Empisteutiko.gr
03.10.25 || 13:11
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Η Άγκυρα ετοιμάζει βάση πεζοναυτών στην Ίμβρο – “Κροκόδειλοι” με αμφίβια τεθωρακισμένα απέναντι από τη Λήμνο

29.01.2025
in *ΑΡΧΕΙΟ - ΠΑΛΙΑ ΑΡΘΡΑ *
Share TweetShareEmail

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις αναδιαρθρώσεις αλλά και τις αυξήσεις μονάδων στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτές φαίνεται να σχετίζονται και άμεσα με το εξόχως αναθεωρητικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Ο λόγος για την αύξηση, όπως όλα δείχνουν, των ταξιαρχιών των Τούρκων πεζοναυτών, που έχουν το προσωνύμιο “Κροκόδειλος”, από μία που είναι τώρα σε τρεις, εκ των οποίων οι δύο θα υπάγονται στη Στρατιά Αιγαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα μάτια και τα αφτιά της Αθήνας έχουν εστιάσει και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 και την επίσκεψη του τότε Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Ίμβρο, καθώς μέσω αυτής ήρθαν στην επιφάνεια τα στρατιωτικά έργα που διενεργεί η Άγκυρα στο νησί. Το δε σχετικά πρόσφατο σόου του θιασώτη της “Γαλάζιας Πατρίδας” απόστρατου ναυάρχου Γιαϊτζί, ανατολικά της Ζουράφας, έδειξε πως η Άγκυρα δεν έχει ξεχάσει το Βόρειο Αιγαίο και οι στοχεύσεις της δεν είναι μόνο στα Δωδεκάνησα.

Σε απόσταση 25 χλμ.

Η εικόνα που καταγράφεται είναι ότι ετοιμάζονται συστηματικά οι σχετικές εγκαταστάσεις στρατοπέδων και υποδομής στην Ίμβρο και τα αντίστοιχα έργα υποστήριξης των επεκτάσεων στρατοπέδων του 5ου Συντάγματος Καταδρομών που εδρεύει στο νησί, και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι επιχειρησιακά η αναβάθμισή τους θέλει να δώσει στους καταδρομείς νησιωτικό και εκστρατευτικό χαρακτήρα και να τους καταστήσει πεζοναύτες. Να γίνουν δηλαδή η 3η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, για την οποία υπάρχουν πληροφορίες στην Αθήνα ότι θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία. Αυτά την ώρα που η Τουρκία ψέγει την Ελλάδα που, έχοντας πάνω από το κεφάλι της ένα casus belli, προχωρά στη δημιουργία και πυραυλικού τείχους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Γιατί το Ισραήλ χτύπησε τη Ντόχα – Ανατροπή ισορροπιών σε Κατάρ, ΗΠΑ και Τουρκία

Γιατί το Ισραήλ χτύπησε τη Ντόχα – Ανατροπή ισορροπιών σε Κατάρ, ΗΠΑ και Τουρκία

10.09.2025
Η Τουρκία διαμαρτύρεται για τα θαλάσσια πάρκα – Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει ημερομηνία επίσκεψης στην Άγκυρα

Η Τουρκία διαμαρτύρεται για τα θαλάσσια πάρκα – Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει ημερομηνία επίσκεψης στην Άγκυρα

19.04.2024

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις που αναβαθμίζονται είναι στην περιοχή Ουγουρλού (το ελληνικό όνομα της περιοχής είναι Λιβούνια). Τα έργα που γίνονται στην Ίμβρο σε συνδυασμό με την απόκτηση από τους Τούρκους πεζοναύτες του αμφιβίου θωρακισμένου ερπυστριοφόρου Zaha, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 21 πεζοναύτες έκαστο, έβαλαν στο τραπέζι ακόμα και σενάρια νυχτερινής διάβασης του διαύλου μεταξύ Ίμβρου και Λήμνου από αριθμό αυτών των αμφιβίων χωρίς τη χρήση καν αποβατικών πλοίων, με την προϋπόθεση βέβαια ήρεμης θάλασσας, καθώς σε σχετικό βίντεο που έδωσε πριν από 4 μήνες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας οι προδιαγραφές του αναφέρουν πως μπορεί να πλεύσει μια απόσταση 15 ναυτικών μιλίων, δηλαδή 27,8 χιλιομέτρων. Από την παραλία του Ουγουρλού μέχρι την απέναντι παραλία του Παλαιόκαστρου στη Λήμνο η απόσταση είναι 25 χιλιόμετρα.

Σενάρια απόβασης

Αν και αυτό είναι το πιο ακραίο σενάριο, εντούτοις η δημιουργία μιας ταξιαρχίας πεζοναυτών στο Βόρειο Αιγαίο δείχνει την εν δυνάμει πρόθεση της Τουρκίας είτε για μια κίνηση πέρα από το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων είτε ακόμα και για απόπειρα υπερκέρασης της “αδιάβατης” γραμμής του Έβρου με απόβαση στα μετόπισθεν. Οι εξελίξεις στους Τούρκους πεζοναύτες άρχισαν να τρέχουν πιο γρήγορα μετά τον Αύγουστο του 2024, όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση της 2ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στην Αλεξανδρέττα.

Σημειωτέον, η έδρα της 1ης είναι στη Φώκαια, κοντά στη Σμύρνη, και ανήκει στη Στρατιά Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και η 2η Ταξιαρχία που ίδρυσαν ήδη οι Τούρκοι στην Αλεξανδρέττα μπορεί σχετικά εύκολα να μετακινηθεί στο Αιγαίο, καθώς πλέον, όπως τόνισαν στρατιωτικές πηγές, υπάρχει μεγάλος αριθμός αποβατικών πλοίων και το “Anadolu”, που πέρα από μίνι αεροπλανοφόρο είναι και πλοίο αποβάσεων.

Tags: ΑΓΚΥΡΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Φθινοπωρινή «στροφή» του καιρού: Πέφτει η θερμοκρασία, πού περιμένουμε βροχές -Η πρόγνωση της ΕΜΥ
*ΑΡΧΕΙΟ - ΠΑΛΙΑ ΑΡΘΡΑ *

Πείτε αντίο στο καλοκαίρι: Γιατί σήμερα ξεκινάει επίσημα το φθινόπωρο

22.09.2025
Τουσκ: «Η Πολωνία δεν θα διστάσει να καταρρίψει αντικείμενα που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της»
*ΑΡΧΕΙΟ - ΠΑΛΙΑ ΑΡΘΡΑ *

Τουσκ: «Η Πολωνία δεν θα διστάσει να καταρρίψει αντικείμενα που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της»

22.09.2025
Next Post
Πάτρα: Νεκρός 22χρονος που κρεμάστηκε σε κοινή θέα από κολώνα της ΔΕΗ

Βόλος: Χρεώθηκε 13.860 κιλοβατώρες χωρίς να μένει στο σπίτι

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Ισραήλ: Η στιγμή της επέμβασης των ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Madleen για τη Γάζα – «The show is over»

Ισραήλ: Η στιγμή της επέμβασης των ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Madleen για τη Γάζα – «The show is over»

09.06.2025
Σέρρες: Αγγελία Εργασίας – Ζητούνται άτομα για εργασία ως σερβιτόροι

Καταγγελία-σοκ από σερβιτόρο στη Σαντορίνη: Απολύθηκε και εκδιώχθηκε με τραμπουκισμούς και απειλές

18.07.2025
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Περισσότεροι από 50 τραυματίες – Οι 20 σοβαρά

Σύγκρουση τρένων στην Λάρισα: Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

01.03.2023

ΤΑΣΗ_

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

Η στιγμή της εν ψυχρώ δολοφονίας 23χρονης Ουκρανής από 35χρονο σε τρένο στη Σάρλοτ – Ο δράστης έφυγε ατάραχος

08.09.2025
Διατροφολόγος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν αγοράζει ποτέ από το σούπερ μάρκετ

Πρόστιμο 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε Σκλαβενίτη και Lidl από το υπουργείο Ανάπτυξης

24.09.2025
ΑΑΔΕ: Στα “σκαριά” το ψηφιακό πελατολόγιο – Ποιους ελεύθερους επαγγελματίες αφορά

ΑΑΔΕ: Παγίδευσε γνωστό trapper, ο οποίος αγόρασε πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια μέσω… μη κερδοσκοπικής

06.09.2025
Μεγάλη επιχείρηση ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη – Προσαγωγές Τούρκων για τους πυροβολισμούς

Για δύο ώρες κυνηγούσαν τον γιο του επιχειρηματία οι αστυνομικοί: Οι κόντρες στην Αττική Οδό, το κρυμμένο supercar και το αλκοόλ

08.09.2025

Αυτά είναι τα νησιά στα οποία θα μειωθεί κατά 30% ο ΦΠΑ – Δείτε πίνακα

07.09.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved