Empisteutiko.gr
09.05.26 || 04:55
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Η Ουγγαρία του Όρμπαν μπλοκάρει δάνειο 90 δισ. ευρώ της ΕΕ προς την Ουκρανία

20.02.2026
in Κόσμος
Βίκτορ Όρμπαν: Του πέταξαν χρήματα και τραγούδησαν Bella Ciao στο Ευρωκοινοβούλιο – «Δεν είναι η Eurovision» απάντησε η Μέτσολα
Share TweetShareEmail

Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν έβαλε νέο βέτο στο κοινό ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης προς την Ουκρανία, μπλοκάροντας δάνειο 90 δισ. ευρώ λίγες ημέρες πριν από την τέταρτη επέτειο της ρωσικής εισβολής. Η κίνηση εντείνει τη σύγκρουση Βουδαπέστης–Βρυξελλών, την ώρα που το Κίεβο προειδοποιεί ότι χωρίς τα ευρωπαϊκά χρήματα κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση μέσα στο β’ τρίμηνο του έτους.

Το ουκρανικό πακέτο, που είχε πολιτικά συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο ως «σανίδα σωτηρίας» για τον προϋπολογισμό του Κιέβου, προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με εγγύηση τον κοινοτικό προϋπολογισμό και θα τα δανείσει στην Ουκρανία. Τότε, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία είχαν εξασφαλίσει ότι δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους ή αποπληρωμή, με το βάρος να το αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα 24 κράτη–μέλη, αλλά η νομική ενεργοποίηση του δανείου απαιτεί ομοφωνία των «27». Ο ουγγρικός «όχι» θέτει σε κίνδυνο και ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ ύψους 8 δισ. ευρώ, το οποίο συναρτάται ρητά με τη ροή των ευρωπαϊκών χρημάτων προς την Ουκρανία.

Όρμπαν, Ουγγαρία και προεκλογική Ουκρανία

Το βέτο της Ουγγαρίας έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Απριλίου, όπου ο Βίκτορ Όρμπαν αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πρόκληση της τελευταίας δεκαετίας. Δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντιπολιτευόμενο κόμμα Tisza του Πέτερ Μάγιαρ να προηγείται περίπου δέκα μονάδες του κυβερνώντος Fidesz, ενισχύοντας την πίεση στον Όρμπαν να συσπειρώσει τη βάση του με σκληρή ρητορική κατά της Ουκρανίας και της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κλιμακώνει την αντιουκρανική ατζέντα, παρουσιάζοντας την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο ως απειλή για τον Ούγγρο φορολογούμενο και ως μηχανισμό παράτασης του πολέμου.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Εντυπωσιασμένος ο Ορμπάν από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Μπορώ να την πάρω μαζί μου στην Ουγγαρία;» ρώτησε τον Τραμπ

Τι σημαίνει η ήττα του Όρμπαν στην Ουγγαρία για Ευρώπη και ΗΠΑ

13.04.2026
Ο Μάγιαρ κέρδισε τις εκλογές στην Ουγγαρία εκθρονίζοντας μετά από 16 χρόνια τον Όρμπαν

Ο Μάγιαρ κέρδισε τις εκλογές στην Ουγγαρία εκθρονίζοντας μετά από 16 χρόνια τον Όρμπαν

12.04.2026

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Όρμπαν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ευθύνεται για τη διακοπή ροών στον πετρελαιαγωγό Druzhba, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο μέσω ουκρανικού εδάφους στην Ουγγαρία. Παρότι ο αγωγός έχει υποστεί ζημιές από ρωσικές επιθέσεις, ο Ούγγρος ηγέτης επέρριψε στο Κίεβο την ευθύνη επειδή, κατά τον ίδιο, δεν προχωρά στις αναγκαίες επισκευές, συνδέοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας με την ουκρανική στάση. Το αφήγημα αυτό κυριαρχεί στα φιλοκυβερνητικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναπαράγουν επιχειρήματα της Μόσχας ότι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις «αιωνιοποιούν» τον πόλεμο σε βάρος της Ουγγαρίας.

Όρμπαν, Ουγγαρία και ευρωπαϊκά διλήμματα για την Ουκρανία

Η άρνηση της Ουγγαρίας δεν είναι μόνο εσωτερική προεκλογική κίνηση, αλλά και εργαλείο πίεσης σε μια ΕΕ που δυσκολεύεται να βρει κοινό βηματισμό για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Το δάνειο των 90 δισ. ευρώ παρουσιάστηκε ως έσχατη λύση, μετά το αδιέξοδο των «27» για την αξιοποίηση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ένα σχέδιο που συνάντησε αντιστάσεις κυρίως από το Βέλγιο –όπου εδρεύει η Euroclear– αλλά και από Ιταλία και Γαλλία. Αν τελικά το βέτο του Όρμπαν παραμείνει, η Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με οξύ δημοσιονομικό κενό από το β’ τρίμηνο, τη στιγμή που ο πόλεμος μπαίνει σε πέμπτο έτος και οι πόροι της Δύσης δείχνουν να εξαντλούνται, όπως γράφουν οι Financial Times.

Την ίδια ώρα, η κίνηση της Βουδαπέστης ενισχύει την εικόνα της Ουγγαρίας ως «ταραξία» εντός της ΕΕ, αλλά και ως στενού εταίρου του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη γραμμή αλληλεγγύης προς την Ουκρανία που ακολουθεί η πλειοψηφία των κρατών–μελών. Η σύγκρουση αυτή αναμένεται να κλιμακωθεί όσο πλησιάζει η κάλπη στην Ουγγαρία, με τις Βρυξέλλες να εξετάζουν εναλλακτικούς δρόμους χρηματοδότησης της Ουκρανίας που θα παρακάμπτουν το ουγγρικό βέτο, αλλά και με τον Όρμπαν να επενδύει πολιτικά στο ρόλο του «αντισυστημικού» ηγέτη που λέει «όχι» στον πόλεμο.

Tags: ΒΙΚΤΩΡ ΟΡΜΠΑΝΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Διέρρευσε βίντεο του Πενταγώνου δείχνει UFO από στη Συρία το 2021 – Εκπληκτικές εικόνες
Επιλογές Συντακτών

Η αλήθεια είναι εκεί έξω: Στη δημοσιότητα τα πρώτα 162 αρχεία για UFO μετά την εντολή Τραμπ

08.05.2026
Γύριζε βίντεο για το OnlyFans ενώ δίπλα της πέθαινε 55χρονος με σακούλα στο κεφάλι
Κόσμος

Γύριζε βίντεο για το OnlyFans ενώ δίπλα της πέθαινε 55χρονος με σακούλα στο κεφάλι

08.05.2026
Next Post
Ο Τραμπ στη σκηνή του Νταβός με μεγάλη μελανιά στο αριστερό του χέρι προκαλεί νέο γύρο φημών για την υγεία του

«Χαστούκι» στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τους δασμούς – «Ντροπή», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ο Μάγιαρ κέρδισε τις εκλογές στην Ουγγαρία εκθρονίζοντας μετά από 16 χρόνια τον Όρμπαν

Ο Μάγιαρ κέρδισε τις εκλογές στην Ουγγαρία εκθρονίζοντας μετά από 16 χρόνια τον Όρμπαν

12.04.2026
Πόλεμος: Στρατιωτική «τακτική» οι βιασμοί γυναικών

Πόλεμος: Στρατιωτική «τακτική» οι βιασμοί γυναικών

24.11.2023

Iωάννινα: Κατέληξε 27χρονος από κορωνοϊό – Νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ

17.01.2022

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Τσουαμενί άφησε αναίσθητο τον Βαλβέρδε με δεξί κροσέ, στο νοσοκομείο ο Ουρουγουανός με αναπηρικό καροτσάκι

Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Τσουαμενί άφησε αναίσθητο τον Βαλβέρδε με δεξί κροσέ, στο νοσοκομείο ο Ουρουγουανός με αναπηρικό καροτσάκι

07.05.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved