Empisteutiko.gr
17.04.26 || 07:53
Καιρός
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle
No Result
View All Result
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
No Result
View All Result

Δώρο Πάσχα 2026: Έως σήμερα η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

08.04.2026
in Ελλάδα
Δώρο Πάσχα 2026: Έως σήμερα η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
Share TweetShareEmail

Τέλος χρόνου για τους δικαιούχους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για να λάβουν το δώρο Πάσχα για το 2026.

Έως σήμερα (8.4.2026) θα πρέπει να γίνουν οι καταβολές για το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Η καταβολή του δώρου είναι υποχρεωτική από τον νόμο και δεν επιτρέπεται καμία συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων για τη μη καταβολή του.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δώρο δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του τύπου σύμβασης (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης).

ΔΕΙΤΕΑΚΟΜΑ_

«Mπόνους» 300 ευρώ για μακροχρόνια άνεργους: Έρχεται καταβολή σε 50.000 δικαιούχους το 2024

Δώρο Πάσχα: Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής -Πού πρέπει να απευθυνθούν όσοι μισθωτοί δεν το λάβουν

01.05.2024
«Mπόνους» 300 ευρώ για μακροχρόνια άνεργους: Έρχεται καταβολή σε 50.000 δικαιούχους το 2024

Δώρο Πάσχα 2024: Πότε πληρώνεται, πώς υπολογίζεται

22.04.2024

Πως υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Βάση για το υπολογισμό αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Τι γίνεται αν δεν καταβληθεί το δώρο

Σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε καταγγελία.

Μπορούν να απευθυνθούν:

  • στην Επιθεώρηση Εργασίας για υποβολή μηνυτήριας αναφοράς
  • απευθείας στο αστυνομικό τμήμα, ζητώντας την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας

Η υπόθεση διαβιβάζεται στον εισαγγελέα, ενώ προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη.

Επίσης, εργαζόμενοι και σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα

  • μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή
  • online μέσω του site της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πηγή: newsit.gr

Tags: ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣΚΑΤΑΒΟΛΗ
Ακολουθήστε το empisteutiko.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο empisteutiko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ_

Γλυφάδα: Στο αυτόφωρο μητέρα ανήλικου δράστη που φέρεται να συμμετείχε στον βανδαλισμό σχολείου
Ελλάδα

Γλυφάδα: Στο αυτόφωρο μητέρα ανήλικου δράστη που φέρεται να συμμετείχε στον βανδαλισμό σχολείου

16.04.2026
Κεφαλονιά: Νέα καταγγελία για τον 26χρονο που συνελήφθη για τον θάνατο της Μυρτούς – «Μου είχε ρίξει χάπι βιασμού σε μπαρ»
Ελλάδα

Κεφαλονιά: Νέα καταγγελία για τον 26χρονο που συνελήφθη για τον θάνατο της Μυρτούς – «Μου είχε ρίξει χάπι βιασμού σε μπαρ»

16.04.2026
Next Post
Κρήτη: Επιτέθηκαν σε οικογένεια τουριστών σε μπαρ στο Ηράκλειο – Τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Τραγωδία στην Καισαριανή: Νεκρός 28χρονος που αγνοούνταν

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ_

Χάος σε πτήση προς τη Θεσσαλονίκη με 59χρονο που γρονθοκόπησε επιβάτες – Μία εβδομάδα αργότερα πήγε στο αεροδρόμιο με μαχαίρι

Χάος σε πτήση προς τη Θεσσαλονίκη με 59χρονο που γρονθοκόπησε επιβάτες – Μία εβδομάδα αργότερα πήγε στο αεροδρόμιο με μαχαίρι

09.12.2024
Μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες φέρνει η κυβέρνηση: Σήμερα οι ανακοινώσεις

Μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες φέρνει η κυβέρνηση: Σήμερα οι ανακοινώσεις

22.01.2024
Κεφαλονιά: Αυτός είναι ο 25χρονος που μαχαίρωσε τον 73χρονο Έλληνα λένε τα αλβανικά ΜΜΕ

Κεφαλονιά: Αυτός είναι ο 25χρονος που μαχαίρωσε τον 73χρονο Έλληνα λένε τα αλβανικά ΜΜΕ

29.12.2023

ΤΑΣΗ_

Space X: Εξερράγη στον αέρα ο πύραυλος Starship – «Η διασκέδαση είναι εγγυημένη» έγραψε ο Μασκ

Υπερυπολογιστής της NASA έκανε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη για το πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου

13.04.2026
Ιωάννα Τούνη μετά την έναρξη της δίκης για το revenge porn: Ο κόσμος με αντιμετωπίζει ως πόρνη

Συνελήφθη η Ιωάννα Τούνη μετά τη μήνυση ενός από τους καταδικασθέντες για revenge porn

04.04.2026
Νέος Κόσμος: Δύο προσαγωγές για τον μυστηριώδη θάνατο του 58χρονου που είχε χτυπήματα στο κεφάλι

Άγριος ξυλοδαρμός γνωστού Έλληνα παρουσιαστή σε κλαμπ της Νάξου τις ημέρες του Πάσχα

15.04.2026
Καιρός: Προ των πυλών ισχυρές βροχές και καταιγίδες -Πότε θα χτυπήσουν την Αττική, σε «Red code» 6 περιοχές

Η κακοκαιρία Erminio «κοκκίνισε» την Αττική και τη μισή χώρα -Οι περιοχές που θα πέσει πολύ νερό

31.03.2026
Απτόητο το κύκλωμα της παράνομης συνταγογράφησης: Έγραψαν ξανά 200 κουτιά Xanax στο ΑΜΚΑ του ίδιου ασθενή

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός bodybuilder και TikToker για αναβολικά – Έφοδος της ΕΛΑΣ στο γυμναστήριό του

20.03.2026

  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφήμιση

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
    • Πολιτική
    • Οικονομία
    • Εκπαίδευση
    • Έγκλημα
  • Κόσμος
  • Αθλητικά
  • Εργασία
  • Showbiz
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • VIRAL
    • Μυστικά ή και όχι
    • 90s FEVER
    • Terminal
    • Συνταγές
    • Lifestyle

© 2025 empisteutiko.gr All Rights Reserved