Empisteutiko.gr
02.07.25 || 16:53
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Γιατί η Ελλάδα είναι από τις χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν τα περισσότερα στην άμυνά τους

25.06.2025
in Ελλάδα
Γιατί η Ελλάδα είναι από τις χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν τα περισσότερα στην άμυνά τους
Share TweetShareEmail

Η σημερινή σύνοδος του NATO στην Ολλανδία συνεχίζεται, με βασικό μέρος της ατζέντας να αποτελεί η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών-μελών της συμμαχίας, με αρκετές χώρες να δίνουν μικρό μερίδιο του ΑΕΠ τους στην άμυνα, προκαλώντας την οργή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Ελλάδα όμως δεν αποτελεί μέλος των κρατών που ο Τραμπ κατηγορεί για τις ελάχιστες δαπάνες τους.

Η ηλιόλουστη Ελλάδα η οποία δεν έχει εμπλακεί σημαντικά σε κάποια στρατιωτική σύγκρουση εδώ και πολλές δεκαετίες μπορεί να μην θεωρείται κάποια στρατιωτική υπερδύναμη στη Μεσόγειο, όμως οι δαπάνες του ελληνικού κράτους για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι σημαντικές – μόνο τέσσερις σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δαπάνησαν μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους για την ασφάλεια από ότι η μεσογειακή χώρα πέρυσι.

Εκτός από τις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι σε αυτό το σύνολο περιλαμβάνονται η Πολωνία, η Λετονία και η Εσθονία, οι οποίες αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού CNBC.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Είναι η Ευρώπη προετοιμασμένη για πόλεμο; Οι χώρες στα ανατολικά εξοπλίζονται και οχυρώνονται

Είναι η Ευρώπη προετοιμασμένη για πόλεμο; Οι χώρες στα ανατολικά εξοπλίζονται και οχυρώνονται

02.07.2025
Αμερικανοί: «Η Ελλάδα είναι μεταφορικά ο μεγαλύτερος φυσικός στόλος αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο»

Η άμυνα της ΕΕ σε αριθμούς – Πόσα ξοδεύει η Ελλάδα

29.06.2025

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα είναι σταθερά ένας μεγάλος δαπανητής για την άμυνα, δαπανώντας περίπου το 3,1% του ΑΕΠ της το 2024, κατατασσόμενη έτσι στην πέμπτη θέση από τις 32 χώρες της συμμαχίας.

nato summit 2025
Οικογενειακή φωτογραφία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ 2025 στη Χάγη, την Τρίτη 24 Ιουνίου 2025. (Haiyun Jiang/Pool Photo via AP)

AP

Στο επίκεντρο των κινήτρων της Αθήνας για υψηλές αμυντικές δαπάνες βρίσκεται η τεταμένη και εύθραυστη σχέση της με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και γείτονα χώρα, Τουρκία.

Η τεταμένη ιστορία με την Τουρκία

Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν «πολλά ιστορικά προβλήματα», δήλωσε στο CNBC ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης του Bruegel.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών χρονολογούνται εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια και περιλαμβάνουν πόλεμο, τον εκτοπισμό πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπων, συγκρούσεις για την Κύπρο και ένα ισχυρό γεωγραφικό στοιχείο λόγω των πολλών νησιών της Ελλάδας, είπε.

«Έχετε αυτόν τον πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών αρκετά κοντά στις τουρκικές ακτές που, κατ’ αρχήν, οι Τούρκοι θα μπορούσαν να εισβάλουν σχετικά εύκολα», δήλωσε ο Kirkegaard. «Η Ελλάδα παραδοσιακά διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική παρουσία σε όλα σχεδόν αυτά τα νησιά και αυτό είναι αρκετά δαπανηρό, διότι σημαίνει ότι πρέπει να έχεις πολλές φρουρές».

Οι ανησυχίες για την «τουρκική απειλή» είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρες, δήλωσε στο CNBC ο Γιώργος Τζογόπουλος, ανώτερος συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Η Ελλάδα ξοδεύει πολλά για την άμυνα για να προστατεύσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε.

greek army us exercise
Δύο ελικόπτερα Apache πετούν πάνω από ένα άρμα μάχης του ελληνικού στρατού, στη στρατιωτική άσκηση Immediate Response 25 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Πετροχώρι της βόρειας Ελλάδας, Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

 
Η αστάθεια σε κοντινές χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, και ιδιαίτερα η «μυϊκή πολιτική» της Τουρκίας σε όλη τη Μεσόγειο, έχουν καταστήσει ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να συνεχίσει τις υψηλές αμυντικές δαπάνες της, εξήγησε ο κ. Τζογόπουλος.

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια», πρόσθεσε.

Υψηλές δαπάνες δεν σημαίνει υψηλές δυνατότητες

Η στρατιωτική ισχύς της Ελλάδας έχει σημαντικές ρωγμές παρά τον μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, λένε οι ειδικοί. Για παράδειγμα, η Ελλάδα εστιάζει ολοένα και περισσότερο στην επένδυση σε εξελιγμένα οπλικά συστήματα, ειδικά μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, δήλωσε στο CNBC ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της συμβουλευτικής για τον πολιτικό κίνδυνο στην Teneo.

Αλλά, σημείωσε, «μεγάλο μέρος αυτών των δαπανών έχει κατευθυνθεί στο εξωτερικό». «Η χώρα εξακολουθεί να στερείται μιας ισχυρής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και μια βασική προτεραιότητα που κινείται προς τα εμπρός είναι η δημιουργία και η διατήρηση μιας εγχώριας βιομηχανικής βάσης που μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τους ξένους προμηθευτές όπλων», δήλωσε ο Piccoli.

Οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδας μαστίζονται επίσης από πρακτικά προβλήματα, πρόσθεσε ο Kirkegaard. Πολλά από τα πολυάριθμα άρματα μάχης του ελληνικού στρατού είναι σχετικά παλιά και το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο για να χρησιμοποιεί τα οχήματα αυτά σε μεγάλους σχηματισμούς. Ο εξοπλισμός είναι επίσης συχνά πολύ διασκορπισμένος στα νησιά της χώρας.

«Επομένως, θα ήταν λάθος, στην περίπτωση της Ελλάδας, να εξισώσουμε τις δαπάνες με τις στρατιωτικές δυνατότητες», δήλωσε ο Kirkegaard.

Οι υψηλές δαπάνες «ενισχύουν το κύρος» της χώρας

Καθώς οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται αυτή την εβδομάδα, τα επίπεδα των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τη φωνή της χώρας μεταξύ των 32 μελών του συνασπισμού, τονίζει το CNBC.

Οι δαπάνες έχουν ήδη ενισχύσει τη σχέση της Ελλάδας με μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, δήλωσε ο Piccoli, εν μέρει επειδή αυτά τα έθνη προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αθήνα.

«Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα λειτουργούν επίσης ως εργαλείο γεωπολιτικής μόχλευσης, ενισχύοντας το κύρος και τις εγγυήσεις ασφαλείας της σε ένα πολύπλοκο περιφερειακό περιβάλλον», πρόσθεσε ο Piccoli.

Στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ θα βρεθούν οι αμυντικές δαπάνες, με το Reuters να αναφέρει ότι τα μέλη του συνασπισμού συμφώνησαν κατ’ αρχήν να αυξήσουν τον στόχο τους για τις δαπάνες αυτές στο 5% του ΑΕΠ τους. Αυτό περιλαμβάνει 3,5% για παραδοσιακά αμυντικά θέματα και 1,5% για συναφή στοιχεία όπως οι υποδομές και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

mitsotakis nato summit
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλεί με τον βασιλιά της Ολλανδίας Γουλιέλμο Αλέξανδρο και τη βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, Ολλανδία, Τρίτη 24 Ιουνίου 2025. (Misha Schoemakers, Pool Photo via AP)

AP

Το άλμα στο στόχο του 5% θα είναι πολύ μικρότερο για την Ελλάδα σε σύγκριση με πολλά άλλα έθνη, αλλά ακόμη και η Αθήνα μπορεί να μην τα καταφέρει, εκτίμησε ο Kirkegaard.

«Νομίζω λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα ανταποκριθούν ιδιαίτερα σε αυτούς τους νέους στόχους του ΝΑΤΟ; Όχι, νομίζω ότι η απάντηση είναι όχι, διότι η ευρύτερη μετατόπιση στα επίπεδα δαπανών του ΝΑΤΟ οφείλεται στη ρωσική επιθετικότητα, η οποία δεν είναι, ξέρετε, η κύρια στρατιωτική πρόκληση της Ελλάδας», δήλωσε.

Πηγή: newsbomb.gr

Tags: αμυναΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Στο κελί της Ρούλας Πισπιρίγκου: Νύχτες τρόμου – Φοβίες για επίθεση και τηλεφωνήματα στα ψιθυριστά
Ελλάδα

Στο κελί της Ρούλας Πισπιρίγκου: Νύχτες τρόμου – Φοβίες για επίθεση και τηλεφωνήματα στα ψιθυριστά

02.07.2025
Συγκίνηση στην κηδεία της Ηρώς Καριοφύλλη στις Σέρρες
Ελλάδα

Συγκίνηση στην κηδεία της Ηρώς Καριοφύλλη στις Σέρρες

02.07.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Υποχρεωτικό self test για την τρέχουσα εβδομάδα – Ποιους εργαζόμενους αφορά

18.05.2021
Πρώην τραπεζίτης μεταμορφώθηκε σε δράκο χωρίς φύλο και ο γιος του τον έχει κάνει πέρα

Πρώην τραπεζίτης μεταμορφώθηκε σε δράκο χωρίς φύλο και ο γιος του τον έχει κάνει πέρα

07.02.2023

Βόλος: Μυστηριώδης κλοπή από διαμέρισμα με λεία χρηματικό ποσό μεγάλου ύψους

22.07.2021

ΤΑΣΗ_

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

Έρχεται χρέωση 13 ευρώ το μήνα σε Instagram και Facebook

11.06.2025
Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

Πασχαλάκης: Τι δηλώνει ο διεθνής τερματοφύλακας για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Μύκονο

11.06.2025
Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

Annie Knight: Τι αρνείται να κάνει επί πληρωμή στο σεξ η γυναίκα που νοσηλεύτηκε, επειδή κοιμήθηκε με 583 άντρες

12.06.2025
Viral στο TikTok η «προφητεία» της Βίβλου για το Ισραήλ και τον πόλεμο με την «Περσία»

Viral στο TikTok η «προφητεία» της Βίβλου για το Ισραήλ και τον πόλεμο με την «Περσία»

14.06.2025
Κόλαφος για την οικογένεια γνωστού influencer: Κατηγορούνται για απάτη με αναπηρικά επιδόματα

Κόλαφος για την οικογένεια γνωστού influencer: Κατηγορούνται για απάτη με αναπηρικά επιδόματα

20.06.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved