Empisteutiko.gr
07.06.25 || 14:22
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

ΕΟΔΥ: Για αυτό αποφασίσαμε τα κρούσματα να ανακοινώνονται μια φορά την εβδομάδα

08.07.2022
in Υγεία
Share TweetShareEmail

Εξηγήσεις από τον ΕΟΔΥ για την απόφαση η ανακοίνωση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα να γίνεται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή, αρχής γενομένης από σήμερα

  

Διευκρινίσεις για τους λόγους που οδήγησαν – εν μέσω της νέας έκρηξης κρουσμάτων κορονοϊού – η ανακοίνωση των στοιχείων για την πανδημία να γίνεται μια φορά την εβδομάδα έδωσε ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι αρχής γενομένης από σήμερα, Παρασκευή (08/07), ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει κάθε εβδομάδα στοιχεία όπως:

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Σχολεία: Αυτό είναι το νέο μάθημα

Κλειστά σχολεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κρήτη λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου – Διαφωνεί ο ΕΟΔΥ με την απόφαση

26.05.2025
Κορονοϊός: Στα σκουπίδια τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην ΕΕ

Covid: Η νέα παραλλαγή NB.1.8.1 εξαπλώνεται ευρέως και προκαλεί προβληματισμό – Τι εκτιμά ο ΠΟΥ

25.05.2025
  • Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχει καταχωρηθεί μέχρι και μια ημέρα νωρίτερα στις 9 το πρωί
  • Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια,
  • Το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές.
  • Τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή

«Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του Ε.Ο.Δ.Υ., από τώρα και στο εξής θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, κα.» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα υποστηρίζεται ότι «η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα».

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την αλλαγή στην ανακοίνωση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναφορικά με την πανδημία της COVID-19, υπάρχει αυξητική τάση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις χώρες την Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι άμεση συνάρτηση της πολιτικής διαγνωστικών ελέγχων κάθε χώρας. Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον ημερήσιο αριθμό των διενεργηθέντων διαγνωστικών ελέγχων έναντι της COVID-19, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 6.672 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

H πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει αυξητική τάση εδώ και περίπου 4 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, η αντίστοιχη μεταβολή σε σοβαρές νοσηλείες (νοσηλείες ΜΕΘ) είναι πολύ μικρή. Βάσει των υφιστάμενων ελληνικών αλλά και διεθνών δεδομένων, κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, το αποτύπωμα των εξάρσεων σε σοβαρές νοσηλείες και θανάτους ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες παραλλαγές. Παρόμοια δεδομένα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας δημοσιεύονται και στην πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ECDC υποδεικνύοντας ότι στο τρέχον στάδιο της πανδημίας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης.

Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του Ε.Ο.Δ.Υ., από τώρα και στο εξής θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, κα. Στην έκθεση θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια, το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία

που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές. Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή.

Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα.

Η τρέχουσα φάση της πανδημίας μας υποδεικνύει ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα που και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συστάσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι στο προσεχές διάστημα οι επιδημιολογικές αναφορές του COVID-19 θα είναι ανάλογες με αυτές της γρίπης όπου αναφέρεται η συχνότητα του νοσήματος σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού με συμπτωματολογία νοσημάτων του αναπνευστικού. Τέλος, σε επίπεδο ECDC έχει αποφασιστεί η διακοπή της αποστολής δεδομένων σχετικά με το συνολικό αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, καθώς πλέον θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συμβάλει πλέον στην αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών για τους λόγους που αναφέρονται και παραπάνω.

Tags: ΕΟΔΥΚΡΟΥΣΜΑΤΑΚΩΡΟΝΟΙΟΣ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

TikTok: Στις «καλένδες» η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Γερουσία με την απειλή απαγόρευσής του
Τεχνολογία

Guardian: 52 στα 100 βίντεο για την ψυχική υγεία στο TikTok παραπληροφορούν

01.06.2025
Ανακαλείται παρτίδα με ζελεδάκια Haribo, λόγω εντοπισμού κάνναβης!
Υγεία

Ανακαλείται παρτίδα με ζελεδάκια Haribo, λόγω εντοπισμού κάνναβης!

31.05.2025

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Άνευ προηγουμένου επίθεση της Ζαχάροβα στην Ελλάδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μένος Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: Απίστευτο να συγκρίνει τους ήρωες του Μεσολογγίου με τους ναζιστές του Αζόφ

25.05.2022

Πήρε εξιτήριο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

30.11.2020
Αλβανία: Κλιμακώνεται η ένταση στη Χειμάρρα – Γκρεμίζουν σπίτι ομογενή

Αλβανία: Κλιμακώνεται η ένταση στη Χειμάρρα – Γκρεμίζουν σπίτι ομογενή

17.05.2023

ΤΑΣΗ_

Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ: Μη φάτε αυτή την σοκολάτα – Προκαλεί ερωτική… διέγερση!

29.05.2025
Ο Ivan Greko είναι ο γνωστός τράπερ στην απαγωγή «τίγρης» – Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα γιου επιχειρηματία

Ο Ivan Greko είναι ο γνωστός τράπερ στην απαγωγή «τίγρης» – Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα γιου επιχειρηματία

24.05.2025
Σοκ στη δίκη του Diddy – Προβλήθηκε αμοντάριστο το βίντεο του ξυλοδαρμού της Κάσι Βεντούρα από τον ράπερ

Σοκ στη δίκη του Diddy – Προβλήθηκε αμοντάριστο το βίντεο του ξυλοδαρμού της Κάσι Βεντούρα από τον ράπερ

14.05.2025
Άννι Νάιτ: Στο νοσοκομείο μοντέλο του OnlyFans – Έκανε σεξ με 583 άντρες σε έξι ώρες

Άννι Νάιτ: Στο νοσοκομείο μοντέλο του OnlyFans – Έκανε σεξ με 583 άντρες σε έξι ώρες

22.05.2025
Άνω Λιόσια: Η στιγμή που οι δράστες κυνηγούν και «γαζώνουν» τη μαύρη Mercedes του 42χρονου bodybuilder – «Με πυροβόλησαν»

Άνω Λιόσια: Η στιγμή που οι δράστες κυνηγούν και «γαζώνουν» τη μαύρη Mercedes του 42χρονου bodybuilder – «Με πυροβόλησαν»

17.05.2025

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved