Empisteutiko.gr
25.11.25 || 16:51
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια – Το πρωτόκολλο του υπ. Παιδείας

17.09.2021
in Εκπαίδευση
Share TweetShareEmail

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων.

Ταυτόχρονα, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα «είναι πολύ ενθαρρυντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης», αναφέρει το υπουργείο.

Ειδικότερα:

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Η «βόμβα» Τραμπ για το Ιράν βυθίζει το πετρέλαιο – «Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

Οι παγκόσμιοι επιστήμονες γυρνούν την πλάτη στις ΗΠΑ

03.06.2025
Συνάντηση Μητσοτάκη με πρυτάνεις για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια – «Τέλος στην ανομία»

Συνάντηση Μητσοτάκη με πρυτάνεις για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια – «Τέλος στην ανομία»

02.06.2025

*’Ανω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή έχουν νοσήσει.

*’Ανω του 87% του διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί.

*’Ανω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

*να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,

*να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή

*να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό, δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης, ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.

Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017), σημειώνει το υπουργείο.

Παράλληλα, προβλέπεται η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις γραμματείες του κάθε τμήματος.

Ακόμα, το αμέσως επόμενο διάστημα, επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου, τα ΑΕΙ «δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία».

Συνοπτικά, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων έχει ως εξής:

*Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.

*Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

*Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.

*Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (πχ αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).

*Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας/απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

*Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων-αναγνωστηρίων-βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

*Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.

*Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

*Φοιτητικές εστίες:

Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής και καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.

*Απομόνωση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ, τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός σε covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

Tags: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Επιμένει η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο στο Λουτράκι: Πρώτη φορά μου συνέβη αυτό στα 25 χρόνια, να βοηθήσουμε το παιδί
Εκπαίδευση

Λουτράκι: Εκτός σχολικής αίθουσας η δασκάλα που κατήγγειλε τον 6χρονο μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ – Είχε αρνηθεί την αξιολόγηση

24.11.2025
Ζαχαράκη: Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας σε όσους συλλαμβάνονται μέσα στα ΑΕΙ για πράξεις βίας
Εκπαίδευση

Ζαχαράκη: Διαγραφή 285.000 αιώνιων φοιτητών – «Δεύτερη ευκαιρία» για όσους επιστρέφουν στα πανεπιστήμια

09.11.2025
Next Post

ΣΟΚ στο “Game of Chefs” – Δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον πατέρα ενός παίκτη

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Γλυκά Νερά: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος παραιτήθηκε από τη δίκη του και δεν θα δώσει Πανελλήνιες

Πανελλήνιες 2024: Πέρασε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ποιες σχολές μπορεί να δηλώσει

28.06.2024

Ο εφιάλτης 29χρονης ανεμβολίαστης που νοσηλεύτηκε με κορωνοϊό: «Δεν μπορούσα να πιω ούτε νερό»

31.08.2021
Μάτι: Ενοχή ζήτησε η εισαγγελέας για στελέχη Πυροσβεστικής, Δούρου και Καπάκη – Για ποιους ζήτησε απαλλαγή

Αδιανόητο: Ζητούν από ανθρώπους που έχασαν συγγενείς τους στο Μάτι να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας του 2018

07.06.2025

ΤΑΣΗ_

Βορίζια: Οι 9 πρωταγωνιστές του μακελειού στο χωριό του Ψηλορείτη – Οι πιστολέρο, οι 3 γυναίκες και οι κρυψώνες στα βουνά

Βορίζια: Οι 9 πρωταγωνιστές του μακελειού στο χωριό του Ψηλορείτη – Οι πιστολέρο, οι 3 γυναίκες και οι κρυψώνες στα βουνά

03.11.2025
Νέος Κόσμος: Η στιγμή που ο 29χρονος σκοτώνει στο ξύλο τον 58χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο

Νέος Κόσμος: Η στιγμή που ο 29χρονος σκοτώνει στο ξύλο τον 58χρονο – Βίντεο ντοκουμέντο

19.11.2025
Προσωπικός αριθμός: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την έκδοσή του – Η απόδοσή του πλέον θα γίνεται αυτόματα

Προσωπικός αριθμός: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την έκδοσή του – Η απόδοσή του πλέον θα γίνεται αυτόματα

05.11.2025
Βορίζια: Βαπτίστηκαν τα τρία παιδιά του 39χρονου για να μπορέσουν να τον κηδέψουν

Βορίζια: Βαπτίστηκαν τα τρία παιδιά του 39χρονου για να μπορέσουν να τον κηδέψουν

01.11.2025
Gmail: Έκλεψαν πάνω από 180 εκατ. κωδικούς πρόσβασης – Πώς να δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει επηρεαστεί

Gmail: Έκλεψαν πάνω από 180 εκατ. κωδικούς πρόσβασης – Πώς να δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει επηρεαστεί

27.10.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved