Empisteutiko.gr
30.08.26 || 08:01
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του – Αντιμέτωποι με «πειθαρχία» υπουργοί που προβληματίζονται

10.01.2024
in Ελλάδα
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Εκτός κλίματος ο Ερντογάν στο παλαιστινιακό, τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς
Share TweetShareEmail

Σήμερα η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ – Ποιοι είναι οι υπουργοί που διαφωνούν

Ήγγικεν η ώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξει και επισήμως τα χαρτιά του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, παρουσιάζοντας πιο αναλυτικά τις σκέψεις του επί του εν λόγω θέματος σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση, ζητώντας αυτή να γίνει εύτακτα, με επιχειρήματα και χωρίς υπεραπλουστευτική λογική. Αυτό είναι, παράλληλα, και το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου και τη ΝΔ προς βουλευτές και υπουργούς που διαφωνούν ή έχουν επιφυλάξεις: να εκφράζονται ήπια, χωρίς κορώνες και χωρίς υπεραπλουστεύσεις.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έχει αποκαλύψει κατά τρόπο δεσμευτικό στους υπουργούς του τις προθέσεις του για το χρονοδιάγραμμα, όλοι όμως συνομολογούν ότι από τη στιγμή που η συζήτηση ξεκινά, το υπουργικό στις 30 Ιανουαρίου ή το πολύ αυτό του Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνουν στην ατζέντα τους το νομοσχέδιο. Εισηγητής αυτού, όπως έχει γράψει το protothema.gr, θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα αναλάβει και ένα σημαντικό μέρος της δημόσιας επεξήγησης των προβλέψεων. Στον πυρήνα της κυβερνητικής πρόβλεψης θα είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, όχι όμως για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσει τώρα, καθώς η διάθεση της κοινής γνώμης δεν θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης και ο Αμερικανός σύμβουλος επικοινωνίας του Μαξίμου Σταν Γκρίνμπεργκ, υπογράμμισε προς τον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να επιμείνει στην κεντρώα πορεία, με δεδομένο ότι στα δεξιά της ΝΔ υπάρχει ένα «μπετοναρισμένο» κοινό που δεν μεταστρέφεται και το ΠΑΣΟΚ στοχεύει αριστερότερα, για να αποσπάσει κέρδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, στη βάση της ΝΔ μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά όπως και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης, αυτή δύσκολα θα μετουσιωθεί σε πολιτικό κόστος στην κάλπη.

Οι «προβληματισμένοι» υπουργοί

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Παρουσία Μητσοτάκη η παράδοση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά

Μητσοτάκης για Μετρό Θεσσαλονίκης: Θέλουν να κάνουν πολιτική επιστροφή αυτοί που εγκαινίαζαν μουσαμάδες

29.08.2026
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πολιτική θύελλα πριν από τις δικογραφίες – Τι σχεδιάζει το Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό: Από 1η Σεπτεμβρίου η μείωση τιμών και στα σχολικά είδη – Δεν συζητάμε τίποτα άλλο με την Τουρκία εκτός από υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

24.08.2026

Πέραν των βουλευτών της ΝΔ, πάντως, που ήδη παρελαύνουν από τηλεοπτικά πάνελ και ραδιοφωνικές εκπομπές εκφράζοντας τον προβληματισμό τους (Θ. Πλεύρης, Α. Καραμανλή, Κ. Καραγκούνης, Α. Κατσανιώτης, Μ. Λαζαρίδης, Δ. Μαρκόπουλος, Μ. Χαρακόπουλος κ.α.), υπάρχει μια σειρά υπουργών και υφυπουργών που εμφανίζονται από προβληματισμένοι έως αρνητικοί. Κορυφαίο παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που συχνά συμμετέχει και στον πρωινό καφέ και ο οποίος έχει εκφράσει την επί της αρχής άρνησή του. Ο κ. Βορίδης, πάντως, τηρεί χαμηλούς τόνους και επιχειρεί δημοσίως να προσπεράσει τη συζήτηση, πριν τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, όντας σε συνεννόηση με το Μαξίμου. Αυτό, πάντως, δεν ισχύει για άλλους βουλευτές που, παρά τις συστάσεις που τους έχουν γίνει, επιλέγουν την ολική αντιπαράθεση.

Στην ομάδα των «προβληματισμένων», από τα κεντρικά πρόσωπα είναι ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος επίσης έχει διαφωνίες αρχής και είχε καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης το 2015. Για τον κ. Κεφαλογιάννη θεωρείται ότι υπάρχει μικρό περιθώριο μεταστροφής. Προβληματισμένος είναι και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος συμφωνεί μεν με τον γάμο, αλλά όχι την τεκνοθεσία. Ισχυρές είναι οι επιφυλάξεις της υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα από τα Ιωάννινα και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση από τον Έβρο. Προβληματισμένοι με όσα άκουσαν στις εκλογικές τους περιφέρειες στις γιορτές είναι και άλλοι υφυπουργοί, όπως ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης και οι «σαμαρικοί» υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης και Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο protothema.gr, πάντως, ότι δεν θα καταψηφίσουν όλοι οι υφυπουργοί που εμφανίζονται προβληματισμένοι. Καίριο θα είναι το αν θα επιβληθεί πειθαρχία στους υπουργούς, με κεντρική κυβερνητική πηγή να υποστηρίζει προς το protothema.gr ότι δεν νοείται υπουργοί της κυβέρνησης να μην στηρίζουν τα νομοθετήματα που καταθέτει. «Τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχία. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί», υπογράμμισε με νόημα χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης (Πρώτο Πρόγραμμα), ενώ σε παρόμοια γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, έστω με πιο ήπιους τόνους. Εκτιμάται, πάντως, αρμοδίως ότι η “υπουργική πειθαρχία” θα διευκολύνει και αρκετούς προβληματισμένους υπουργούς.

Αυτό που μένει να απαντηθεί, βεβαίως, είναι τι θα συμβεί, αν ένας υπουργός απουσιάσει τη μέρα ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, όπως είχε γίνει και το 2015 με το σύμφωνο συμβίωσης. Μόνο που τότε η ΝΔ δεν ήταν κυβέρνηση.

Ο Καραμανλής και οι θετικοί «δεξιοί»

Από την άλλη, υπάρχει μια σειρά στελεχών που προέρχονται από την πιο «παραδοσιακή» ή τη δεξιότερη πτέρυγα της ΝΔ που εμφανίζονται υπέρ της ρύθμισης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικός είναι ο πρωην υπουργός και βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η ΝΔ ήταν που έκανε μεγάλες θεσμικές τομές, όπως η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και το δημοψήφισμα για το Πολιτειακό.

Θετικός, έστω και αν δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημειωτέον το 2015 είχε καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Αντιστοίχως θετική η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η οποία υπογραμμίζει σε συνομιλητές της ότι το θέμα αφορά τα δικαιώματα των παιδιών. Πάντως, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες επαφές του Μαξίμου και της ΝΔ με βουλευτές και υπουργούς. Η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα έχει επιφορτιστεί με το σχετικό «μασάζ», ενώ επαφές με υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές κάνει και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος. Με αρκετούς εντός της Κ.Ο. συνομιλεί και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Πάντως, η εκτίμηση που υπάρχει στο «στρατηγείο» της κυβέρνησης είναι ότι, παρά τις δεκάδες διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν, πολλοί βουλευτές θα είναι αυτοί που θα υπερψηφίσουν, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα ιδιαίτερα στους βουλευτές της νεότερης γενιάς και στους «κεντρογενείς», όπως π.χ. η πλειοψηφία των βουλευτών Επικρατείας.

Πηγή: protothema.gr
Tags: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Ασυνείδητος οδηγός ξεριζώνει πασαλάκια και προσπερνάει παράνομα δύο αυτοκίνητα στον ΒΟΑΚ, δείτε βίντεο
Ελλάδα

Ασυνείδητος οδηγός ξεριζώνει πασαλάκια και προσπερνάει παράνομα δύο αυτοκίνητα στον ΒΟΑΚ, δείτε βίντεο

29.08.2026
Περιπολικό παρέσυρε 12χρονη έξω από δημοτικό σχολείο στη Σαλαμίνα
Ελλάδα

Εύβοια: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή 44χρονος πατέρας δύο παιδιών

29.08.2026
Next Post
Η βρεφοκτόνος της Ημαθίας ήταν μαθήτρια στην τραγική τάξη του 2003 που ξεκληρίστηκε στα Τέμπη

Η βρεφοκτόνος της Ημαθίας ήταν μαθήτρια στην τραγική τάξη του 2003 που ξεκληρίστηκε στα Τέμπη

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Eurobasket 2029: Η ΕΟΚ κατέθεσε φάκελο διεκδίκησης, προτείνοντας για έδρα το ΟΑΚΑ

Eurobasket 2029: Η ΕΟΚ κατέθεσε φάκελο διεκδίκησης, προτείνοντας για έδρα το ΟΑΚΑ

29.11.2024
Ηράκλειο: Φοιτήτρια γέννησε στο σπίτι της νεκρό βρέφος

Θρίλερ στο νοσοκομείο Ρόδου: Εξαφανίστηκε βρέφος 4 μηνών – Επέστρεψε σε κρίσιμη κατάσταση

07.04.2026
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 38 ανέρχονται οι νεκροί και 66 τραυματίες νοσηλεύονται

Aπίστευτο και όμως ελληνικό: 90χρονος αξιώνει αποζημίωση €2.000 επειδή «πατήθηκε» το χωράφι του στο δυστύχημα των Τεμπών

27.03.2023

ΤΑΣΗ_

Τουρισμός για Όλους: Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις με διευρυμένα οικονομικά κριτήρια

Τουρισμός για Όλους: Ανοίγουν σήμερα οι αιτήσεις με διευρυμένα οικονομικά κριτήρια

05.08.2026
Box Now: Μεταφορέας πετάει και κλωτσάει δέματα – Η απάντηση της εταιρίας

Box Now: Μεταφορέας πετάει και κλωτσάει δέματα – Η απάντηση της εταιρίας

26.08.2026
Καιρός: Ανεβαίνει σήμερα ο υδράργυρος, υποχωρούν οι ισχυροί άνεμοι -Πού θα έχει 40άρια

Καιρός: Ξεκινά το «εξπρές της ζέστης» – Η δυσκολότερη ημέρα και η άγνωστη λήξη του καύσωνα

20.08.2026
Ολική έκλειψη Ηλίου στις 12 Αυγούστου: Τι θα δούμε στην Ελλάδα και πού θα φανεί ο Ήλιος να χάνεται

Σήμερα η ολική έκλειψη ηλίου: Το «παράθυρο» των 10 λεπτών στην Ελλάδα – Πού θα είναι ορατή

12.08.2026
Ματάκιας έβγαζε φωτογραφίες και παρενοχλούσε ανήλικα και κοπέλες σε πισίνα στα βόρεια προάστια

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορούνται οι γονείς του 4χρονου και ο ιδιοκτήτης του beach bar στην Πάρο: Πώς έγινε η τραγωδία

08.08.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved