Empisteutiko.gr
09.05.26 || 05:01
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα της προεδρίας Τραμπ

07.11.2024
in Κόσμος
Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα της προεδρίας Τραμπ

President Joe Biden and Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy attend a news conference in the Indian Treaty Room in the Eisenhower Executive Office Building on the White House Campus, Tuesday, Dec. 12, 2023, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)

Share TweetShareEmail

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ο Ντόναλντ Τραμπ «αποκοιμήθηκε» στο υπουργικό συμβούλιο – Τα μάτια του έκλεισαν πολλές φορές

Το αμερικανικό χρέος πάνω από το ΑΕΠ: Έχει να συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πανδημία

08.05.2026
Ντόναλντ Τραμπ: Αποκοιμήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Οβάλ Γραφείο – Το σενάριο της υπνικής άπνοιας

Στην Αθήνα έως το τέλος του 2026 ο Ντόναλντ Τραμπ, λέει η Κίμπερλι Γκιλφόιλ

05.05.2026

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες και στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Οι φόβοι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που λίγο μένει από το να γίνουν πραγματικότητα.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ βρίσκονταν εδώ και μήνες μπροστά στην προοπτική μιας πιθανής επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Το σενάριο αυτό έγινε πραγματικότητα, με τη συντριπτική επικράτηση του Ρεπουμπλικανού, που γίνεται πλέον ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πολύ πριν τις αμερικανικές εκλογές, η Συμμαχία εξέταζε το σενάριο αυτό, με την ελπίδα να μην πραγματοποιηθεί, καθώς κάτι τέτοιο εκτιμούσαν ότι δημιουργεί νέα, άκρως απρόβλεπτα δεδομένα. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να «τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες», χωρίς να εξηγεί με σαφήνεια τον τρόπο, ενώ έχει κατηγορήσει τον Ζελένσκι ότι «δεν έπρεπε ποτέ να αφήσει τον πόλεμο να ξεκινήσει».

Αυτές οι δηλώσεις, αν και μπορεί να φαίνονταν υπερβολικές ή απλώς μέρος της πολιτικής ρητορικής του, αποτελούν πλέον το πλαίσιο με το οποίο θα αντιμετωπιστεί η Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ξεκάθαρα την επιθυμία του να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στο εξωτερικό, κάτι που ερμηνεύεται ως πρόθεση να αποσύρει την αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία. Επιπλέον, η προεδρία Τραμπ θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον άξονα του ΝΑΤΟ, ειδικά δεδομένων των στενών σχέσεών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για τη Ρωσία, η νίκη του Τραμπ στις εκλογές είναι ιδανική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της αμερικανικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει επενδύσει στις τελευταίες κινήσεις της, με τον ρωσικό στρατό να καταλαμβάνει θέσεις γύρω από στρατηγικές ουκρανικές πόλεις και στρατιωτικούς κόμβους. Εάν καταφέρουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του Ντονέτσκ, θα ανοιχτεί ο δρόμος προς μεγάλες πόλεις όπως η Ντνίπρο και η Ζαπορίζια, θέτοντας το Κίεβο σε άμεσο κίνδυνο.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία αντιμετωπίζει προβλήματα αντοχής, με τις απώλειες να είναι υψηλές και τις δυνατότητες παραγωγής οπλισμού και πυρομαχικών να μειώνονται. Αναλυτές εκτιμούν πως ο ρυθμός απωλειών, με περίπου 1.200 νεκρούς ή τραυματίες ημερησίως, δεν είναι βιώσιμος χωρίς μια νέα μαζική, και πιθανότατα μη δημοφιλής, ρωσική κινητοποίηση. Έτσι, η στρατηγική του Κρεμλίνου βασίζεται στην πιθανή αποδυνάμωση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Η αντιφατική στάση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η πολιτική του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία έχει ούτως ή άλλως μια βασική αντίφαση. Η διακυβέρνηση Μπάιντεν απέφυγε να εξοπλίσει την Ουκρανία με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορέσει να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία, φοβούμενη την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ωστόσο, δεν ήταν διατεθειμένη να αφήσει τη Ρωσία να επικρατήσει, έτσι περιορίστηκε στο να στηρίζει την Ουκρανία με ελπίδα ότι ο Πούτιν τελικά θα υποκύψει στις πιέσεις.

Αυτή η αντίφαση μπορεί να αποβεί μοιραία για την αντοχή της Ουκρανίας, καθώς η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ είναι ίσως το πιο σημαντικό ψυχολογικό στήριγμα για τον ουκρανικό στρατό.

Republican presidential nominee former President Donald Trump meets with Ukraine’s President Volodymyr Zelenskyy at Trump Tower, Friday, Sept. 27, 2024, in New York, as Richard Grennell, center, watches. () AP Photo Julia Demaree Nikhinson

Η νίκη του Τραμπ μπορεί επίσης να φέρει τον Ζελένσκι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και τη συμπάθεια της Δύσης, παίζοντας έναν ρόλο εξαιρετικού «πωλητή» της ουκρανικής υπόθεσης, σύμφωνα με τα λόγια του Τραμπ. Όμως, το παρελθόν των σχέσεών του με τον Τραμπ είναι ήδη βεβαρυμμένο, λόγω των αιτημάτων του πρώην προέδρου να ερευνήσει την οικογένεια Μπάιντεν. Αυτό αφήνει τον Ζελένσκι με ένα βαρύ φορτίο: μπορεί να συνεχίσει να διεκδικεί υποστήριξη ή θα πρέπει να σκεφτεί την αντικατάστασή του από ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία της Ουκρανίας για να εξασφαλιστεί η στήριξη των ΗΠΑ;

Αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει και τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι καλούνται να συνεχίσουν να μάχονται χωρίς σαφείς υποσχέσεις για το μέλλον. Πολλοί έχουν ήδη κουραστεί από τον πόλεμο και βλέπουν τη ζωή τους να κινδυνεύει για να προστατεύσουν οικογένειες που πιθανόν θα βρεθούν υπό ρωσική κατοχή.

Το σενάριο που απεύχεται η Ουκρανία

Η πιθανότητα μιας συμφωνίας υπό την υποστήριξη του Τραμπ θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα έχει αποδείξει στο παρελθόν πως διαπραγματεύεται μόνο για να εξασφαλίσει χρόνο και να προετοιμάσει το επόμενο βήμα. Η Ρωσία έχει πουλήσει στο εσωτερικό της κοινωνίας τον πόλεμο ως αγώνα ενάντια σε ολόκληρη τη Δύση και την υποχώρηση είναι απίθανο να δεχτεί ο Πούτιν, καθώς κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της εξουσίας.

Αυτός ο πόλεμος αποκάλυψε ότι η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας δεν είναι τόσο αήττητη όσο φοβόταν η Δύση. Ωστόσο, η προεδρία Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη αλλαγή της στάσης του κόσμου απέναντι στη Ρωσία. Αν η Δύση αποφασίσει ότι δεν πρέπει να φοβάται τη Ρωσία, καθώς δεν θεωρείται πλέον πραγματική απειλή, θα είναι η μεγαλύτερη νίκη του Πούτιν και η πιο σοβαρή αδυναμία της Δύσης.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται και το μέλλον της κρέμεται από τις αποφάσεις ενός ασταθούς και απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου. Ο χρόνος θα δείξει εάν η Ουκρανία μπορεί να αντέξει την αλλαγή στις διεθνείς ισορροπίες, ή αν θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της σε έναν κόσμο όπου η υποστήριξη της Δύσης δεν είναι πλέον δεδομένη.

Πηγή: news247.gr

Tags: ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Διέρρευσε βίντεο του Πενταγώνου δείχνει UFO από στη Συρία το 2021 – Εκπληκτικές εικόνες
Επιλογές Συντακτών

Η αλήθεια είναι εκεί έξω: Στη δημοσιότητα τα πρώτα 162 αρχεία για UFO μετά την εντολή Τραμπ

08.05.2026
Γύριζε βίντεο για το OnlyFans ενώ δίπλα της πέθαινε 55χρονος με σακούλα στο κεφάλι
Κόσμος

Γύριζε βίντεο για το OnlyFans ενώ δίπλα της πέθαινε 55χρονος με σακούλα στο κεφάλι

08.05.2026
Next Post
Μητσοτάκης από Βουδαπέστη: Εμφατική η νίκη Τραμπ, ήρθε η ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια

Μητσοτάκης από Βουδαπέστη: Εμφατική η νίκη Τραμπ, ήρθε η ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

ΠΑΣΟΚ και η τάξη των μαθητών έγινε αγνώριστη – Παντού ο πράσινος ήλιος – Viral το βίντεο που ανέβασαν

ΠΑΣΟΚ και η τάξη των μαθητών έγινε αγνώριστη – Παντού ο πράσινος ήλιος – Viral το βίντεο που ανέβασαν

24.05.2022
Σεισμός στο ποδόσφαιρο: Τέλος στο μονοπώλιο των FIFA/UEFA, δικαίωση της European Super League

Η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 11η θέση της UEFA με τις νίκες ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού

24.01.2025
Με Rafale και Marder η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Σύγκρουση δύο γαλλικών Rafale ανατολικά του Παρισιού – Σώος ένας πιλότος, αναζητούνται δύο ακόμη

14.08.2024

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Τσουαμενί άφησε αναίσθητο τον Βαλβέρδε με δεξί κροσέ, στο νοσοκομείο ο Ουρουγουανός με αναπηρικό καροτσάκι

Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Τσουαμενί άφησε αναίσθητο τον Βαλβέρδε με δεξί κροσέ, στο νοσοκομείο ο Ουρουγουανός με αναπηρικό καροτσάκι

07.05.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved