Empisteutiko.gr
19.10.26 || 05:15
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Η φον ντερ Λάιεν ζητά από τη Φινλανδία να προετοιμάσει την ΕΕ για πόλεμο

21.03.2024
in Επιλογές Συντακτών, Κόσμος
Share TweetShareEmail

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Ρώσοι στρατιώτες καταγγέλλουν ότι οι διοικητές τους τους εγκατέλειψαν χωρίς τροφή και νερό στο ουκρανικό μέτωπο – Έπιναν τα ούρα τους

Ρώσοι στρατιώτες καταγγέλλουν ότι οι διοικητές τους τους εγκατέλειψαν χωρίς τροφή και νερό στο ουκρανικό μέτωπο – Έπιναν τα ούρα τους

04.10.2026
Συναγερμός στη Ρωσία – Η Ουκρανία αντικαθιστά τους στρατιώτες με ρομπότ – Ο πόλεμος αλλάζει για πάντα

CNN: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ενδεχόμενο σύγκρουσης με Ρωσία – Το ευάλωτο πέρασμα από Πολωνία

21.09.2026

Παρότι δεν υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός στρατός και οι πολιτικές άμυνας παραμένουν αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών, η ΕΕ φαίνεται πως εντείνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει σημαντικά την άμυνά της.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τετάρτη από τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας να εκπονήσει έκθεση σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της πολιτικής και αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ.

«Γνωρίζουμε ότι οι φιλοδοξίες του [Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ] Πούτιν δεν τελειώνουν στην Ουκρανία» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö.

Η ανακοίνωση, μάλιστα, ήρθε λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπου η άμυνα αποτελεί κύριο ζήτημα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö ASSOCIATED PRESS

Στη Φινλανδία «η αμυντική ετοιμότητα δεν είναι μόνο μέλημα του στρατού, είναι μέλημα όλων» είπε, προσθέτοντας: «Έχουμε πολλά να μάθουμε από τη Φινλανδία. Έχουν μια συγκεκριμένη νοοτροπία και πιστεύω ότι πρέπει να την υιοθετήσουμε ευρύτερα στην Ευρώπη… οι άνθρωποι μπορούν να είναι προετοιμασμένοι για όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, υβριδικών απειλών και φυσικών καταστροφών».

Η έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας θα γίνει γνωστό το προσεχές φθινόπωρο, «εξετάζει την αμυντική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σεβόμενη φυσικά ότι η οργάνωση των στρατευμάτων είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών» είπε η φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ανησυχίες αρκετών σχετικά με το ποιος έχει την εξουσία σε ζητήματα άμυνας.

Η Φινλανδία έχει περισσότερα από 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία και παρακολουθεί πολύ στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Niinistö είπε ότι ένα από τα διδάγματα από αυτή τη σύγκρουση είναι ότι «ο πόλεμος έχει αλλάξει… γίνεται με drones, με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, είναι ένας πολύ μεγάλος συνδυασμός». 

Ελπίζουμε ότι «θα βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας» είπε.

Στο τραπέζι της ΕΕ ζητήματα άμυνας και ασφάλειας

Σημειώνεται πως στο θέμα της άμυνας και ασφάλειας οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να γίνουν περισσότερα για να ενισχυθεί η αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ. «Τώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι καιρός να λάβουμε ριζικά και συγκεκριμένα μέτρα για να είμαστε έτοιμοι για άμυνα και να θέσουμε την οικονομία της ΕΕ σε πολεμική βάση» τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή του προς τους «27».

«Η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση θα πρέπει να ενισχυθεί σε ολόκληρη την Ένωση» και «η αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας και η ενίσχυση της κυριαρχίας της Ένωσης θα απαιτήσουν πρόσθετες προσπάθειες», αναμένεται να τονίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής .

Επίσης, θα ζητηθεί η βελτίωση της πρόσβασης στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει το Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή «να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για την κινητοποίηση χρηματοδότησης και να υποβάλουν έκθεση μέχρι τον Ιούνιο. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στην αμυντική βιομηχανία και τον τρέχοντα ορισμό των αγαθών διπλής χρήσης, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική της ικανότητα».

Επιπλέον, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας εξετάζονται διάφορες «καινοτόμες ιδέες», όπως για παράδειγμα η δυνατότητα των ευρωομολόγων για άμυνα που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν στηρίζουν οι λεγόμενες «τσιγκούνες» χώρες του Βορρά, με πρώτη τη Γερμανία. Για το λόγο αυτό, στο σχέδιο συμπερασμάτων οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» και όχι «καινοτόμες ιδέες», ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Tags: ΕΕΠΟΛΕΜΟΣΦΟΝ ΝΤΕ ΛΑΙΕΝ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Διάγγελμα Εμανουέλ Μακρόν: Δεν θα υποκύψουμε σε όσους επιθυμούν τη βία – Ακροαριστεροί και παραβατικοί πίσω από τα επεισόδια
Επιλογές Συντακτών

Διάγγελμα Εμανουέλ Μακρόν: Δεν θα υποκύψουμε σε όσους επιθυμούν τη βία – Ακροαριστεροί και παραβατικοί πίσω από τα επεισόδια

18.10.2026
Γαλλία: Νέα επεισόδια και χάος στο Παρίσι με δακρυγόνα και αντλίες νερού πριν το διάγγελμα Μακρόν – 17χρονη έχασε το μάτι της στη Μιλούζ
Επιλογές Συντακτών

Γαλλία: Νέα επεισόδια και χάος στο Παρίσι με δακρυγόνα και αντλίες νερού πριν το διάγγελμα Μακρόν – 17χρονη έχασε το μάτι της στη Μιλούζ

18.10.2026
Next Post

Νότης Σφακιανάκης: «Δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο τραγούδι, κάνει δεύτερη καριέρα» λέει ο ανιψιός του

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Γκίκας Μαγιορκίνης: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί μέχρι το Πάσχα

20.03.2022
Κυρανάκης: Μειώνεται η γραφειοκρατία, καταργούνται τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης

Κυρανάκης για οδηγούς λεωφορείων: Από τους 3100, οι 700 δηλώνουν ασθένεια – Θα τους αφαιρέσουμε τα επαγγελματικά διπλώματα

20.09.2025
Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Πάνω από 16.000 οι νεκροί

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Πάνω από 16.000 οι νεκροί

09.02.2023

ΤΑΣΗ_

«Αποχωρούμε για λόγους αρχής από τον ΑΝΤ1 μετά από 30 χρόνια» λένε οι Ράδιο Αρβύλα

«Αποχωρούμε για λόγους αρχής από τον ΑΝΤ1 μετά από 30 χρόνια» λένε οι Ράδιο Αρβύλα

07.10.2026
Ελληνική στρατιωτική αποστολή στη Γάζα με μάχιμο τμήμα έως 150 άτομα και τεθωρακισμένα οχήματα

Γιατί έρχονται χιλιάδες sms με φύλλα πορείας σε έφεδρους μέσω gov.gr: Τι αλλάζει με την ατζέντα 2030

23.09.2026
Παλαιό Φάληρο: Καρέ-καρέ τα δύο βίντεο που εξετάζουν οι Αρχές για τον πνιγμό της τρίχρονης

Πώς έγινε η άγρια συμπλοκή για μια ξαπλώστρα στη Βουλιαγμένη που κατέληξε στον θάνατο 82χρονου, συνελήφθη ο 76χρονος

20.09.2026
Θεσσαλονίκη: Με δυο Αφγανούς ήταν η 13χρονη – Πήδηξε από το μπαλκόνι όταν έφτασε η Αστυνομία

Εφιαλτικές στιγμές για 34χρονη στο κέντρο της Αθήνας – Ντελιβεράς της επιτέθηκε και την βίασε μέσα στο AirBnb ενώ κοιμόταν

28.09.2026
Γιώργος Μαζωνάκης: «Η μητέρα του ζήτησε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική» σύμφωνα με πληροφορίες

Γιώργος Μαζωνάκης: Οι αναλύσεις των ουσιών που εντοπίστηκαν στις τοξικολογικές εξετάσεις του τραγουδιστή «ξεκλειδώνουν» τα αίτια θανάτου

16.10.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved