Empisteutiko.gr
14.01.26 || 05:11
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

ΗΠΑ: Η ομογένεια ζητά την παρέμβαση Μπάιντεν για να σταματήσει τα σχέδια του Ερντογάν στην Κύπρο

09.07.2021
in Κόσμος, Πολιτική
Share TweetShareEmail

Μέσω κοινής επιστολής που φέρει τις υπογραφές των μεγαλύτερων ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, με αφορμή την επικείμενη 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Με μια κοινή επιστολή που φέρει τις υπογραφές των μεγαλύτερων ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, οι ηγέτες της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ ζητούν από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να ανεχθεί την περαιτέρω καταστρατήγηση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφορμή για την επιστολή στάθηκε η επικείμενη 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με τα ηγετικά στελέχη της ομογένειας να αξιοποιούν την ευκαιρία για να εκφράσουν στον Πρόεδρο Μπάιντεν την ανησυχία τους για τις νέες και ανανεωμένες απειλές που αντιμετωπίζει η Κύπρος από τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Σας παροτρύνουμε να προειδοποιήσετε τον Πρόεδρο Ερντογάν, ενάντια σε περαιτέρω επιθετικότητα προς την Κύπρο και να στείλετε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τιμωρητικές και αυστηρές συνέπειες εάν συνεχιστούν περαιτέρω ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απειλούν την κυριαρχία της και προκαλούν αστάθεια. Επιπλέον, ζητούμε ευπειθώς όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν τη δικαιοδοσία τους στα Βαρώσια», τονίζεται στην επιστολή.

Οι πρόεδροι των δέκα ελληνοαμερικανικών οργανώσεων επισημαίνουν ότι το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ρητά ότι μια προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος των Βαρωσίων απαιτεί τη μεταφορά της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, υπενθυμίζουν στον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επανεπιβεβαίωσε τη στήριξή της στις 9 Οκτωβρίου 2020, καθώς ενέκρινε τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησε από την Τουρκία να ανακαλέσει όλους τους σχεδιασμούς της για τα Βαρώσια. Υπό αυτό το πρίσμα, ζητούν από τις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τη θέση που κατέχουν ως μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ζητήσουν από τον ΟΗΕ να ασκήσει τη κυριαρχία του στα Βαρώσια. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «προς τούτο, καλούμε την κυβέρνησή σας να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με βάση την οποία τα Βαρώσια θα ήταν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ».

Συνεχίζοντας, τα ηγετικά στελέχη της ομογένειας συνδέουν τους σχεδιασμούς για το άνοιγμα των Βαρωσίων με την υποστήριξη που έχει εκφράσει η τουρκική πλευρά στη λύση των «δύο κρατών», η οποία παραβιάζει τις θέσεις τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ενέργειες στα Βαρώσια ερμηνεύονται ως έλλειψη ειλικρινούς ενδιαφέροντος για την επανάληψη σοβαρών συνομιλιών, οι οποίες θα κινούνται εντός του καθορισμένου από τον ΟΗΕ διαπραγματευτικού πλαισίου. Σε αυτό το σημείο, οι ομογενείς στέκονται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αντιστρέψει τις ενέργειές της σχετικά με τη Βαρώσια. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζουν ότι χρειάζεται άμεση ανάληψη ουσιαστικής δράσης, η οποία δεν θα περιορίζεται στα όρια της απλής ρητορικής και κριτικής προς την Τουρκία.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Κύπρος – Χριστοδουλίδης για το επίμαχο βίντεο: «Όποιος έχει στοιχεία για χρηματισμό να τα καταθέσει»

Κύπρος – Χριστοδουλίδης για το επίμαχο βίντεο: «Όποιος έχει στοιχεία για χρηματισμό να τα καταθέσει»

09.01.2026
Κύπρος: Πολιτικοί τριγμοί μετά το βίντεο για μίζες στο Προεδρικό – Στις έρευνες η ΚΥΠ και σενάρια για ρωσικό δάκτυλο

Κύπρος: Πολιτικοί τριγμοί μετά το βίντεο για μίζες στο Προεδρικό – Στις έρευνες η ΚΥΠ και σενάρια για ρωσικό δάκτυλο

09.01.2026

«Είναι ουσιώδες για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διεθνή κοινότητα να κινηθούν προληπτικά και να αποτρέψουν τυχόν περαιτέρω παράνομες ενέργειες του τουρκικού επεκτατισμού σε βάρος της Κύπρου. Μια αποτυχία δράσης μόνο θα ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Ερντογάν στην επιδίωξή του για μια λύση “δύο κρατών” στην Κύπρο, η οποία θα ήταν καταστροφή για τον λαό της Κύπρου και δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η επιστολή παρουσιάζει τις ενέργειες για το άνοιγμα των Βαρωσίων και την πρόταση για τη διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μια συνδυαστική απειλή για την εθνική κυριαρχία της Κύπρου, η οποία είναι εφάμιλλη της τουρκικής εισβολής του 1974. Την υπογράφουν οι επικεφαλής της ΑΧΕΠΑ, ΑΗΙ, ΠΣΕΚΑ, Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, HALC, Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αμερικανο-Ελληνικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Εθνικού Συμβουλίου, Παγκυπρίου Φλόριδας.

Η προσωπική ενασχόληση του Τζο Μπάιντεν με το Κυπριακό

Οι ηγέτες της ομογένειας υπενθυμίζουν στον Πρόεδρο Μπάιντεν τη μακροχρόνια ενασχόληση που έχει με το Κυπριακό και σημειώνουν ότι πλέον είναι σε θέση να το καταστήσει υψηλή προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν που στις 27 Ιανουαρίου 1989 είχε στείλει επιστολή στον τότε Πρόεδρο του AHI, Ντιν Λόμις, λέγοντας ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση Μπους για να καταστήσει την Κύπρο υψηλή προτεραιότητα.

Στην επιστολή που είχε στείλει ο τότε γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν ανέφερε, μεταξύ άλλων: «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αξιώσεις τους για πατρογονική γη και περιουσία που κατασχέθηκαν κατά την εισβολή του 1974 δεν θα παραβλεφθούν. Τέλος, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στην Τουρκία ότι έως ότου απομακρύνει και τον τελευταίο στρατιώτη της από την Κύπρο, δεν θα αναγνωριστεί ποτέ ως πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας».

ΠΗΓΗ: protothema.gr
Tags: ΚΥΠΡΟΣΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Τέμπη: «Τσουνάμι» αντιδράσεων για τη συναυλία – «Ούτε καν τα μέλη του συλλόγου της δεν στηρίζουν την Καρυστιανού»
Επιλογές Συντακτών

Μαρία Καρυστιανού: Παραιτείται από το Δ.Σ. του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών – «Εν τέλει ο διχασμός επικράτησε»

14.01.2026
Μητσοτάκης από Βελεστίνο: Το 2026 θα στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτούς που έχουν δοκιμαστεί περισσότερο
Επιλογές Συντακτών

Μητσοτάκης: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα, επιτάχυνση αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και μέτρα για όσους επηρεάστηκαν από την Ευλογιά – «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς από μειοψηφίες»

13.01.2026
Next Post

Πιερρακάκης: Ετσι θα λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο των covid pass στην εστίαση -Διαθέσιμη δωρεάν

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Δοκιμάζεται ξανά η Εύβοια – Πλημμυρισμένα πάνω από 200 σπίτια – Εικόνες βιβλικής καταστροφής

10.10.2021
Δημόσιες εκτελέσεις από τη Χαμάς μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη Γάζα – Στόχος οι «συνεργάτες του Ισραήλ»

Δημόσιες εκτελέσεις από τη Χαμάς μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη Γάζα – Στόχος οι «συνεργάτες του Ισραήλ»

15.10.2025

Χαλκιδική: Για προσωπική χρήση οι κάμερες στο δωμάτιο λέει ο ιδιοκτήτης – Παρακολουθούσε τουλάχιστον 10 ζευγάρια

03.10.2022

ΤΑΣΗ_

Σέρρες: Φρίκη δίχως τέλος – Ξυλοκόπησαν και δεύτερη φορά τον 17χρονο Άγγελο πριν φτάσει σπίτι του

Σέρρες: Φρίκη δίχως τέλος – Ξυλοκόπησαν και δεύτερη φορά τον 17χρονο Άγγελο πριν φτάσει σπίτι του

13.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Εντοπίστηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Άνω Ποροΐων, Κώστας Γκίνης – Βρέθηκε κρυμμένο σε πεύκα το αυτοκίνητό του

03.01.2026
Σέρρες: Το σημείωμα που άφησε ο 45χρονος Πυροσβέστης και τα ευρήματα του smart watch – Ήταν άυπνος για πολλές ημέρες

Γυμνός με κομμένες τις φλέβες ο 45χρονος πυροσβέστης που εντοπίστηκε στο όρος Μπέλλες

03.01.2026
Wall Street Journal: Ο Μπάιντεν ήταν σε διανοητική παρακμή από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο – Το άγνωστο σχέδιο για την προστασία του

Deathlist 2026: Η αρρωστημένη λίστα θανάτου «ξαναχτυπά» – Οι διάσημοι που αναμένεται να πεθάνουν

02.01.2026
Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ – Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ – Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

29.12.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved