Empisteutiko.gr
30.04.26 || 08:58
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Εφιαλτικό σενάριο: Η Ελλάδα θα θυμίζει… Αφρική – Τι θα συμβεί αν ο υδράργυρος στην Αθήνα αγγίξει τους 50 βαθμούς

25.04.2023
in Ελλάδα
Share TweetShareEmail

Απολύτως επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή θα ήταν μια θερμοκρασία 48° C στην Αθήνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Παρότι, όπως εξηγούν, πρόκειται για ένα ακραίο σενάριο, η χώρα μας βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής: τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, με τη μέση τιμή σε όλα τα σημεία της επικράτειας να έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους «Τα Νέα», η άνοδος του υδραργύρου, τα παρατεταμένα διαστήματα ξηρασίας και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων συνθέτουν τις ακραίες συνθήκες του μέλλοντός μας: πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ εκτιμά ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και κατά 16 ημέρες τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το 2050, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τους αρνητικούς δείκτες των βροχοπτώσεων, αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, η πατάτα, η ντομάτα, η ελιά και το αμπέλι.

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

Καιρός: Ζέστη και βροχές -Ανεβαίνει σήμερα η θερμοκρασία, σε ποιες περιοχές αναμένονται μπόρες

«Διπρόσωπος» ο καιρός σήμερα με βροχές και καταιγίδες στα βόρεια, ήλιο στην υπόλοιπη χώρα -Πώς θα είναι την Πρωτομαγιά

29.04.2026
Καιρός: Ανάσταση με ομπρέλες, αλλαγή σκηνικού την Κυριακή του Πάσχα -Ποιοι θα σουβλίσουν σε υπόστεγα

Καιρός: Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία σήμερα -Πρωτομαγιά με… «ψυχρή εισβολή»

28.04.2026

Οπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από το 2011 και μετά η θερμοκρασία στην Ελλάδα υπερβαίνει κάθε χρόνο τη μέση τιμή των 14,2° C, με ρεκόρ τα έτη 2017 και 2018 που έφτασε τους 15° C. «Στη χώρα μας παρατηρούνται δύο φαινόμενα: το ένα είναι ότι έχουμε μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας. Η αύξηση αυτή δεν είναι παντού η ίδια, κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5° C. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, είναι της τάξεως του +1,5° C.

Το δεύτερο είναι ότι ενώ το ετήσιο ύψος βροχής παραμένει σταθερό ως άθροισμα ή είναι και λίγο αυξητικό, έχουμε μείωση του αριθμού των ημερών με βροχόπτωση. Δηλαδή έχουμε λιγότερες μέρες βροχής και όταν βρέχει, βρέχει πάρα πολύ. Οι λιγότερες μέρες βροχής με μεγάλη ραγδαιότητα σημαίνουν μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και ταυτόχρονα κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα για τη γεωργία», εξηγεί.

Απειλή για την ανθρώπινη ζωή

Τι θα συνέβαινε, όμως, στην Αθήνα αν η μέγιστη τιμή έφτανε μια καλοκαιρινή μέρα τους 48 ή 49° C, όπως προβλέπει το σενάριο της «Liberation» για τη Γαλλία; «Πρόκειται για μια τελείως ακραία θερμοκρασία που ξεπερνά οποιοδήποτε σενάριο, αφού στην Αθήνα η μέγιστη τιμή που έχουμε καταγράψει είναι 44,8° C. Μια θερμοκρασία της τάξεως των 48° C είναι οπωσδήποτε επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, ειδικά αν έχει μεγάλη διάρκεια. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να φανταστούμε τις επιπτώσεις: το 2007 με τον μεγάλο καύσωνα είχαμε δασικές πυρκαγιές χωρίς άνεμο και είχαμε και νεκρούς. Αυτές οι θερμοκρασίες συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή».

Τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στο άμεσο και μακρινό μέλλον εκτίμησαν ερευνητές του ΑΠΘ σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του CLIMPACT, του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Ελλάδα μέχρι το 2050 αναμένεται μεσοσταθμική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5° C και αύξηση 2,5° C ως το τέλος του 21ου αιώνα.

Εκτός από τη μεσοσταθμική αύξηση, ακόμη πιο σημαντικοί είναι οι ακραίοι δείκτες οι οποίοι σε αυτές τις περιπτώσεις κινούνται εκθετικά καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο απαισιόδοξη για την Ελλάδα», λέει στα «ΝΕΑ» ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Θεόδωρος Μαυρομμάτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, με ειδίκευση στην αγροκλιματολογία.

Ελλειμμα νερού την άνοιξη

Σύμφωνα με την έρευνα, «το αυξημένο έλλειμμα νερού την άνοιξη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το σιτάρι, την πατάτα και την ελιά το καλοκαίρι, την ντομάτα και το αμπέλι την άνοιξη και το καλοκαίρι, ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το σενάριο για το μακρινό μέλλον».

Αλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Μαυρομμάτης, «η ραγδαιότητα της βροχής είναι ένας από τους ακραίους δείκτες. Μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε λιγότερες μέρες σημαίνει ότι το έδαφος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το νερό που δέχεται, το οποίο τελικά χάνεται σαν απορροή. Οι ξηρικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, είναι αυτές που θα επηρεαστούν πρώτες και σε μεγάλο βαθμό. Το καλαμπόκι για παράδειγμα δεν θα επηρεαστεί άμεσα, όμως θα έχει ανάγκη από πολύ περισσότερη άρδευση».

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει εδώ και καιρό χτυπήσει καμπανάκι: αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΕΛΛΑΔΑ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Θεσσαλονίκη: Αναστάτωση από ανήλικο που πετούσε αντικείμενα από τον 6ο όροφο(Βίντεο)
Ελλάδα

Η μητέρα του 5χρονου που πετούσε πράγματα από το μπαλκόνι έσπασε τη σιωπή της: «Ήταν λάθος, εκτέθηκα ως μητέρα»

29.04.2026
Βιολάντα: «Πάγωσαν» οι έρευνες λόγω της διαρροής -Οι προειδοποιήσεις από το 2020 για το προπάνιο
Ελλάδα

Η Βιολάντα αντιμέτωπη με απλήρωτους εργαζόμενους και «εξαντλημένο ταμείο» – Ποια βιομηχανία παράγει για λογαριασμό της

29.04.2026
Next Post
Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω; Η απάντηση με λίγα κλικ από το υπουργείο Εσωτερικών

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω; Η απάντηση με λίγα κλικ από το υπουργείο Εσωτερικών

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Η Ρωσία είναι έξαλλη με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – Τι μπορεί όμως να κάνει γι’ αυτό;

15.05.2022
Φλωρίδης: Η Κωνσταντοπούλου είναι ό,τι πιο πολιτικά χυδαίο, ανήθικο και αντιαισθητικό τα τελευταία 40 χρόνια

Φλωρίδης: Η Κωνσταντοπούλου είναι ό,τι πιο πολιτικά χυδαίο, ανήθικο και αντιαισθητικό τα τελευταία 40 χρόνια

19.12.2025
Αυξάνονται και πληθαίνουν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στη χώρα

Τουρισμός για Όλους 2025: Οι αιτήσεις και τα ποσά για τους δικαιούχους

24.02.2025

ΤΑΣΗ_

Κεφαλονιά: «Ήταν ζωντανή στην αγκαλιά μου, μετά από λίγο πέθανε», λέει ο πατέρας της 19χρονης

Κεφαλονιά: «Συνευρεθήκαμε ερωτικά οι τέσσερις, η Μυρτώ είχε OnlyFans», λέει ο 23χρονος

22.04.2026
Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα;

10.04.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved