκρασία φτάσει 180-190 βαθμούς ρίχνουμε τα καλαμάρια μέσα στο λάδι, Τα ρίχνουμε ένα-ένα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Δεν μπουκώνουμε το τηγάνι. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε δύο δόσεις.
Τηγάνιζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο ωραίο χρώμα. Περίπου 2-3 λεπτά. Όχι παραπάνω, γιατί τα καλαμαράκια όσο μαγειρεύονται, τόσο σκληραίνουν. Οπότε 2-3 λεπτά και μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Αμέσως πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη.
Τον χυμό από το λεμόνι τον βάζουμε πριν το σερβίρισμα, για να μην μαλακώσει η κρούστα που δημιουργήσαμε.
Τόσο απλή συνταγή και τόσο νόστιμη!!!!
Καλή σας απόλαυση!!!