Empisteutiko.gr
22.04.26 || 12:56
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Ιράν: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ διαδέχεται τον δολοφονημένο πατέρα του και γίνεται «αρχιστράτηγος» στον πόλεμο

09.03.2026
in Κόσμος
Ιράν: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ διαδέχεται τον δολοφονημένο πατέρα του και γίνεται «αρχιστράτηγος» στον πόλεμο
Share TweetShareEmail

Ο δευτερότοκος γιος του δολοφονηθέντος Αλί Χαμενεΐ, ο Μοτζτάμπα, επελέγη ως νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αργά το βράδυ της Κυριακής (08.03.2026).

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ στην Τεχεράνη, η Συνέλευση των Ειδικών του Ιράν επέλεξε τον 56χρονο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ως διάδοχο του πατέρα του, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε τις πρώτες ώρες του πολέμου, στη θέση του ανώτατου ηγέτη της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Μοχσέν Χεϊνταρί, μέλος της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο ISNA, «η πλειοψηφία της Συνέλευσης του Ιράν ενέκρινε τον υποψήφιο που θεωρήθηκε ο καταλληλότερος για τη θέση».

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ποντάροντας στον πόλεμο στο Ιράν: Πάνω από 1 δισ. δολάρια σε στοιχήματα που έγιναν με… ύποπτα καλό timing

Ποντάροντας στον πόλεμο στο Ιράν: Πάνω από 1 δισ. δολάρια σε στοιχήματα που έγιναν με… ύποπτα καλό timing

19.04.2026
Πέρασαν τα δύο πρώτα πλοία από τα Στενά του Ορμούζ – Το πρώτο είναι ελληνόκτητο

Το Ιράν έκλεισε ξανά τα Στενά του Ορμούζ κατηγορώντας τις ΗΠΑ – 8 πετρελαιοφόρα κατάφεραν να περάσουν

18.04.2026

Πρόσθεσε ότι ο υποψήφιος επελέγη με βάση τη συμβουλή του Αλί Χαμενεΐ ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν θα πρέπει να είναι κάποιος τον οποίο «μισεί ο εχθρός» αντί να τον επαινεί.

«Ακόμα και ο Μεγάλος Σατανάς (ΗΠΑ) έχει αναφέρει το όνομά του», δήλωσε ο ανώτερος κληρικός για τον επιλεγμένο διάδοχο, λίγες ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι ο γιος του Χαμενεΐ θα ήταν μία «απαράδεκτη» επιλογή για αυτόν.

Ισραηλινά και δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν προεξοφλήσει ότι ο Μοτζτάμπα, γνωστός για τη σκληροπυρηνική του στάση, έχει επιλεχθεί για να αναλάβει τη θέση του νέου ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Ασπίδα» του οι Φρουροί της Επανάστασης

Αν και η κυρίαρχη ιδεολογία στο Ιράν δεν βλέπει κατ’ αρχήν με καλό μάτι την κληρονομική διαδοχή, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ έχει ισχυρούς υποστηρικτές στους κόλπους των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και στο γραφείο του πατέρα του, το οποίο εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή.

Στη δήλωσή της, η Συνέλευση των Ειδικών κάλεσε τον ιρανικό λαό να διατηρήσει την ενότητά του και να δηλώσει πίστη στον νέο Ανώτατο Ηγέτη.

Το Reuters σημειώνει πως η επιλογή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αποτελεί ένδειξη ότι οι σκληροπυρηνικοί συνεχίζουν να ελέγχουν σταθερά την εξουσία στο Ιράν.

Μοτζτάμπα Χοσεϊνί Χαμενεΐ: Who is who

Γεννημένος στις 8 Σεπτεμβρίου 1969 στη βορειοανατολική πόλη Μασχάντ, ο Μοτζτάμπα είναι το δεύτερο από τα έξι παιδιά του Αλί Χαμενεΐ. Σπούδασε στη θρησκευτική σχολή Αλάβι στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, σε ηλικία 17 ετών, ο Μοτζτάμπα υπηρέτησε στο στρατό για αρκετές σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Ο οκταετής αιματηρός πόλεμος έκανε το καθεστώς ακόμη πιο καχύποπτο απέναντι στις ΗΠΑ και τη Δύση, που υποστήριζαν το Ιράκ.

Το 1999, ο Μοτζτάμπα πήγε στο Κουμ, μία ιερή πόλη που θεωρείται σημαντικό κέντρο της σιιτικής θεολογίας, για να συνεχίσει τις θρησκευτικές του σπουδές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τότε δεν φορούσε ιερατικά ρούχα.

Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο Μοτζτάμπα έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό χαμηλό προφίλ. Δεν έχει ποτέ ασκήσει κυβερνητικό αξίωμα, ούτε έχει δώσει δημόσιες ομιλίες ή συνεντεύξεις. Έχουν δημοσιευτεί μόνο λίγες φωτογραφίες και βίντεο του.

Ωστόσο, υπάρχουν μακροχρόνιες φήμες για την επιρροή του ως «φρουρός» του πατέρα του.

Διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν από τα WikiLeaks στα τέλη της δεκαετίας του 2000, τον περιέγραφαν ως «την εξουσία πίσω από τις ρόμπες», ο οποίος θεωρούνταν ευρέως ως «ικανός και δυναμικός ηγέτης» εντός του καθεστώτος, σύμφωνα με το Associated Press.

Μοτζτάμπα: Ένας κροίσος κληρικός

Μέχρι τώρα, ο Μοτζάμπα Χαμενεΐ ζούσε μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας με συνέπεια λίγες πληροφορίες να έχουν γίνει γνωστές για τη ζωή του. Δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυψε ότι κατέχει δύο πολυτελή διαμερίσματα στο Κένσινγκτον του δυτικού Λονδίνου, με θέα την ισραηλινή πρεσβεία και συνολικής αξίας άνω των 57 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα διαμερίσματα βρίσκονται στον έκτο και έβδομο όροφο, συνοδευόμενα από βοηθητικά διαμερίσματα στον ισόγειο χώρο. Απέχουν μόλις λίγα μέτρα από το Παλάτι του Κένσινγκτον, επίσημη κατοικία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον.

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι ο Χαμενεΐ κατέχει 11 πολυτελείς κατοικίες στο Χάμπστεντ του βόρειου Λονδίνου, μέσω μίας εταιρείας-βιτρίνα καταχωρημένης στη Νήσο του Μαν. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Χαμενεΐ σε όλο τον πλανήτη υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα κεφάλαια για τις αγορές του γιου του δολοφονηθέντος αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρεται να προήλθαν από το πρόγραμμα παράκαμψης κυρώσεων του Ιράν στον τομέα του πετρελαίου.

Tags: ΙΡΑΝΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΙ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Χτυπήθηκε και δεύτερο πλοίο στο Ορμούζ -Ελληνικό πλοίο με κοντέινερ δέχθηκε πυρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης
Κόσμος

Χτυπήθηκε και δεύτερο πλοίο στο Ορμούζ -Ελληνικό πλοίο με κοντέινερ δέχθηκε πυρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης

22.04.2026
Lufthansa: Μειώνει κατά 20.000 τις πτήσεις της, λόγω του κόστους καυσίμων
Κόσμος

Lufthansa: Μειώνει κατά 20.000 τις πτήσεις της, λόγω του κόστους καυσίμων

22.04.2026
Next Post
Σαν Σήμερα Τετάρτη 10/09

Σαν Σήμερα Δευτέρα 09/03

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Κάμερες στην αστυνομία και ψυχογραφικά τεστ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αστυνομία

12.03.2021
Επεισόδια στη δίκη του Άλκη Καμπανού: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους φίλους των καταδικασμένων – Δακρυγόνα από τα ΜΑΤ

Επεισόδια στη δίκη του Άλκη Καμπανού: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στους φίλους των καταδικασμένων – Δακρυγόνα από τα ΜΑΤ

03.11.2025
troxeo-souda

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο σε θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα

06.12.2025

ΤΑΣΗ_

Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026
Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ: Μοντέλο, TikToker και πρώην παίκτης reality μεταξύ των κατηγορούμενων

Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ: Μοντέλο, TikToker και πρώην παίκτης reality μεταξύ των κατηγορούμενων

24.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved